Lintea – beneficii pentru sănătate și rețete

Puţină lume ştie că lintea (Lens ensculenta) este un aliment extrem de bogat în nutrienţii de care are nevoie organismul nostru.

Pentru o viaţă lungă, ferită de boli, este bine să se insiste pe un regim de cereale, peşte, soia şi vin. Lintea ocupă un loc de frunte în această dietă.

Lintea – beneficii pentru sanatate si retete

Lintea – beneficii pentru sanatate si retete

Lintea – proprietăți și calități nutritive

Lintea a fost descoperită în Orientul Mijlociu acum câteva mii de ani. Popoarele antice asiatice o consumau ca un aliment-medicament.

Lintea mai este pomenită şi în Biblie, în Vechiul Testament, ca un tip de pâine.

Mai mult decât fasolea şi mazărea, şi chiar mai mult decât carnea, boabele de linte au un conţinut ridicat de proteine valoroase pentru sănătatea noastră.

Lintea se găseşte pe toată perioada anului.

Boabele de linte de culoare verde şi maro sunt cele mai bune, deşi există şi sortimente în roşu, negru, portocaliu şi galben, fiecare cu aromele lor.

Medicii nutriţionişti spun că 200 de grame de linte înseamnă 90% din necesarul zilnic de acid folic şi 60% de fibre alimentare.

Lintea – neneficii pentru sănătate

Boabele mici de linte sunt un elixir al sănătăţii, cunoscut mai ales de vegetarieni şi de cei care obişnuiesc să consume mai multe verdeţuri şi leguminoase.

Fibrele dietetice şi magneziul conţinut de linte protejează inima şi o menţin sănătoasă.

Lintea este mai bună decât carnea roşie deoarece conţine mult fier şi deloc grăsimi sau calorii.

• Furnizează o doză mare de energie
• Ajută la formarea celulelor roşii şi a hemoglobinei
• Reglează metabolismul
• Produce energie pentru organism
• Ajută la scăderea colesterolului
• Previne afecţiunile digestive – sindromul intestinului iritabil
• Întăreşte inima
• Stabilizează zahărul dn sânge – lintea este bună pentru dibetici
• Sprijină buna funcţionare a bilei
• Previne constipaţia
• Ajută în curele de slăbire
• Scade riscul deficitului de fier – mai ales în perioada menstruaţiei
• Ajută copiilor aflaţi în perioada de creştere şi femeilor care alăptează

Cum gătim lintea?

Lintea înlocuieşte foarte bine carnea pentru că este extrem de consistentă. Are gust de nucă şi de aceea este şi foarte săţioasă.

Lintea se prepară mult mai uşor decât alte legume cu boabe, şi absoarbe aromele şi condimentele folosite în mâncarea respectivă.

Reţetele din linte sunt delicioase şi foarte hrănitoare. Se poate folosi linte în salate de ardei gras dulce şi ierburi aromate.

Supa de lintea poate conţine bucheţele de broccoli, praz, tăiţei, ulei de măsline, usturoi şi ghimbir.

Supa de linte marocană conţine şi alte aromatizante naturale: coriandru, curcuma, tamari şi chimen.

Sfaturi

Lintea nu trebuie înmuiată cu mult timp înainte de gătire, cum este cazul la fasole.

Boabele de linte se aleg de gunoaie, se spală cu apă din abundenţă şi se pune la fiert: la fiecare ceaşcă de linte se adaugă 3 ceşti de apă.

Pentru o fierbere mai bună, boabele se adaugă în oală atunci când apa fierbe. Se lasă apoi la foc mic pentru 30 de minute (lintea verde), sau 20 de minute (lintea roşie).

Pentru a beneficia de maximul nutriţional, este bine ca mâncărurile cu linte să includă şi orez. Indienii au obiciul să prepare delicatese din linte şi orez pentru un regim alimentar sănătos.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Este foarte buna, gustoasa , hranitoare!

  2. am mancat odata si trei zile am zacut la pat cu colici si dureri intense , mam umflat la burta , aveam gaze antruna , cu mari dureri __am crezut ca mor de la linte !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.