Cicoarea scade acidul uric din sânge – utilă în pietre la rinichi, artrită gutoasă, diabet

Articol bazat pe studii științifice

Cicoarea ar putea fi un adjuvant natural pentru persoanele care au un nivel crescut de acid uric în sânge sau sunt predispuși la hiperuricemie.

Mai multe informații despre aceste beneficii au fost publicate în iunie 2017 în Jurnalul de Nutriție și Metabolism.

Cicoarea scade acidul uric din sange - utila in pietre la rinichi, artrita gutoasă, diabet

Cicoarea scade acidul uric din sange – utila in pietre la rinichi, artrita gutoasă, diabet

NIVEL CRESCUT DE ACID URIC ÎN SÂNGE – CAUZE

Hiperuricemia poate să apară din două motive: producția excesivă de acid uric sau incapacitatea rinichilor de a elimina acidul uric în mod optim.

În unele cazuri pot fi întâlnite ambele situații.

Cauzele pot fi găsite în alimentație, în unele boli sau tratamente medicamentoase, precum:

→ diabetul
→ obezitatea
→ hipotiroidismul
→ psoriazisul
→ insuficiența renală
→ consumul de alimente bogate în purine (ficatul, sardinele, ciupercile, sosurile)
→ tratamentelor cu imunosupresoare
→ medicamente (ex. diuretice)

Hiperuricemia are o incidență crescută la nivel mondial. Afectează deopotrivă bărbați și femei, indiferent de vârstă.

Se manifestă de regulă prin gută. Afecțiunea este dureroasă și greu de tratat. Este un motiv de dizabilitate pentru multe persoane.

Citește și – 7 motive să bei cafea de cicoare

Medicamentele folosite pentru reglarea acidului uric seric provoacă reacții adverse severe.

CICOAREA ARE EFECTE HIPOURICEMICE 

Studiile au arătat că cicoarea (Cichorium intybus) exercită efecte hipouricemice naturale.

Planta reduce activitatea xantinei oxidazei și implicit formarea acidului uric în ficat.

Xantina oxidaza este o enzimă care transformă xantina în acid uric.

Un alt mecanism de acțiune a cicorii este stimularea excreției de acid uric.

Studiul menționat mai sus a avut ca scop identificarea mecanismelor moleculare implicate în acest efect.

Cercetătorii au administrat cicoarea intragastric la șobolani cu un nivel crescut de acid uric.

Hiperuricemia a fost indusă prin alimentarea animalelor cu apă și fructoză 10%.

CICOAREA SCADE PRODUCȚIA DE ACID URIC ȘI CREȘTE ELIMINAREA ACESTUIA

Potrivit rezultatelor, cicoarea a redus considerabil nivelul seric al acidului uric.

Totodată, a crescut eliminarea acidului uric din intestin.

Cercetătorii au descoperit că planta facilitează excreția acidului uric prin intestine.

Citește și – Extractul de cicoare scade pofta de duce  și senzația de foame

Hiperuricemia crește riscul de artrită gutoasă, urolitiază și uropatie obstructivă, din cauză că favorizează depunerea cristalelor de urați în țesuturi.

Guta și nefrolitiaza sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate cu hiperuricemia.

Guta se manifestă prin umflarea și înroșirea unei articulații, cu precădere la nivelul degetului mare de la picior.

Nefrolitiaza se manifestă prin colici dureroase.

CICOAREA ARE BENEFICII ÎN BOLILE METABOLICE

Hiperuricemia este o tulburare metabolică.

Este strâns înrudită cu diabetul, rezistența la insulină, obezitatea și hipertensiunea arterială.

Cicoarea are efecte benefice în toate aceste afecțiuni.

Este antioxidantă, antiinflamatoare, antidiabetică, antihiperlipemiantă, hipoglicemiantă, diuretică și colagogă.

Cicoarea ajută la purificarea sângelui. Este folosită ca agent depurativ încă din antichitate.

Rădăcina este deosebit de bogată în fibre. Conține un amestec de inulină, pectină și celuloză.

Aceste fibre contribuie la inducerea senzației de sațietate și controlul greutății corporale.

Inulina acționează ca un prebiotic. Are efecte benefice asupra microbiomului, sănătății metabolice și imunitare.

Citește și – Cicoarea scade glicemia cu 20% și trigliceridele cu 91% în studiile pe animale

Dietele bogate în fibre au fost asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli metabolice.

Cicoarea reglează apetitul. Stimulează digestia și ajută la tratarea bolilor de ficat și splină.

Surse articol:

1. Christina George, David A. Minter, Hyperuricemia, StatPearls, July 20, 2021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
2. Mayo Clinic, High Uric Acid Level: https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-20050607
3. Puhlmann ML, de Vos WM. Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybusL. Taproots. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):878-889. doi: 10.1093/advances/nmaa025. Erratum in: Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1598. PMID: 32199025; PMCID: PMC7360457.
4. Wang, Y., Lin, Z., Zhang, B. et al. Cichorium intybus L. promotes intestinal uric acid excretion by modulating ABCG2 in experimental hyperuricemia. Nutr Metab (Lond) 14, 38 (2017). https://doi.org/10.1186/s12986-017-0190-6
5. Fouré M, Dugardin C, Foligné B, Hance P, Cadalen T, Delcourt A, Taminiau B, Daube G, Ravallec R, Cudennec B, Hilbert JL, Lucau-Danila A. Chicory Roots for Prebiotics and Appetite Regulation: A Pilot Study in Mice. J Agric Food Chem. 2018 Jun 27;66(25):6439-6449. doi: 10.1021/acs.jafc.8b01055. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29873488.
6. Nishimura M, Ohkawara T, Kanayama T, Kitagawa K, Nishimura H, Nishihira J. Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties. J Tradit Complement Med. 2015 Jan 20;5(3):161-7. doi: 10.1016/j.jtcme.2014.11.016. PMID: 26151029; PMCID: PMC4488567.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.