Cum să reduci reziduurile de pesticidele de pe suprafața fructelor și legumelor cu până la 98% – cea mai eficientă soluție
Cei care își doresc să mănânce sănătos sunt sfătuiți să includă mai multe legume, fructe și verdețuri în dietă.
Din păcate, acestea sunt stropite cu tot felul de pesticide și substanțe toxice, dăunătoare pentru organism.
La modul ideal, alimentele vegetale pe care le consumăm ar trebui să provină din propria grădină sau de la fermieri de încredere.
Cuprins
Soluții pentru spălarea produselor de pesticide
Dacă nu aveți acces la legume bio, este obligatoriu să le spălați cu anumite soluții care reduc o parte din pesticide, sau să le curățați de coajă. Problema este că în coajă se află cei mai mulți nutrienți, pe care nu am vrea să-i aruncăm pur și simplu la coșul de gunoi.
Spălarea cu apă simplă
Puneți legumele într-un bol cu apă. Spălați-le cu apă și frecați-le cu o periuță dacă este nevoie, pentru a elimina murdăria de pe ele.
Clătiți-le apoi bine cu apă. Studiile au arătat că spălarea produselor cu apă simplă înlătură reziduurile de pesticide de la suprafață cu 26,7-62,9%.
Soluție cu sare
Pentru a reduce și mai mult cantitatea de pesticide din verdețuri, legume și fructe, puteți folosi sare.
Pentru a crea o soluție salină de 10% folosiți 2 căni de apă și 3 linguri de sare. Lăsați alimentele la înmuiat în această soluție timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă curată.
Prin această metodă veți elimina 80-90% din urmele de pesticide.
Soluție cu oțet
O altă soluție la fel de eficientă precum sarea este cea preparată cu apă și oțet.
Folosiți o diluție de 20%. Lăsați legumele la înmuiat în această soluție un sfert de oră, apoi clătiți cu apă curată.
Soluție cu bicarbonat de sodiu
Spălarea legumelor, fructelor și verdețurilor cu bicarbonat este cea mai eficientă metodă pentru eliminarea pesticidelor.
Turnați 1 litru de apă într-un bol adânc. Adăugați 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și amestecați bine, până se dizolvă. Scufundați produsele în soluție și lăsați-le la înmuiat 30 secunde. Unii le lasă chiar 30 de minute la înmuiat. 30 se secunde s-au dovedit suficiente.
Prin această metodă putem scăpa de 66,7-98,9% din reziduurile de pesticide.
Pesticidele se dezintegrează într-un mediu alcalin
Bicarbonatul de sodiu are cea mai mare eficacitate în distrugerea pesticidelor de pe suprafața produselor vegetale.
Explicația constă în faptul că acestea devin instabile într-un mediu alcalin. Bicarbonatul de sodiu este cel mai alcalin agent din natură.
Practic, bicarbonatul descompune compușii din pesticide și le face mai ușor de spălat cu apă.
Cineva a testat eficiența spălării produselor cu oțet și bicarbonat și a demonstrat că bicarbonatul este cel mai puternic. Puteți vedea testul acestuia în link-ul de mai jos.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Bicarbonatul de sodiu înlătură pesticidele din fructe (studiu+ mod de utilizare)
Pesticidele cauzează boli grave (studii)
Alimente care conțin cele mai multe pesticide
Surse articol:
1. EastMeetsKitchen, Easy way to get rid of pesticides in your food: https://www.youtube.com/shorts/JejUfRdOuvM
2. Cook’s Illustrated, Most effective method to remove pesticides: https://www.facebook.com/watch/?v=808580097401333
3. Wu Y, An Q, Li D, Wu J, Pan C. Comparison of Different Home/Commercial Washing Strategies for Ten Typical Pesticide Residue Removal Effects in Kumquat, Spinach and Cucumber. Int J Environ Res Public Health. 2019 Feb 6;16(3):472. doi: 10.3390/ijerph16030472. PMID: 30736280; PMCID: PMC6388112.