Siropul de aur care ține bolile departe

E vremea păpădiei și natura ne invită să o culegem pe gratis.

Această buruiană are o valoare mult mai mare decât alte flori de primăvară care atrag prin frumusețea lor.

Siropul de aur care tine bolile departe

Imagine cu titlu sugestiv: siropul de aur care tine bolile departe

Păpădia există de circa 30 de milioane de ani. Calitățile sale nutritive și terapeutice sunt cunoscute de foarte mult timp.

Civilizațiile vechi au folosit-o atât ca aliment, cât și ca medicament.

În urmă cu un mileniu, asiaticii și arabii o întrebuințau în scop terapeutic.

Florile de păpădie pot fi puse în salate. Pot fi consumate sub formă de infuzie. Din ele se pot face siropuri, tincturi sau crème și unguente.

Unii le macerează în oțet și folosesc oțetul la salate.

Ce beneficii au florile de păpădie

Studiile științifice au confirmat valoarea lor terapeutică. În compoziția lor au descoperit o cantitate mare de antioxidanți.

Florile conțin mai mulți polifenoli decât frunzele și rădăcina plantelor.

Conform studiilor epidemiologice, dietele bogate în polifenoli pot preveni afecțiunile cardiovasculare, diabetul, osteoporoza, bolile neurodegenerative și cancerele.

Păpădia conține de asemenea:

– vitaminele A, B, C, D, E
– fier, magneziu, calciu, siliciu, cupru, fosfor, zinc, mangan
– inozitol
– lecitină
– beta-caroten
– luteolină
– flavonoide
– acid cafeic
– acid clorogenic
– acid cicoric
– acid monocafeoiltartaric

Păpădia suprimă speciile de oxigen reactiv și previne oxidarea lipidelor.

Alte beneficii asociate cu florile de păpădie sunt:

reducerea durerilor de cap și de spate

calmarea durerilor menstruale

reducerea cramelor stomacale

curățarea pielii

combaterea stărilor depresive

protejarea vederii

prevenirea infecțiilor pielii

stimularea circulației sangvine

Cum se face siropul de păpădie – rețetă

Ingrediente

40 de flori de păpădie

1 litru de apă

200 g de miere

100 ml de țuică naturală (40-60 de grade)

Mod de preparare

Culegeți doar florile de păpădie.

Spălați-le și scurgeți-le ușor.

Pentru ca siropul să nu aibă un gust amărui, folosiți doar petalele de păpădie.

Puneți apa într-o cratiță, pe foc. Adăugați florile și aduceți la punctul de fierbere.

În momentul când apa a început să clocotească, dați focul la mic și lăsați florile să fiarbă 7 minute.

Amestecați cu o lingură de lemn.

Când este gata, stingeți focul. Puneți capacul și lăsați la răcit.

Cât este călduț, se strecoară și se adaugă mierea. Amestecați până când aceasta se dizolvă.

În forma aceasta, siropul de păpădie rezistă 1-2 săptămâni la rece.

Pentru a-l păstra mai mult timp, trebuie să adăugați puțin alcool.

În siropul răcit se adaugă țuica. Amestecați și transferați siropul în sticle din sticlă. Rezistă până la un an.

Florile de păpădie au un gust delicat și plăcut.

Siropul obținut din ele este dulceag, cu o aromă florală și accente de miere, polen și citrice.

Are de asemenea o culoare aurie deosebit de frumoasă.

Pentru a-l servi, puneți 1-2 lingurițe într-un pahar cu apă (plată sau minerală) sau ceai.

În ce afecțiuni ajută siropul de păpădie

Păpăda are proprietăți diuretice, laxative, hipoglicemiante, antioxidante, imunostimulatoare și anticancerigene.

balonare
 ulcere stomacale
paraziți intestinali
dispepsie
constipații
 retenție de apă
edeme
probleme cu fierea sau pancreasul
probleme cu splina
tulburări de duct biliar
ficat gras
pietre la ficat
diabet
afecțiuni renale
sânge îngroșat
boli inflamatorii
tulburări metabolice
imunitate scăzută
tuberculoză
dureri de picioare
eczeme
cancere
tumori
reumatism

Dacă intenționați să utilizați siropul contra cancerului, se pot folosi și frunzele.

Un studiu a arătat că extractul de frunze de păpădie reduce creșterea celulelor de cancer la sân.

Rețete similare

Sirop de păpădie și mere verzi – rețetă scandinavă

Sirop de păpădie (miere de păpădie) – după reţeta Mariei Treben

Cum să faci jeleu din flori de păpădie – delicios ca mierea!

Precauții și contraindicații

Unele persoane pot fi alergice la polenul de păpădie.

Surse articol:

1. Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113-131. doi:10.1900/RDS.2016.13.113
2. Real Food for Life, The dandelion flower is full of health benefits: https://www.realfoodforlife.com/dandelion-flower-health-benefits/
3. Hu C, Kitts DD. Dandelion (Taraxacum officinale) flower extract suppresses both reactive oxygen species and nitric oxide and prevents lipid oxidation in vitro. Phytomedicine. 2005 Aug;12(8):588-97. doi: 10.1016/j.phymed.2003.12.012. PMID: 16121519.
4. În bucătărie la Zidana Uzakovna, Elixirul de aur care tămăduiește mii de boli: https://www.youtube.com/watch?v=jYzn_5bA52U&ab_channel=INBuc%C4%83t%C4%83rielaZidanaUzakovnaRe%C8%9Beteu%C8%99oare.
5. Hosseini Shekarabi SP, Mostafavi ZS, Mehrgan MS, Islami HR. Dietary supplementation with dandelion (Taraxacum officinale) flower extract provides immunostimulation and resistance against Streptococcus iniae infection in rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). Fish Shellfish Immunol. 2021 Nov;118:180-187. doi: 10.1016/j.fsi.2021.09.004. Epub 2021 Sep 7. PMID: 34506883.
6. Choi UK, Lee OH, Yim JH, Cho CW, Rhee YK, Lim SI, Kim YC. Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. Int J Mol Sci. 2010 Jan 6;11(1):67-78. doi: 10.3390/ijms11010067. PMID: 20162002; PMCID: PMC2820990.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.