E vremea MURELOR! Fructele care ne apără de CANCER și îmbătrânirea prematură a CREIERULUI

Murele (Rubus fruticosus) au activități farmacologice excepționale: anticancerigene, antioxidante, antimicrobiene și antidiabetice.

Aceste fructe acrișoare care apar în piețe la mijlocul verii sunt folosite în tratamentul cancerului, în anemie, sângerări minore, dureri în gât, tuse convulsivă, ulcerații bucale, colită, diaree, dizenterie și hemoroizi.

Murele - Beneficii

Murele – Beneficii

Murele conțin compuși fitochimici prețioși: alcaloizi, flavonoide, taninuri, saponine, glicozie, terpenoide, steroli, acid ascobic, acizi organici și uleiuri volatile.

Potrivit medicinei tradiționale, murele pot folosi sub formă de infuzie sau suc contra anemiei și diareei, iar extern ca loțoune pentru psoriazis și descuamarea pielii, sub formă de apă de gură pentru întărirea gingiilor și reducerea inflamațiilor gingivale și a ulcerațiilor bucale, sub formă de comprese sau cataplasme pentru răni și vânătăi, sau sub formă de decoct contra hemoroizilor.

Din mure se pot prepara diferite băuturi nutritive și medicinale, precum sirop, vin, lichior sau tinctură.

Extractul de frunze de mur s-a dovedit eficient în scăderea glicemiei la șobolanii diabetici. Atât frunzele, cât și rădăcinile de mur sunt un remediu străvechi pentru anemie și dereglări menstruale.

Un studiu de laborator apărut în Jurnalul Internațional American de Agenți Antimicrobieni a arătat că frunzele tinere de mur conțin cantități mari de antioxidanți și au o capacitatea mare de absorbție a radicalilor.

Murele sunt îndeosebi cunoscute pentru proprietățile lor anticancerigene. Pot fi de folos mai ales în cancerul cervical, esofagian și mamar. Sunt foarte bogate în antioxidanți, compuși care distrug radicalii liberi ce afectează celulele, protejează și fortifică imunitatea și reduc riscul de cancer.

Murele sunt deosebit de bogate în antocianini și compuși fenolici (flavonoli și elagitanini). Studiile au arătat că acestea au efecte protectoare împotriva bolilor neurodegenerative asociate cu vârsta și împotriva pierderii osoase.

mure

Murele inhibă oxidarea colesterolului LDL.

Extractele de mure au demonstrat efecte anti-mutagenice în vitro și în vivo, prin modificarea căilor de semnalizare celulară și suprimarea factorilor tumorali.

Murele sunt de asemenea studiate și pentru proprietățile lor anti-obezitate.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts din Bostton a arătat că polifenolii din mure încetinesc și inversează procesul de scădere a performanței cognitive și motorie asociate cu vârsta, precum și deficitele funcției neuronale și comportamentale.

Un studiu efectuat la Universitatea din Kentuchy a arătat că murele au efecte anti-proliferative, antioxidante și antiinflamatoare, exercitând un potențial profilactic și terapeutic în cancer și alte boli inflamatorii.

Oamenii de știință de la Universitatea Novade de Lisboa din Portugalia au descoperit că consumul de mure atenuează procesele degenerative de la nivelul creierului. Efectele lor neuroprotectoare se datorează conținutului mare de compuși (poli)fenoli.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii portughezi a arătat că flavonoidele din mure previn bolile neurodegenerative și au efecte antiinflamatoare la nivelul creierului. Neuroinflamațiile sunt implicate în disfuncțiile sistemului nervos central, implicit în demență.

Surse articol:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22082199
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19356316
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651061
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314351
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26315997
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127818/

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Visinata , afinată …dar la mure cum se zice 😉….murinată ?!😁

  2. fructele de culoare neagra au cea mai mare capacitate antioxidanta

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.