Cicoarea scade cantitatea de zahăr din sânge
√ Bazat pe studii științifice
Cicoarea este mai mult decât un înlocuitor de cafea. Fitoterapeuții o apreciază pentru calitățile sale curative deosebite.
Cuprins
Cicoarea în medicina tradițională
Cicoarea (Cichorium intybus) este folosită în scop terapeutic din antichitate.
Egiptenii o creșteau atât ca aliment și hrană pentru animale, cât și ca plantă medicinală. Încă din acele timpuri era folosită la prepararea cafelei.
Potențialul ei farmacologic a fost însă explorat științific nu de mult timp.
Citește și – 7 motive să bei cafea de cicoare
În medicina tradițională, preparatele din cicoare sunt utilizate în diverse afecțiuni.
Sucul pentru cancerul uterin și tumori. Ceaiul din frunze, tulpini și rădăcini pentru icter. Siropul pentru întărirea și detoxifierea organismului. Unguentul din frunze pentru vindecarea rănilor.
Ceaiul de rădăcină era folosit în trecut contra malariei. Studiile au confirmat că planta conține compuși anti-malarice (lactucină și lactucopicrină).
Decoctul erau folosit în scop depurativ, pentru curățarea corpului.
Semințele sunt folosite în India pentru bolile ficatului. Dar și celelalte părți ale plantei ajută în afecțiunile hepatice.
Rădăcina de cicoare este de asemenea folosită în tulburările digestive, precum plenitudine abdominală, flatulență, digestie lentă și inapetență.
Florile de cicoare au efecte tonice și aperitive. Sunt utilizate în gastroenterită, calculii biliari, afecțiuni ale sinusurilor, tăieturi și vânătăi.
Autorii români recomandă cicoarea în hepatitele cronice, dischinezie biliară, constipație cronică și angiocolită.
Citește și – Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras
Ce proprietăți are cicoarea
Cicoarea curăță umorile organismului. Are efect diuretic, depurativ și laxativ.
Este un bun stimulent și protector pentru stomac, ficat și rinichi.
Studiile științifice au arătat că această plantă are proprietăți antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antidiabetice colagoge, antimicrobiene, analgezice, anti-alergice și antitumorale.
Rădăcina de cicoare conține o cantitate mare inulină (40%).
Cercetătorii au descoperit undeva prin anii ’70 că această fibră are un impact pozitiv asupra zahărului din sânge și poate fi utilă în diabet. În prezent, cicoarea este cultivată pe scarcă largă pentru producția de inulină.
Cicoarea conține și alți compuși importanți, precum: arginină, colină, levuloză, fier, calciu, fosfor, acid cicoric, taninuri, principii amare, terpenoizi, antocianini, flavonoide, uleiuri esențiale și zaharide.
În scop medicinal se folosește atât rădăcina, cât și planta.
Cicoarea scade cantitatea de zahăr din sânge
Biochimistul Eugen Giurgiu spune că cicoarea ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Această plantă este folosită din trecut în diabetul zaharat.
Efectele sale hipoglicemiante și hipolipidemiante sunt bine documentate.
La șobolanii cu diabet indus, extractul de cicoare a atenuat semnificativ nivelul glucozei din sânge.
A redus considerabil și grăsimile din sânge, anume trigliceridele și colesterolul.
Și extractul de semințe de cicoare are proprietăți antidiabetice. Acesta a prevenit luarea în greutate la șobolanii cu diabet în stadiile de început și de final.
Animalele tratate cu cicoare au avut o creștere mai mică a glicemiei a jeun. Au fost normalizate nivelurile de colesterol total, hemoglobina glicozilată și triaglicerol.
Pulberea din frunze de cicoare a scăzut glucoza din sânge până aproape de valoarea normală.
Citește și – Extractul de cicoare scade pofta de dulce și senzația de foame
Trei compuși antidiabetici prezenți în cicoare
Activitatea anti-diabetică a cicorii este atribuită acidului cafeic și acidului clorogenic. Acești compuși măresc absorbția glucozei în celulele musculare și stimulează secreția de insulină.
Acidul cicoric are de asemenea efecte pozitive în acest domeniu.
Eugen Giurgiu spune că cicoarea mai are un beneficiu pentru diabetici: reduce senzația de sete.
Acesta citează rezultatuul unui studiu pe animale care a arătat că cicoarea scade glicemia în proporție de 20%, trigliceridele în proporție de 90% și colesterolul total cu 16%, în numai 2 săptămâni.
Planta diminuează producția de glucoză din ficat și ajută celulele pancreasului să secrete insulina corect.
Autorul recomandă cicoarea sub formă de ceai.
Ceaiul de cicoare – preparare și administrare
Se folosește 1 linguriță de rădăcină mărunțită la 250 ml de apă. Planta se fierbe 10 minute, după care se strecoară.
Se pot consuma zilnic câte 3 căni de ceai de cicoare.
O altă formă de administrare a cicorii împotriva diabetului este infuzia combinată, câte 1 litru pe zi.
Când se recoltează cicoarea
Părțile aeriene ale plantei se culeg în perioada iulie-august, când cicoarea este în prima fază a înfloririi. Se taie cu un cuțit, inclusiv rozeta de frunze de la baza plantei.
Rădăcina de cicoare se scoate din pământ cu o cazma în toamnă, în perioada septembrie-octombrie.
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Cicoarea, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 57
2. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Cicoarea, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp 65-66
3. Renée A. Street, Jasmeen Sidana, and Gerhard Prinsloo, Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 579319, Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860133/