Cum să faci un SIROP eficient pentru TUSE, din CEAPĂ și MIERE
Siropul de ceapă și miere este probabil cel mai simplu remediu pe care îl putem prepara în casă pentru reducerea tusei și a altor simptome de răceală sau gripă.
Pe lângă faptul că se prepară doar din 2 ingrediente, acest sirop este și foarte eficient. Calmează gâtul și ușurează tusea.
Rețeta a fost prezentată de botanista Rosemary Gladstar într-un curs online de medicină naturistă. Poate fi abordată fără probleme și de începători.
Cuprins
SIROP DE CEAPĂ ȘI MIERE – REȚETĂ
Ingrediente
• 1 ceapă mare
• miere naturală (glicerină sau sirop de arțar pentru copiii mai mici de 1 an)
Metodă
Curățați ceapa, tăiați-o în jumătate, apoi felii subțiri. Puneți-le pe fundul unei tigăi și turnați peste ele miere, cât să le acopere.
Lăsați amestecul la foc mic 30 de minute, până se transformă într-un sirop închis la culoare, cu miros intens de ceapă.
Turnați siropul (cu tot cu bucățile de ceapă) într-un borcan de sticlă și închideți-l bine. Păstrați-l în frigider după ce se răcește. Se poate lua câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, sau după severitatea tusei.
____________________________
BENEFICIILE SIROPULUI DE CEAPĂ ȘI MIERE
Siropul de ceapă și miere este un remediu tradițional pentru tuse folosit de foarte mulți ani. Cu toate acestea, efectele au și acoperire științifică.
Ceapa încălzește pieptul, subțiază mucusul și stimulează reflexul de a tuși, ajutând astfel eliminarea. Totodată, datorită proprietăților antibacteriene, ceapa reduce riscul de dezvoltare a infecțiilor bacteriene.
Un studiu din 2007, realizat de Colegiul de Medicină din Pennsylvania a arătat că mierea reduce tusea nocturnă și îmbunătățește calitatea somnului la copiii cu infecții ale aparatului respirator superior, fiind superioară medicamentului antitusiv Dextrometorfan.
Dacă vă interesează un sirop de ceapă cu miere fără fierbere, încercați această rețetă: Sirop Tuse Din Ceapă și Miere
Acest sirop simplu poate fi îmbunătățit prin adăugarea altor ingrediente cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare sau imunostimulatoare, utile în simptomele de răceală și gripă, precum: ghimbir, usturoi, lămâie, cimbru, scorțișoară sau turmeric.
____________________________
Surse:
1. Growing Up Herbal, How to make a simple honey onion cough syrup: https://www.growingupherbal.com/honey-onion-cough-syrup
2. Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 161(12), 1140-1146.
3. Wood, M. (2008). The earthwise herbal: A complete guide to Old World medicinal plants. Berkeley, CA: North Atlantic Books.