PLANTE şi ALIMENTE testate ştiinţific pentru HIPERTENSIUNE
În ultimii 30 de ani s-au desfăşurat numeroase cercetări cu scopul de a identifica plantele medicinale şi alimentele cu proprietăţi hipotensive care pot ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale fără efecte secundare. Plantele prezentate mai jos au fost studiate pentru acţiunea lor anti-hipertensivă şi au fost validate ştiinţific.
♣ Usturoiul
Usturoiul este prima plantă comestibilă pe care ştiinţa o recunoaşte ca fiind eficientă pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, în special hipertensiune arterial şi hiperlipidemie. Studiile au arătat că usturoiul creşte producţia de oxid nitric, fapt care duce la relaxarea musculaturii netede şi vasodilataţie.
Alicina este principalul compus responsabil pentru mirosul puternic al usturoiului şi pentru majoritatea beneficiilor pe care acesta le are asupra sănătăţii.
Usturoiul s-a arătat eficient în reducerea nivelului tensiunii arteriale la pacienţii cu tensiune sistolică mare, însă nu şi la pacienţii cu tensiunea sistolică normală.
Efectele antioxidante şi anti-hipertensive ale usturoiului au fost observate la 20 de pacienţi cu hipertensiune arterială, unde usturoiul s-a dovedit superior altor preparate. Administrarea usturoiului timp de 2 luni a arătat de asemenea o creştere a nivelului vitaminelor antioxidante C şi E.
Acest studiu demonstrează acţiunea cardioprotectoare a usturoiului în hipertensiunea arterială esenţială.
♣ Ţelina
Conform teoriilor medicilor chinezi, ţelina este eficientă în scăderea tensiunii arteriale datorită acţiunii sale asupra ficatului. În China, 14 din 16 pacienţi cu hipertensiune arterială care au primit 200 ml de suc de ţelină (amestecat cu miere) de 3 ori pe zi, timp de o săptămână, au prezentat o scădere a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice. Amestecat cu oţet de mere, sucul de ţelină poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, durerilor de umăr şi a ameţelii associate cu hipertensiunea arterială.
♣ Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir este folosită în bucătăria popoarelor orientale şi în medicina indiană ayurveda. Ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi relaxează muşchii din jurul vaselor de sânge. În studiile realizate pe şobolani de laborator, rădăcina crudă de ghimbir a redus nivelul tensiunii arteriale. Efectul hipotensiv al ghimbirului este mediat prin blocarea canalelor de calciu dependente de voltaj.
♣ Vâscul alb
Frunzele vâscului alb sunt recomandate din vechime ca tratament natural pentru normalizarea tensiunii arteriale. Această plantă se deosebeşte de alte plante prin faptul că are ajută atât în hipertensiune, cât şi în hipotensiune, datorită efectului de reglare a nivelului tensiunii arteriale.
♣ Gheara mâţei
În medicina orientală tradiţională, gheara mâţei este folosită de mult timp pentru scăderea tensiunii arteriale şi ameliorarea simptomelor neurologice. Acţiunea hipotensivă a plantei a fost atribuită unui alcaloid inodol numit hirsutine.
♣ Ciocolată, cacao, unt de cacao
Pudra de cacao este foarte bogată în compuşi antioxidanţi (flavonoide) şi s-a dovedit eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare. Flavonoidele stimulează formarea de oxid nitric, cresc vasodilataţia şi reduc disfuncţia endotelială. Numeroase studii clinice au arătat de asemenea că un consum zilnic de ciocolată neagră cu un conţinut mare de cacao (46-105 g pe zi) furnizează 213-500 mg de polifenoli din cacao, care scad tensiunea sistolică cu 5 mmHg şi tensiunea diastolică cu 3 mmHg.
♣ Tărâţele de grâu
Studiile au arătat că un consum zilnic de 3-6 g de tărâţe de grâu reduce tensiunea arterială sistolică şi diastolică.
♣ Busuiocul
Efectele cardiovasculare ale busuiocului se datorează unui compus numit eugenol, care acţionează prin blocarea canalelor de calciu. Efectul de scădere a tensiunii arteriale este de scurtă durată. Nivelul tensiunii arteriale revine la normal în 2 minute.
♣ Roşiile
Roşiile conţine carotenoide, precum licopen, beta-caroten şi Vitamina E, renumiţi ca antioxidanţi puternici care inactivează radicalii liberi şi încetinesc progresia aterosclerozei. Un studiu a arătat că extractul de roşie are un efect modest de scădere a nivelului tensiunii arteriale la pacienţii cu hipertensiune arterială uşoară, netratată.
♣ Seminţele de in
Originară din Egipt, inul este o plantă bogată în acid linoleic, un acid gras esenţial din grupul de substanţe numit Omega-3, care s-a dovedit benefic în tratarea bolilor de inimă, bolilor intestinale inflamatorii şi a artritei.
Câteva studii sugerează că dietele bogate în acizi graşi Omeg-3 scad semnificativ nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Seminţele de in au de asemenea o acţiune protectivă împotriva bolilor cardiovasculare aterosclerotice prin mai multe mecanisme: scăderea colesterolului seric, agregarea trombocitelor şi markerilor inflamatori, îmbunătăţirea toleranţei la glucoză şi acţiunea antioxidantă.
Consumul zilic de 15-50 g de seminţe de in pe zi poate reduce colesterolul total şi concentraţia lipoproteinelor de densitate joasă, fără să modifice nivelul trigliceridelor.
Morcovii şi ridichea au demonstrate de asemenea o acţiune anti-hipertensivă moderată.
Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/
Mulțumesc e foarte importanta !!!
Foarte recunoscatoare pt aceste minunate sfaturi si retete !