5 plante pe care să le încerci în locul medicamentelor antiinflamatoare

Procesele inflamatorii se află la rădăcina celor mai multor boli. Afecțiunile cu terminația „ită” au de regulă o componentă inflamatorie.

De exemplu: artrita, dermatita, gastrita, cistita, colita, bronșita, tiroidita, celulita, pericardita, flebita, meningita.

5 plante alternativa la medicamentele antiinflamatoare

5 plante alternativa la medicamentele antiinflamatoare

Inflamația este regăsită și în bolile imunologice, precum reumatism, lupus, psoriazis sau boala Crohn.

Studiile recente au arătat că inclusiv tulburările metabolice au la bază o inflamație, precum diabetul și obezitatea.

5 plante-alternativă la medicamentele antiinflamatoare

Medicina alopată prescrie antiinflamatoare nestroidiene și steroizi. Însă acestea au efecte secundare care se acumulează pe termen lung. Persoanele care trebuie să ia toată viața antiinflamatoare nu își pot asuma acest risc.

Citește și – Ce riști dacă iei medicamente antiinflamatoare prea des

Există alternative naturale? Da. Simon Mills le prezintă pe cele mai importante pe site-ul „Herbal Reality”.

Simon Mills este absolvent de științe medicale și botanist practicant din anul 1977 în Exeter – Anglia.

Ghimbirul

Chiar dacă înfierbântă zona inflamată și pare că înrăutățește inflamația, ghimbirul are o acțiune benefică.

Acesta crește fluxul sangvin în regiunea inflamată și sporește răspunsul inflamator. Prin faptul că aduce mai mult sânge și celule albe în zona afectată, contribuie la înlăturarea umflăturii și a durerii.

În mod similar acționează compresele fierbinți, aplicate pe articulațiile dureroase (ex. cu muștar sau ardei iute).

Ghimbirul distribuie căldura în corp și funcționează ca un antidot al simptomelor intensificate de răceală.

Studiile arată că acesta atenuează inflamația în artrită, diabet și sindromul metabolic.

Ceaiul verde

Simon Mills spune că toate răspunsurile inflamatorii au același punct de pornire: căptușeala endotelială a vaselor de sânge.

Când țesuturile sunt atacate de o infecție sau de o leziune, ele eliberează citokine. Acești mesageri chimici modifică proprietățile celulelor endoteliale. Mai precis, le face vâscoase, încât acestea se lipesc de celulele albe de sânge și le transformă și pe ele.

Astfel apare disfuncția endotelială, care agravează răspunsul inflamator ințial. Acest lucru se petrece în bolile inflamatorii, precum artrita reumatoidă, inflamațiile metabolice și inflamațiile circulatorii în bolile cardiovasculare, diabet, demență sau bolile neurologice.

Citește și – 13 antiinflamatoare și analgezice naturale

Sunt multe plante care cresc activitatea oxidului de azot și susțin integritatea endoteliului. Cele mai eficiente sunt plantele bogate în polifenoli, precum păducelul, fructele de pădure, cacaua, turmericul și ceaiul verde.

Studiile au arătat că ceaiul verde reduce markerii inflamației asociați cu rezistența la insulină, greutatea corporală, nivelurile crescute de grăsimi și zahăr în sânge și funcțiile cognitive.

Ceaiul verde protejează integritatea endotelială pe termen lung.

Boswellia

Boswellia este numită „perla deșertului”. Acest tip de tămâie indiană este utilizată în scop ceremonial dar și medicinal, în special pentru plămâni și intestin.

Această rășină modulează inflamația în corp. Acizii boswelici pe care îi conține inhibă enzima inflamatoare LOX.

Tincturile alcoolice din rășini sunt cele mai bune remedii pentru gură, gingii și gât. Propolisul este un bun exemplu în acest sens. Prin acțiunea lor antiseptică directă, pun în mișcare globulele albe submucoase care se află în prima linie de apărare.

Sunt utile în inflamația gâtului și ganglionii limfatici inflamați asociați cu afecțiunile respiratorii.

Boswellia este folosită în medicina Ayurveda în bolile inflamatorii ale plămânilor, intestinelor și articulațiilor. Studiile au arătat-o eficientă în osteoartrită.

Lemnul-dulce

Rădăcina de lemn-dulce conține saponine, substanțe cu efect lubrifiant, calmant și vindecător. Acestea adaugă un strat de mucus protector pe suprafețele uscate și inflamate, precum pielea sau mucoasa gâtului și tractului digestiv.

Lemnul-dulce este renumit pentru capacitatea lui de a atenuainflamația tractului respirator. Reduce simptomele de astm, tusea uscată, durerea în gât și congestia bronșică.

Citește și – Uleiul de măsline conține un compus cu efecte antiinflamatoare asemănătoare Ibuprofenului

Este folosit de asemenea în ulcerul peptic și ar putea avea un efect benefic în infecția cu Helicobacter pylori și bolile de ficat.

Turmericul

Lista antiinflamatoarelor naturale nu ar putea fi completă fără turmeric. Acesta are un rol esențial pentru microbiom, sănătatea intestinală și sistemul imunitar. Este considerat un agent prebiotic natural.

O floră intestinală bogată și diversă va menține răspunsurile inflamatorii normale în corp și va preveni apariția bolilor inflamatoare.

Curcumina, compusul său activ principal – este util în boala inflamatorie intestinală, boala Crohn, intestin iritabil, artrită, osteoartrită, artrita reumatoidă, tiroidită autoimună, psoriazis, diabet, ateroscleroză, sindromul metabolic, depresie majoră și COVID-19.

Surse articol:

1. Simon Mills, 5 Herbs instead of antiinflamatories, Herbal Reality: https://www.herbalreality.com/health-lifestyle/immunity/five-herbs-instead-anti-inflammatories/
2. Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.