Valeriana – Leacul Tuturor Tulburărilor Psihice şi Emoţionale

Dintre toate plantele medicinale, Valerianaeste numele cel mai des folosit şi planta cea mai populară din lume. Are o istorie de cel puţin patru mii de ani.

Valeriana (Valeriana officinalis) este cunoscută şi de cei în vârstă, dar şi de cei mai tineri. În popor i se mai spune şi „guşa porumbelului” sau „odolean”. La noi în ţară se poate găsi mai ales sub formă de ceai şi tinctură.

Valeriana – Leacul Tuturor Tulburărilor Psihice şi Emoţionale

Cercetători din întreaga lume au făcut studii pe Valeriană şi majoritatea au consemnat acelaşi lucru, şi anume că această plantă este cel mai natural şi eficient remediu împotriva tulburările sistemului nervos. Stresul – unul din cei mai mari duşmani ai zilelor noastre este uşor înlăturat cu ajutorul Valerianei. Această plantă are în compoziţia sa numeroase substanţe cu rol în echilibrarea tuturor problemelor de natură psihică şi emoţională.

Tratamente cu Valeriană

Această plantă miraculoasă s-a dovedit a fi una din cele mai bune în tratarea insomniilor, depresiilor, anxietăţii şi stresului oxidant. Valeriana este folosită cu succes în multe alte afecţiuni:

Insomnia
Se foloseşte tinctura de valeriană, o linguriţă diluată în apă. Se administrează seara, în jurul orei 7, în cure de câte 6 săptămâni. Are un efect puternic calmant şi relaxant. Stările de tulburare ale somnului prin treziri nocturne şi vise obositoare sunt remediate după numai 3 săptămâni de tratament. Măreşte perioada de somn şi alungă coşmarurile.

Depresia
Se foloseşte pulberea de Valeriană, câte o jumătate de linguriţă administrată de 3 ori pe zi: dimineaţa la ora 8, seara la 7 şi iarăşi înainte de culcare. Tratamentul durează 15-30 de zile, mai ales pentru cei care suferă de astenie, stres şi alte tulburări care duc la lipsa de activitate mentală şi fizică.

Anxietatea
Se administrează o jumătate de linguriţă de pulbere de Valeriană, de 4 ori pe zi. Cura durează 2 luni, cu 14-21 de zile pauză. Rezultatele apar după 4 săptămâni. Se poate combina cu kava-kava, o plantă exotică. Acest mix ajută şi mai mult în tratarea stărilor de anxietate. Este mult mai eficient decât orice alt medicament sintetic şi nu are efecte secundare.

Crampe musculare
Se administrează 1-2 căni de infuzie de Valeriană combinată pe zi, maxim 3 zile. Combate durerile musculare rezultate în urma efortului fizic şi psihic prelungit.

Gastrita
Se bea dintr-o cană de 300 ml de infuzie combinată de Valeriană de trei ori pe zi. Tratamentul durează 12 zile, cu 5-10 zile pauză. Este ideală în combaterea stresului, a suprasolicitării nervoase şi a gastritelor care rezultă din aceste simptome. Are efect sedativ, relaxant şi calmant asupra durerilor gastrice.

Sindromul Premenstrual
Se administează câte 2-3 linguriţe de tinctură de Valeriană pe zi. Tratementul începe cu 5 zile înainte de menstruaţie şi se încheie a doua zi a ciclului menstrual. Este adjuvant în eliminarea stărilor de iritabilitate nervoasă, durerile de sâni, ovare şi tensiune în zona bazinului. Pentru crame menstruale se administrează câte 2 linguriţe de tinctură de valeriană sau se fac băi fierbinţi pe bază de Valeriană la membrele inferioare. Are efecte calmante rapide.

Aritmie şi ischemie cardiacă
Se administrează câte 30 de picături de tinctură de Valeriană, de 3 ori pe zi. Reduce stările de stres, anxioase şi tulburările de ritm. Ajută şi în angină pectorală când este administrată o linguriţă de tinctură de Valeriană pe zi, timp de 40 de zile, cu 7-10 zile pauză.

Vezi cum se prepară valeriana!

Precauţii

Valeriana în doze mari (administrată seara) poate provoca stări de ameţeală, dureri de cap, somnolenţă sau lipsă de concentrare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.