Rozmarinul, mirodenia din dulap care calmează durerile articulare

Rozmarinul este una din cele mai intense arome din bucătărie. Îl asociem cu gustul cartofilor la cuptor, gustul de fripturi și pește.

Oamenii de știință ne dau numeroase motive să îl consumăm mai des.

Rozmarinul, mirodenia din dulap care calmeaza durerile articulare

Rozmarinul calmeaza durerile articulare: Brgfx / Jcomp – www.freepik.com

Un beneficiu important, mai ales pentru seniori, este că reduce durerile articulare.

Artrita este o boală debilitantă care afectează un număr însemnat de adulți din întreaga lume.

Această afecțiune produce un impact puternic asupra calității vieții. În plus, este asociată cu costuri uriașe anual.

Plante și suplimente pentru pacienții cu artrită

Pacienții cu artrită nu beneficiază încă de un tratament eficient.

Medicamentele de primă linie prescrise de medici sunt antiinflamatoarele nesteroidiene.

Chiar dacă ameliorează durerile, vin la pachet cu o serie de efecte secundare nedorite. În plus, sunt scumpe și nu reprezintă o soluție pe termen lung.

Există o serie de plante și suplimente care pot constitui o alternativă naturală și sigură la tratamentul convențional.

Curcumina, boswellia, gheara mâței, vitamina D, ghimbirul, Omega-3, glucozamina și condroitina sunt printre cele mai eficiente.

Citește și – Tratamente naturale care nu dau greș în durerile articulare – dr. Maria Pop

Un studiu recent a arătat că rozmarinul conține anumite substanțe care pot reduce inflamația declanșată de artrită.

Acest tip de inflamație nu este una normală, cu rol protector și vindecător, ci este o inflamație cronică, persistentă.

În bolile inflamatorii, celulele sistemului imunitar – macrofagele și limfocitele T – produc cantități mari de enzime inflamatoare, precum COX sau 5-LOX.

Acestea sunt răspunzătoare pentru apariția durerii, umflăturii, roșeții și deteriorarea mobilității articulațiilor.

Rozmarinul atenuează inflamația și durerea articulară

Compusul activ din rozmarin care luptă împotriva inflamațiilor excesive este acidul rozmarinic.

O recenzie publicată de curând în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a dezvăluit rezultate mai multor studii realizate în eprubetă, pe animale și pe oameni.

Acidul rozmarinic a fost testat împotriva inflamației și durerilor provocate de artrita reumatoidă și osteoartrită.

Rezultatele au fost îmbucurătoare. Acidul rozmarinic s-a dovedit eficient în ameliorarea simptomelor acestor boli.

Într-un studiu clinic, ceaiul de rozmarin administrat zilnic a redus semnificativ rigiditatea articulațiilor și dizabilitatea fizică.

Un studiu publicat în 2021 în jurnalul „BMC Complementary Medicine and Therapies” a arătat că uleiurile esențiale de rozmarin și mentă atenuează durerea cauzată de osteoartrită.

Efectele au fost atribuite capacității antioxidante crescute a acestor plante.

Într-un studiu apărut în 2017 în „Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research”, uleiul esențial de rozmarin aplicat extern a redus severitatea și frecvența durerilor musculare și osoase la pacienții cu dializă. Același efect l-a avut și uleiul esențial de mentă.

Încetinește distrugerea cartilajului

Un efect extrem de important al rozmarinului este că reduce rata de progresie a degenerării cartilajului.

Un alt beneficiu valoros al rozmarinului este că induce apoptoza în celule care pot cauza boli la pacienții cu artrită reumatoidă.

Rozmarinul conține și alți compuși terapeutici puternici, precum acid carnosic, carnisol, hesperidină și cineol.

Mai mult decât atât, crește nivelul a doi din cei mai puternici antioxidanți din corp: glutation și superoxid-dismutază.

Citește și – Trei plante la care poți apela în caz de dureri articulare și reumatice

Util și în alte boli inflamatorii

Calitățile sale recomandă rozmarinul și în alte boli inflamatorii și nu numai, precum astmul, dermatita atopică, boala Crohn, colita ulcerativă, pancreatită, boala ficatului gras, rinită alergică și paradontită.

La pacienții cu astm, compușii săi acționează prin mai multe mecanisme: reduc tusea, respirația șuierătoare și producția de spută.

Acidul rosmarinic reglează secreția mediatorilor pro-inflamatori. Suprimă inflamația căilor aeriene și reduce numărul de celule inflamatoare și eozinofile din plămâni.

Moduri de utilizare

Rozmarinul poate fi folosit în mâncăruri, sau sub formă de ceai, tinctură, ulei esențial sau unguent.

Pentru ceai, se pune 1 linguriță de plantă uscată la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 5 minute. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

Prof. dr. Constantin Pârvu recomandă în reumatismul degenerativ și reumatismul cardiaoarticular infuzia obținută dintr-o linguriță de pulbere de plantă și 200 ml de apă clocotită. După 15 minute, infuzia se strecoară. Se administrează câte 2 căni pe zi.

Cu uz extern este eficient decoctul concentrat din rozmarin. Acesta se folosește la băi.

Nu depășiți doza indicată, deoarece în cantități mari poate provoca tulburări gastrointestinale și ale tensiunii arteriale.

Și uleiul esențial de rozmarin de grad terapeutic poate fi utilizat pentru reducerea durerilor articulare. Acesta se diluează corespunzător cu un ulei vegetal (ex. ulei de măsline) și se masează zona afectată.

Are efecte analgezice și antiinflamatoare. Stimulează fluxul sangvin, încălzește extremitățile, atenuează durerea și oboseala provoacă de excercițiile fizice.

Pentru o eficiență sporită, asociați uleiul de rozmarin cu ulei de mentă.

Traducere din:

1. Lori Alton, Anti-inflamatory compounds in rosemary offer powerful arthritis relief, studies show, Natural Health 365: https://www.naturalhealth365.com/arthritis-relief-offered-by-rosemary-3501.html
2. Keshavarzian S, Shahgholian N. Comparison of the Effect of Topical Application of Rosemary and Menthol for Musculoskeletal Pain in Hemodialysis Patients. Iran J Nurs Midwifery Res. 2017;22(6):436-441: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684790/
3. S. Apothecary, Rosemary, plant of the month: : https://www.asapoth.com/features/2018/2/23/rosemary-a-winter-herb-for-aches-pains-and-lethargy
4. Prof. dr. Constantin Pârvu, Rozmarin, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 573

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.