Murele scad grăsimea corporală, insulina și glucoza la persoanele supraponderale

Articol bazat pe studii științifice 

Fructele de pădure se numără printre puținele fructe care nu doar sunt permise în diabet, ci au și proprietăți antidiabetice.

La fel ca afinele, murele sunt utile în combaterea tulburărilor metabolice, precum obezitate, diabet și afecțiuni cardiovasculare.

Murele scad grasimea corporala, insulina si glucoza la persoanele supraponderale

Murele scad grasimea corporala, insulina si glucoza la persoanele supraponderale

Cercetătorii chinezi recomandă într-un studiu recent utilizarea murelor ca aliment funcțional, datorită activităților lor antioxidante și antidiabetice.

FRUCTELE DE PĂDURE SUNT BOGATE ÎN ANTIOXIDANȚI CU EFECTE ANTI-OBEZITATE  ȘI ANTIDIABETICE

Fructele de pădure ajută la combaterea obezității prin conținutul bogat în polifenoli, îndeosebi antocianini.

Studiile pe animale cu obezitate indusă de dietă au arătat că acești compuși previn creșterea în greutate și adipozitatea.

Aceste efecte au fost testate și confirmate pe oameni tot în 2018.

Citește și – E vremea murelor! Fructele care ne apără de cancer și îmbătrânirea creierului

Cercetătorii americani au evaluat efectele consumului de fructe pe pădure pe bărbați care au urmat o dietă bogată în grăsimi.

Studiul lor a fost publicat în jurnalul „Nutrients”.

MURELE CRESC OXIDAREA (ARDEREA) GRĂSIMII CORPORALE

Cei 27 de participanți erau supraponderali sau obezi.

Timp de 7 zile, o parte din ei au primit 600 g de mure pe zi (echivalentul a 1,500 mg de flavonoizi pe zi). Ceilalți au primit gelatină cu o cantitate egală de calorii și carbohidrați, fără flavonoizi.

La subiecții care au primit mure a crescut semnificativ oxidarea grăsimii corporale.

SCAD GLUCOZA, INSULINA ȘI REZISTENȚA LA INSULINĂ 

Totodată, murele au scăzut insulina și glucoza și au crescut sensibilitatea la insulină.

Acest studiu a demonstrat că includerea murelor optimizează oxidarea grăsimii și scad rezistența la insulină la persoanele cu obezitate indusă de dietă.

Murele combat obezitatea si diabetul

Murele combat obezitatea si diabetul

Dietele bogate în grăsimi reduc rata de oxidare a grăsimii.

Termenul de „oxidare” se referă la arderea grăsimii. Mai exact, se referă la capacitatea organismului de a utiliza grăsimea ca sursă de combustibil sau energie în locul carbohidraților.

Citește și – Mure cu miere la blender – bombă pentru imunitate și anemie, prevenirea cancerului și bolilor cardiovasculare

Arderea grăsimii este asociată cu scăderea grăsimii și greutății corporale și creșterea masei slabe.

ANTOCIANINII AU EFECTE ANTI- OBEZITATE

Obezitatea este un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare și cancer.

Strategiile de combatere a obezității includ modificarea stilului de viață – îmbunătățirea dietei și a gradului de mișcare fizică.

Acestea ajută la scăderea greutății corporale fără efecte secundare.

Fructele și legumele conțin polifenoli – antioxidanți care exercită un rol protector împotriva bolilor și mortalității.

Antocianinii sunt principala clasă de flavonoizi care pot ajuta la prevenirea obezității și a bolilor asociate.

Acești antioxidanți se găsesc în concentrații mari în alimentele vegetale de culoare roșie, albastră și mov sau violet închis.

Fructele de pădure au cel mai mare conținut de antocianini.

MURELE CONȚIN UN COMPUS CARE SCADE GREUTATEA ȘI GRĂSIMEA CORPORALĂ

Murele conțin cianidin-3-o-β-glucozidă (C3G), o substanță care are capacitatea să influențeze riscul de obezitate.

Într-un studiu pe șoareci hrăniți cu o dietă grasă, consumul de porumb mov (cu 2-4 mg C3G/zi) a redus greutatea corporală, dimensiunea celulelor grase și expresia enzimelor lipogenice din țesuturile adipos și hepatic.

Aceste rezultate au fost confirmate și în alte studii pe rozătoare în care au fost utilizați antocianini din fructele de pădure.

Unele studii au raportat un beneficiu suplimentar, anume îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Citește și – Faceți o cură cu mure! Stopează evoluția bolile oculare, fortifică imunitatea și previne cancerele

Murele conțin și alți flavonoizi utili împotriva obezității și a bolilor metabolice, precum catechine, epicatechine, kaempferol și quercetină.

Ceaiul verde este una din cele mai bune surse de catechine și epicatechine. Studiile au arătat că acesta crește rata de ardere a grăsimii corporale.

Surse articol:

1. Gowd V, Bao T, Wang L, Huang Y, Chen S, Zheng X, Cui S, Chen W. Antioxidant and antidiabetic activity of blackberry after gastrointestinal digestion and human gut microbiota fermentation. Food Chem. 2018 Dec 15;269:618-627. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.07.020. Epub 2018 Jul 3. PMID: 30100480.
2. Solverson PM, Rumpler WV, Leger JL, Redan BW, Ferruzzi MG, Baer DJ, Castonguay TW, Novotny JA. Blackberry Feeding Increases Fat Oxidation and Improves Insulin Sensitivity in Overweight and Obese Males. Nutrients. 2018 Aug 9;10(8):1048. doi: 10.3390/nu10081048. PMID: 30096878; PMCID: PMC6115824.
3. Achten J, Jeukendrup AE. Optimizing fat oxidation through exercise and diet. Nutrition. 2004 Jul-Aug;20(7-8):716-27. doi: 10.1016/j.nut.2004.04.005. PMID: 15212756.
4. Asker Jeukendrup, Fat burning: using body fat instead of carbohydrates as fuel, Sports Performance Bulletin: https://www.sportsperformancebulletin.com/endurance-training/base-endurance-training/fat-burning-using-body-fat-instead-carbohydrates-fuel/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.