Rozmarinul – regele plantelor antioxidante are beneficii uimitoare

Rozmarinul este una din cele mai bogate surse de antioxidanți dintre plantele medicinale.

Potrivit medicinei chineze tradiționale, rozmarinul are o energie stimulatoare. Stimulează circulația sângelui și crește vitalitatea funcțiilor cognitive.

Rozmarinul - regele plantelor antioxidante are beneficii uimitoare

Rozmarinul – regele plantelor antioxidante are beneficii uimitoare: Freepik.com

Chiar dacă este o plantă caldă, este potrivită și pentru persoanele fierbinți deoarece nu creează o fierbințeală excesivă ca alte plante, precum ghimbirul.

Ce proprietăți are rozmarinul

Asemenea altor plante aromatice, rozmarinul este un puternic antioxidant și antimicrobian. Are proprietăți antitumorale, antinociceptive, neuroprotectoare.

A demonstrat efecte clinice asupra stării de spirit, memoriei, învățării, durerilor, anxietății și somnului. 

Antioxidant, antiinflamator

Botanista Rosalee de la Foret spune că rozmarinul are un conținut foarte mare de antioxidanți, după cum reiese din numeroasele studii făcute pe rozmarin.

Plantele bogate în antioxidanți sunt importante pentru protecția noastră împotriva bolilor. Acești compuși modulează inflamația excesivă din organism, care provoacă dureri sau boli cronice.

Durerile cronice, artrita, durerile de spate, bolile de inimă, bolile autoimune, obezitatea, diabetul de tip 2, cancerele, eczemele, acneea – acestea sunt câteva exemple de afecțiuni care au la bază o inflamație cronică.  

Remediu pentru dureri

În medicina tradițională, a fost folosit ca agent antispasmodic și anaglezic blând în nevralgia intercostală, dureri de cap, migrene, insomnie, stomac deranjat și depresie.

Rozmarinul nu suprimă durerea, ci remediază cauza durerilor. Acest lucru îl face prin acțiunea sa antioxidantă. Antioxidanții reduc stresul oxidativ și implicit inflamația sistemică ce provoacă dureri.

Rozmarinul este în mod deosebit util în durerile artrite asociate cu răceala și stagnarea, datorită efectului său de stimulare a circulației și încălzire a corpului.

Câteva studii au arătat că administrarea unor capsule cu rozmarin a redus durerile menstruale (dismenoreea primară) la fel de bine ca și antiinflamatoarele nesteroidiene.

Iranianii au descoperit că atunci când este aplicat extern, rozmarinul poate ameliora severitatea și frecvența durerilor musculo-scheletale la pacienții cu hemodializă.

Susține sănătatea orală

Un studiu apărut în 2019 în „Brazilian Dental Journal” a arătat că, spre deosebire de pasta de dinți tradițională, cea pe bază de rozmarin tratează sângerarea gingivală și reduce placa bacteriană.

Rozmarinul protejează pielea împotriva radiațiile solare sau a celor provocate de chimioterapie.

Un studiu din 2020 sugerează că o formulă pe bază de rozmarin, ulei de măsline și citrice protejează celulele pielii împotriva leziunilor induse de razele UV și reduce leziunile ADN-ului.

Un studiu mai recent, apărut în 2021 în jurnalul „Molecules” susține că un spray tip gel cu rozmarin și spirulină a prevenit daunele la nivelul pielii și îmbătrânirea provocată de poluare.

Putem beneficia de efectele protectoare ale rozmarinului asupra pielii atât prin aplicarea externă a plantei, cât și prin consumui ei intern.

Tonic cardiac

Un alt beneficiu al rozmarinului este că susține sănătatea inimii. Compușii săi antioxidanți exercită și în acest caz un efect protector asupra inimii și sistemului circulator, de data aceasta împotriva stresului oxidativ.

O recenzie apărută în anul 2013 în Jurnalul brazilian „Acta Cirurgica Brasiliera” arată că rozmarinul conține un compus cu proprietăți cardiovasculare importante, dar prea puțin studiat.

Tonic cerebral

Un beneficiu foarte cunoscut al rozmarinului vizează funcțiile cognitive. Numeroase studii au asociat rozmarinul și mirosul acestuia cu stimularea memoriei, atât la tineri, cât și la vârstnici.

Un studiu pe studenți universitari a arătat că această plantă reduce anxietatea și depresia și îmbunătățește calitatea somnului.

Rozmarinul are inclusiv potențialul de a combate maladia Alzheimer.

Un studiu mic publicat în „Journal of Medicinal Food” a arătat că 750 mg de rozmarin uscat pe zi îmbunătățesc funcția cognitivă la vârstnici.

Doar mirosirea uleiului esențial de rozmarin produce de asemenea efecte benefice asupra cogniție.

Bun pentru digestie

Asemenea tuturor plantelor aromatice, rozmarinul susține procesele digestive.

Datorită efectului stimulator și încălzitor, planta pune în mișcare digestia lentă care poate provoca gaze, crampe, balonare sau greață.

Adăugați rozmarin la mesele pe care le gătiți, mai ales la mesele grele, copioase. Acest condiment ajută la digerarea grăsimilor și sprijină funcția ficatului.

Cum se folosește rozmarinul

Utilizarea plantei întregi este preferată extractelor, deoarece oferă beneficii complete.

Rozmarinul poate fi adăugat în mâncăruri, poate fi consumat sub formă de ceai, sau infuzat în miere, oțet, alcool sau ulei.

Precauții și contraindicații

Rozmarinul este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării în doze mari.

Reduce zahărul din sânge, de aceea diabeticii care iau insulină trebuie să urmărească nivelul glucozei din sânge.

Unele persoane pot dezvolta dermatită în urma expunerii la această plantă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Rozmarinul – tonic pentru ficat, sistemul nervos, căile respiratorii, articulații
Rozmarinul – o plantă neuroprotectoare
Cât de miraculos este rozmarinul în combaterea bolilor – studii recente 
Uleiul de rozmarin – un miracol pentru creier, sistemul nervos, respirator, digestiv și scheletic

Surse articol:

1. Herbs with Rosalee, Rosemary plant benefits + rosemary recipe for inflammation: https://www.youtube.com/watch?v=Uv10TeG7s4w&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders. Iran J Basic Med Sci. 2020 Sep;23(9):1100-1112. doi: 10.22038/ijbms.2020.45269.10541. PMID: 32963731; PMCID: PMC7491497.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.