Ce riști dacă iei medicamente ANTIINFLAMATOARE prea des

Consumul de Aspirină, Ibuprofen și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30 de miliarde de doze sunt consumate în fiecare an numai în SUA.

Se pot cumpăra fără rețetă și au o arie largă de utilizare, de la dureri și traumatisme, până la boli inflamatoare, precum artrită.

Antiinflamatoare – riscuri

Pentru ce sunt utilizate antiinflamatoarele

Iată care sunt cele mai cunoscute medicamente antiinflamatoare nesteroidiene:

Ibuprofen
– Diclofenac
– Etoricoxib
– Celecoxib
– Paracetamol
– Aspirină
– Ketorolac
– Naproxen
– Piroxicam

Cel mai des sunt folosite pentru durerile de scurtă durată sau de lungă durată: dureri de cap, dureri de spate, dureri și crampe menstruale, dureri musculare, dureri și rigiditate articulară, dureri dentare, dureri minore post-operatorii, lovituri, accidentări, entorse, febră etc.

Ce efecte secundare au

Puțini din cei care le consumă cu regularitate își pun probleme cu privire la siguranța lor. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt folosite pe scară largă de pacienți, în ciuda riscului de sângerări gastrointestinale sau evenimente cardiovasculare.

Hemoragiile stomacale pot fi prevenite parțial prin adăugarea la antiinflamatoare a inhibitorilor de pompă de protoni, o clasă de medicamente utilizate în bolile stomacale. Cu toate acestea, există încă discuții în ceea ce privește riscul cardiovascular la persoanele care consumă antiinflamatoare nesteroidiene.

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre AINS

Fără îndoială, antiinflamatoarele sunt primele medicamente la care apelăm, și pe care ni le recomandă farmaciștii atunci când ne doare ceva, ne-am accidentat sau ne simțim rău. Nimeni nu poate contesta eficiența lor în reducerea durerii, a inflamației și a febrei.

Dat fiind că nu avem nevoie de o rețetă pentru a le cumpăra, mulți dintre noi suntem tentați să le folosim prea des, în cantități prea mari sau în scopuri greșite.

Dr. Patricia Russell de la Rush Oak Brook ne oferă câteva informații importante pe care trebuie să le știe orice consumator „înrăit” de antiinflamatoare.

1. Nu toate antiinflamatoarele acționează la fel

Există 2 tipuri principale de medicamente pe care le poți cumpăra de la farmacie pentru dureri: Acetaminofen (Paracetamol) și Ibuprofen.

Paracetamolul este analgezic și antipiretic (scade febra). Ibuprofenul în schimb, este un antiinflamator nesteroidian, care poate reduce umflăturile, inflamațiile și durerile. Aspirina și Naproxen sunt alte tipuri de AINS.

Astfel, Ibuprofenul este mai util în cazul unei durere sau întinderi musculare, în timp ce Acetaminofenul poate fi o alegere mai bună pentru febră.

Când luați un antiinflamator, documentați-vă care este mai potrivit pentru simptomele pe care le aveți.

2. Nu sunt lipsite de efecte secundare

Aspirina și Ibuprofenul pot cauza probleme stomacale sau chiar ulcer. Persoanele cu boli gastrointestinale, precum un ulcer peptic sau hemoragii stomacale trebuie să știe că Acetaminofenul este o alegere mai sigură.

Aspirina are acțiune anticoagulantă și subțiază sângele. Grație acestor proprietăți poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, dar totodată poate crește riscul de sângerări în anumite situații.

De aceea medicul îi sfătuiește pe cei care urmează să sufere o intervenție chirurgicală să întrerupă administrarea de aspirină cu cel puțin 2 săptămâni înainte.

Citește și Medicamentele ANTIINFLAMATOARE – asociate cu INFERTILITATEA la femei

Consumul de aspirină poate cauza sindromul Reye, o afecțiune gravă ce poate surveni la copii după o infecție virală. În afecțiunile virale este mai indicat să se ia Acetaminofen decât aspirină.

Aspirina a fost asociată și cu tinnitus (sunete în ureche).

3. Nu trebuie combinate cu alcool 

Deși este considerat mai sigur decât alte medicamente, Acetaminofenul poate avea efecte secundare grave dacă este combinat cu vin, bere sau lichior. Persoanele care beau mult alcool și consumă Acetaminofen sau Aspirină au un risc mare de a dezvolta toxicitate hepatică. Atenție, aceste medicamente sunt incluse în multe alte medicamente.

4. Sunt incluse în multe alte medicamente

Acesta este unul din aspectele cele mai importante pe care trebuie să le știți. Dacă nu citiți prospectul și nu cunoașteți compoziția medicamentelor, riscați să luați o doză mai mare decât cea recomandată.

Acetaminofenul și aspirina sunt incluse în numeroase medicamente care se eliberează fără prescripție medicală. Cei mai mulți consumatori nici nu realizează acest lucru, riscând astfel să consume aceste medicamente în cantități mari.

Dacă de exemplu ați luat Paracetamol și încă un alt medicament, precum Teraflu sau Nurofen – care conțin paracetamol, riscați un supradozaj. Excesul de paracetamol a fost asociat cu daune la nivelul ficatului.

5. Dacă le iei prea des înseamnă că ai o problemă mai gravă

Dacă obișnuiești să iei des sau multe medicamente pentru dureri înseamnă că ai o boală sau o problemă care necesită un control medical.

În general, doza maximă singulară de Ibuprofen este 400 mg, iar doza maximă pe zi este 1.200 mg. În cazul Acetaminofenului, doza maximă singulară este 1.000 mg, iar doza maximă zilnică este 4.000 mg. Persoanele cu leziuni hepatice trebuie să ia doze mult mai mici.

Chiar dacă nu depășiți dozele recomandate, consumul zilnic al acestor medicamente poate semnala o problemă care necesită investigații suplimentare.

Administrarea antiinflamatoarelor poate deveni o problemă când acestea sunt consumate în doze repetate zilnic.

Nu există un antidot specific pentru intoxicarea cu antiinflamatoare nesteroidiene. Pacienții cu toxicitate severă care dezvoltă acidoză pot fi tratați cu injecții intravenoase cu bicarbonat de sodiu.

Citește și TURMERICUL și GHIMBIRUL – antiinflamatoare naturale puternice 

Surse:

1. Timothy J Wiegand, Constance M Vernetti, Nonsteroidal Anti-inflammatory Drug (NSAID) Toxicity, Medscape: https://emedicine.medscape.com/article/816117-overview
2. Rush.edu, 5 Facts About Pain Relievers: https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/5-facts-about-pain-relievers
3. Inés Gómez-Acebo, Trinidad Dierssen-Sotos, María de Pedro, Beatriz Pérez-Gómez, Gemma Castaño-Vinyals, Tania Fernández-Villa, Camilo Palazuelos-Calderón, Pilar Amiano, Jaione Etxeberria, Yolanda Benavente, Guillermo Fernández-Tardón, Inmaculada Salcedo-Bellido, Rocío Capelo, Rosana Peiró, Rafael Marcos-Gragera, José M. Huerta, Adonina Tardón, Aurelio Barricarte, Jone-Miren Altzibar, Jessica Alonso-Molero, Verónica Dávila-Batista, Nuria Aragoné, Marina Pollán, Manolis Kogevinas, and Javier Llorca, Epidemiology of non-steroidal anti-inflammatory drugs consumption in Spain. The MCC-Spain study, BMC Public Health. 2018; 18: 1134: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6150967/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.