BICARBONATUL de SODIU înlătură PESTICIDELE din fructe (studiu+ mod de utilizare)

Cercetătorii au descoperit că cea mai valoroasă parte a unui fruct sau a unei legume nu este miezul sau carnea din interior, ci coaja, întrucât aceasta conține o concentrație mult mai mare de nutrienți.

Din păcate, nu ne putem bucura deplin de această descoperire din cauza faptului că toate produsele vegetale din magazine sunt stropite cu pesticide.

Pesticidele sunt substanțe chimice care protejează fructele de insecte și fungi. Deși sunt importante pentru producători, Organizația Mondială a Sănătății susține că unele din ele pot fi toxice pentru oameni în concentrații mari.

Deși fructele și legumele sunt spălate cu soluții de albire înainte de a ajunge pe raft, cercetătorii au dorit să afle dacă acestea ajută inclusiv la îndepărtarea pesticidelor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts au realizat un studiu în care au comparat eficiența a trei soluții împotriva reziduurilor de pesticide: clor, apă de la robinet și bicarbonat de sodiu.

Aceste soluții au fost testate împotriva a 2 tipuri de pesticide: fosmet (insecticid) și tiabendazol (antifungic).

Rezultatele au arătat că bicarbonatul a fost cel mai eficient. Se pare că pesticidele se degradează mai repede în prezența bicarbonatului de sodiu, devenind mai ușor de eliminat prin spălare.

În practică, acest lucru ar însemna să amestecăm pur și simplu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 2 căni de apă și să spălăm fructele sau legumele, deși nu există proporții stricte.

Clorul este bun pentru înlăturarea bacteriilor și germenilor, dar nu și pentru eliminarea pesticidelor.

Tiabendazolul este o pesticidă „sistemică”, care pătrunde dincolo de suprafață. Cu cât mai adânc penetrează fructul, cu atât mai greu este de eliminat prin spălare.

Deși nici una din soluțiile testate nu au fost 100% eficiente, bicarbonatul a eliminate reziduurile de tiabendazol în proporție de 80%, iar cele de fosmet în proporție de 95%.

În timp ce unii experți susțin că nivelurile de pesticide folosite sunt prea mici pentru a fi periculoase pentru consumul uman, alții avertizează că expunerea pe termen lung la acestea pot afecta sănătatea – îndeosebi a agricultorilor și a copiilor acestora.

__________________________________________________________________________________________________________

Ghid de spălare a fructelor, legumelor și verdețurilor

Fructele și legumele care pot fi consumate cu coajă pot fi spălate cu oțet alb. Umpleți un bol cu apă și adăugați 1 cană de oțet alb. Înmuiați fructele și legumele în soluție și lăsați-le o oră, apoi frecați-le cu un burete (cu partea abrazivă) și clătiți-le cu apă curată.

Fructele și legumele ferme, precum merele și castraveții ar trebui frecate cu o perie, apoi șterse cu un prosop curat.

Verdețurile se pot spăla cu o soluție din 2 căni de apă, 2 linguri de sare și sucul de la 1 lămâie. Soluția se pune într-o sticlă cu pulverizator și se aplică pe verdețuri.

Se lasă un minut, apoi se înmoaie în chiuveta umplută cu apă (3 părți) și oțet (1 parte). Se lasă la înmuiat 15 minute, apoi se clătesc cu apă rece și se usucă bine înainte de a le pune în frigider.

Verdețurile rezistă mai mult dacă sunt ținute într-un borcan de sticlă cu capac.

Fructele de pădure se spală cu o soluție obținută din 2 căni de apă și sucul de la ½ lămâie. Se pulverizează pe fructe și se lasă la înmuiat în apă 15 minute. Se usucă bine înainte de a le refrigera.

[wcepe_products ids=’2933′ button=’Cumpără aici’]

__________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. CNN, Pesticides: How ‘bout washing them apples? http://edition.cnn.com/2017/10/25/health/apples-pesticides-wash-study/index.html

2. C&EN, Baking soda washes pesticides from apples: https://cen.acs.org/articles/95/web/2017/10/Baking-soda-washes-pesticides-apples.html

3. Wellness Mama, DIY Fruit and Vegetable Wash (& Preserver): https://wellnessmama.com/28/diy-fruit-and-vegetable-wash/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]