Turmericul stimulează regenerarea neuronilor și repararea creierului (studii)

Articol bazat pe studii științifice

Până de curând se credea că cel mai important organ al corpului nu poate fi regenerat. Este vorba despre creier. Studiile recente au arătat contrariul.

Creierul continuă să producă celule noi chiar și la o vârstă înaintată. Acest proces a fost numit „neurogeneză” și înseamnă regenerarea neuronilor.

Turmericul stimuleaza regenerarea creierului (studii)

Turmericul stimuleaza regenerarea creierului (studii)

Regenerarea neuronolor este posibilă

Există anumiți factori și compuși care pot stimula neurogeneza. Descoperirea lor ar putea aduce noi soluții de prevenire sau încetinire a tulburărilor de memorie, demenței și maladiei Alzheimer.

Majoritatea creierelor au capacitatea de a dezvolta noi neuroni. Scopul oamenilor de știință din acest domeniu este să identifice mijloacele prin care poate fi realizată neurogeneza.

Citește și – Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale

Un aliment care poate stimula creierul să dea naștere la noi celule nervoase este turmericul.

Turmericul stimulează neurogeneza

Rădăcina acestei plante conține cel puțin doi compuși descoperiți până în prezent care ajută neurogeneza. Este vorba despre curcumină și ar-turmeron.

Turmericul are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice. Astfel se explică eficiența sa în afecțiunile grave, precum bolile neurologice și cancer.

Curcumina îmbunătățește memoria

Potrivit unui studiu apărut în „American Journal of Geriatric Psychiatry”, curcumina îmbunătățește memoria și dispoziția la persoanele cu pierderi ușoare ale memoriei, generate de vârsta înaintată.

Aceste beneficii s-ar putea datora faptului că reduce inflamația din creier – întâlnită în depresia majoră și Alzheimer.

Citește și – Turmericul protejează creierul și reduce simptomele de depresie și anxietate

Participanții din acest studiu care au primit curcumină (90 mg, de 2 ori/zi, timp de 18 luni) au prezentat o creștere a memoriei (cu 28%) și atenției, precum și a stării de spirit. Aceste îmbunătățiri nu au fost constatate la grupul placebo.

Testele tomografice au arătat mai puține plăci de amiloid în amigdală și hipotalamus. Aceste zone din creier controlează funcția memoriei și emoțiilor.

Potrivit autorilor acestui studiu, curcumina poate aduce beneficii cognitive semnificative în timp.

Ar-turmeron ajută la reînnoirea celulele stem neurale

Curcumina nu este singurul compus din turmeric cu efecte neuroprotectoare. O altă componentă a rădăcinii care produce îmbunătățiri ale funcțiilor cognitive este „turmeronul aromatic” (ar-turmeron).

Cercetătorii germani au evaluat efectele acestuia asupra celulelor stem neurale care au capacitatea de a se auto-reînnoi continuu și a asigura repararea creierului.

Citește și – Turmericul  poate regenera creierului afectat

În urma expunerii lor la ar-tureron, celulele stem neurale au crescut în cantitate, inclusiv cele noi. Acest lucru demonstrează că ar-turmeronul a indus neurogeneza.

Ar-turmeronul reduce răspunsul inflamator în Parkinson – o altă boală degenerativă în care are loc moartea neuronilor.

Beneficiile acestui compus în Alzhemeir, demență și alte boli neurodegenerative care sunt declanșate în parte de degenerarea neuronilor în creier și sistemul nervos central este promițătoare.

Citește și – Efectele miraculoase ale turmericului asupra creierului

Surse articol:

1. Bhat A, Mahalakshmi AM, Ray B, Tuladhar S, Hediyal TA, Manthiannem E, Padamati J, Chandra R, Chidambaram SB, Sakharkar MK. Benefits of curcumin in brain disorders. Biofactors. 2019 Sep;45(5):666-689. doi: 10.1002/biof.1533. Epub 2019 Jun 11. PMID: 31185140.
2. Leigh Hopper, Curcumin improves memory and mood, Newsroom: https://newsroom.ucla.edu/releases/curcumin-improves-memory-and-mood-new-ucla-study-says
3. Matthew Sloan, The book of neurogenesis, Harvard Health Publishing, https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/the-book-of-neurogenesis,
4. Mary Villareal, Sutdy: Turmeric component ar-turmerone can support brain regeneration, Herbs.News: https://www.herbs.news/2022-11-11-turmeric-component-ar-turmerone-supports-brain-regeneration.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.