Cicoarea scade glicemia cu 20% și trigliceridele cu 91% în studiile pe animale

Bazat pe studii științifice

Cicoarea este inclusă de biologul român Eugen Giurgiu în categoria celor mai importante plante medicinale.

Gustul amărui dezvăluie efectele sale benefice asupra bilei, ficatului și digestiei.

Cicoarea scade glicemia cu 20% si trigliceridele cu 91% in studiile pe animale

Cicoarea scade glicemia cu 20% si trigliceridele cu 91% in studiile pe animale

Pentru francezi, cicoarea este unul din cele mai valoroase alimente pentru tulburările digestive.

Cicoarea se găsește și la noi. Crește în mod spontan și poate fi culeasă de oricine o recunoaște.

În scop terapeutic se folosesc atât părțile aeriene, cât și rădăcina.

Părțile aeriene se recoltează când planta este înflorită, adică în intervalul iulie-septembrie, iar rădăcina doar toamna.

Citește și – Cafeaua de cicoare îmbunătățește digestia și imunitatea 

Ce conține și ce proprietăți are cicoarea

În compoziția acestei plante se găsesc substanțe importante, precum fibre, minerale și antioxidanți. Cicoarea conține cicorină, celuloză, inulină, arginină, colină, fosfor, calciu, potasiu, uleiuri volatile, taninuri și rezine.

Are proprietăți detoxifiante și remineralizante.

Este diuretică, depurativă, laxativă și purgativă.

Ajută la curățarea sângelui de toxine.

Este îndeosebi apreciată pentru efectul stimulator asupra funcției ficatului și pancreasului.

Crește secreția de bilă și tonifică intestinele.

Are proprietăți antibiotice ușoare (utilă în infecțiile urinare).

Mai mult decât atât, stimulează funcțiile creierului și sistemul nervos.

Este o plantă valoroasă pentru creșterea capacității de concentrare.

Combate anemia. Susține ritmul normal al inimii.

Cicoarea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei.

Referitor la acest ultim beneficiu, dr. Giurgiu recomandă cicoarea persoanelor care suferă de diabet.

Rădăcina de cicoare reduce nivelul zahărului din sânge

Citește și – Cicoarea scade cantitatea de zahăr din sânge

Autorul citează un studiu pe animale cu diabet care a dovedit eficiența ei în acest sens.

Consumul de cicoare a redus glicemia cu 20% după o cură de 2 săptămâni.

Mai mult decât atât, a scăzut nivelul trigliceridelor cu 91% și a colesterolului total cu 16%.

Sunt procente destul de mari.

Cum funcționează

Rădăcina uscată de cicoare are cel mai mare conținut de compuși asemănători insulinei. Este vorba despre fructani.

Aceștia ajută la controlul și prevenirea diabetului.

Studiile sugerează că înlocuirea zahărului cu fibre din rădăcina de cicoare ajută la scăderea semnificativă a glucozei și insulinei din sânge.

Acest lucru ar putea întârzia sau preveni instalarea diabetului zaharat.

O cercetare publicată în „Molecular Nutrition & Food Research” a arătat că suplimentele cu inulină din cicoare îmbunătățesc metabolismul glucidelor și lipidelor în diabetul zaharat.

Studii recente sugerează că rădăcina de cicoare induce un răspuns glicemic mai mic la cei cu risc de diabet de tip 2.

Inulina și oligofructoza din plantă favorizează secreția de insulină la adulții cu prediabet.

Totodată, contribuie la scăderea în greutate prin faptul că ajută la reducerea celulelor de grăsime din ficat și țesutul muscular.

Citește și – Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras

Un alt beneficiu al plantei este că optimizează flora intestinală și reduce senzația de sete întâlnită în diabet.

Moduri de utilizare

Cicoarea poate fi consumată sub formă de decoct sau infuzie combinată din rădăcină.

Acestea pot fi folosite și ca înlocuitor pentru cafea.

Se pune 1 linguriță de rădăcină de cicoare mărunțită la fiert cu 1 cană (250 ml) de apă.

Planta se fierbe 10 minute, după care decoctul se strecoară.

Doza recomandată este de 3 ceaiuri pe zi.

Infuzia combinată de rădăcină de cicoare se bea în cantități mai mari, câte un litru pe zi. Reduce producția de glucoză din ficat.

Totodată, ajută celulele pancreasului să producă insulină.

Citește și – 7 motive să bei cafea de cicoare

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Cicoarea, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 50-57
2. Ning C, Wang X, Gao S, Mu J, Wang Y, Liu S, Zhu J, Meng X. Chicory inulin ameliorates type 2 diabetes mellitus and suppresses JNK and MAPK pathways in vivo and in vitro. Mol Nutr Food Res. 2017 Aug;61(8): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28105758/
3. Defeat Diabetes Foundation, Chicory: https://defeatdiabetes.org/resources/healthful-eating/herbs-and-spices/chicory/
4. Veg News, New study shows chicory root lowers risk of diabetes: https://vegnews.com/2016/9/new-study-shows-chicory-root-lowers-risk-of-diabetes

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.