Valeriana – leacul tulburărilor psihice şi emoţionale

Valeriana se bucură de o mare popularitate între plantele medicinale. Utilizările sale datează de mai bine de 4.000 de ani!

Valeriana (Valeriana officinalis) este cunoscută în limbaj popular și sub numele de „guşa porumbelului” sau „odolean”. La magazinele naturiste se găsește găsi sub formă de ceai, comprimate sau tinctură.

Valeriana

Valeriana

Cercetători din întreaga lume au făcut studii pe valeriană şi majoritatea au consemnat acelaşi lucru. Anume că această plantă este cel mai natural şi eficient remediu împotriva tulburările sistemului nervos.

Stresul – unul din cei mai mari duşmani ai zilelor noastre este uşor înlăturat cu ajutorul valerianei.

Tratamente cu Valeriană

Această plantă are în compoziţia sa numeroase substanţe cu rol în echilibrarea tuturor problemelor de natură psihică şi emoţională.

Valeriana s-a dovedit a fi una din cele mai bune plante pentru tratarea insomniilor, depresiilor, anxietăţii şi stresului oxidant. Este folosită cu succes în multe alte afecţiuni:

Insomnie

Se foloseşte tinctura de valeriană, o linguriţă diluată în apă. Se administrează seara, în jurul orei 7, în cure de câte 6 săptămâni.

Are un efect puternic calmant şi relaxant. Stările de tulburare ale somnului prin treziri nocturne şi vise obositoare sunt remediate după numai 3 săptămâni de tratament. Măreşte perioada de somn şi alungă coşmarurile.

Depresie

Se foloseşte pulberea de Valeriană, câte o jumătate de linguriţă administrată de 3 ori pe zi: dimineaţa la ora 8, seara la 7 şi iarăşi înainte de culcare.

Tratamentul durează 15-30 de zile, mai ales pentru cei care suferă de astenie, stres şi alte tulburări care duc la lipsa de activitate mentală şi fizică.

Anxietate

Se administrează o jumătate de linguriţă de pulbere de Valeriană, de 4 ori pe zi. Cura durează 2 luni, cu 14-21 de zile pauză.

Rezultatele apar după 4 săptămâni. Se poate combina cu kava-kava, o plantă exotică.

Acest mix ajută şi mai mult în tratarea stărilor de anxietate. Este mult mai eficient decât orice alt medicament sintetic şi nu are efecte secundare.

Crampe musculare

Se administrează 1-2 căni de infuzie de Valeriană combinată pe zi, maxim 3 zile. Combate durerile musculare rezultate în urma efortului fizic şi psihic prelungit.

Gastrită

Se bea dintr-o cană de 300 ml de infuzie combinată de Valeriană de trei ori pe zi. Tratamentul durează 12 zile, cu 5-10 zile pauză.

Este ideală în combaterea stresului, a suprasolicitării nervoase şi a gastritelor care rezultă din aceste simptome. Are efect sedativ, relaxant şi calmant asupra durerilor gastrice.

Sindrom premenstrual

Se administează câte 2-3 linguriţe de tinctură de Valeriană pe zi. Tratementul începe cu 5 zile înainte de menstruaţie şi se încheie a doua zi a ciclului menstrual.

Este adjuvant în eliminarea stărilor de iritabilitate nervoasă, durerile de sâni, ovare şi tensiune în zona bazinului.

Pentru crame menstruale se administrează câte 2 linguriţe de tinctură de valeriană sau se fac băi fierbinţi pe bază de Valeriană la membrele inferioare. Are efecte calmante rapide.

Aritmie şi ischemie cardiacă

Se administrează câte 30 de picături de tinctură de Valeriană, de 3 ori pe zi. Reduce stările de stres, anxioase şi tulburările de ritm.

Ajută şi în angină pectorală când este administrată o linguriţă de tinctură de Valeriană pe zi, timp de 40 de zile, cu 7-10 zile pauză.

Precauţii

Valeriana în doze mari (administrată seara) poate provoca stări de ameţeală, dureri de cap, somnolenţă sau lipsă de concentrare.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.