Sirop de usturoi – preparare, beneficii, mod de administrare

Vrei să prepari sirop de usturoi în casă dar nu știi cum? Găsești mai jos două rețete simple, dintre care una special pentru copii. 

În perioada răcelilor și a infecțiilor, tinctura de echinacea și tinctura de soc sunt remediile cele mai bune, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Un sirop de tuse este de asemenea binevenit, iar siropul de usturoi poate fi considerat o armă naturală împotriva bolilor.

Sirop de usturoi reteta

Sirop de usturoi reteta: Freepik – www.freepik.com

Sirop de usturoi – beneficii

Usturoiul conține peste 70 de compuși activi. Are proprietăți antimicrobiene remarcabile. Este considerat de altfel unul din cei mai puternici agenți antibiotici din naturală.

Este un remediu popular pentru dureri în gât, tuse și congestie. Ajută la decongestionarea plămânilor și eliminarea excesului de flegmă.

Siropul de usturoi poate fi folosit în afecțiunile aparatului respirator și pentru prevenirea unor infecții mai severe, precum bronșită sau pneumonie. Ajută și la creșterea imunității.

Sirop de usturoi – rețetă

Ingrediente

– 450 g de usturoi curățat de coajă

– 700 ml de apă distilată

– 700 ml de oțet de mere natural

– 200 ml de glicerină

– 340 g de miere

Cum se prepară siropul de usturoi

Puneți usturoiul decojit și apa distilată într-un blender de viteză mare și mixați până rezultă o băutură fină, fără bucăți de usturoi. Turnați lichidul obținut într-un borcan de sticlă.

Pentru închiderea borcanului este indicat să folosiți un capac de plastic, deoarece oțetul roade metalul). Agitați energic borcanul pentru omogenizare.

Lăsați lichidul să stea 4 zile într-un loc călduros din casă. Agitați recipientul de câteva ori pe zi.

Adăugați glicerina. Amestecați și lăsați să stea 1 zi la macerat. Strecurați și adăugați mierea. Amestecați până la deplina ei incorporare. Păstrați siropul de usturoi obținut într-un loc răcoros.

Cum se ia siropul de usturoi

În scop preventiv, se ia 1 lingură de sirop de usturoi, de 3 ori pe zi. Siropul de usturoi pe stomacul gol poate cauza greață și alte probleme stomacale la cei sensibili. De aceea este indicat să îl administrați după ce mâncați.

Dacă simți că te paște o răceală, ia acest sirop de la primele semne. Îl poți folosi și ca dressing pentru salate sau alte preparate culinare.

Sirop de usturoi pentru copii

Ingrediente

• 3 căței de usturoi

• miere de albine

Mod de preparare sirop de usturoi

Curăță cățeii de usturoi de coajă și pune-i într-un robot mic de bucătărie. Adaugă miere, cât să îi acopere. Pentru copii mai mici de 1 an, se va folosi glicerină alimentară sau sirop de arțar.

Mixează la viteză mare până rezultă o compoziție omogenă, cât de fină se poate. Gustă siropul de usturoi și vezi dacă este suficient de dulce. În caz contrar, mai adaugă puțină miere.

Doza de sirop de usturoi la copii

O jumătate de linguriță de sirop de usturoi, odată la 2-3 ore este suficientă în răceli. Dacă nu are efect, se poate mări doza la 1 linguriță.

Este indicat să prepari siropul de usturoi în doze mici, deoarece usturoiul își pierde calitățile după 24 de ore de la zdrobirea lui.

Citește și: Sirop de USTUROI cu miere – “penicilina rusească”

În timpul unei infecții, adulții pot consuma 3-4 căței de usturoi ca atare, iar copiii câte 1-2 căței pe zi.

Surse:

1. Meagan Visser, HOW TO GET YOUR CHILD TO EAT MORE GARLIC, Growing up herbal: https://www.growingupherbal.com/how-to-get-your-child-to-eat-more-garlic/
2. World Tree Herbals, Garlic Syrup: https://www.worldtreeherbals.com/blog/2019/11/21/garlic-syrup-1

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.