Nu mai uscați rufele pe calorifer! Risc de infectare a plămânilor cu Aspergillus

Ai obiceiul să usuci hainele pe calorifer în timpul iernii? Cel mai probabil, da. Mulți dintre noi facem asta, fără să știm că ne poate afecta sănătatea.

Iarna se apropie cu pași repezi și rufele nu se mai usucă la fel de repede afară, ba uneori chiar îngheață.

Nu mai uscati rufele iarna pe calorifer

Nu mai uscati rufele iarna pe calorifer: Freepik.com

Cea mai rapidă soluție este, pentru mulți, utilizarea caloriferului. Experții ne avertizează că acesta obicei nu este lipsit de riscuri pentru sănătate.

Uscarea rufelor pe calorifer crește umiditatea din casă 

Foarte multe persoane au un nivel crescut de umiditate în apartament sau în casa în care locuiesc.

Atunci când uscăm rufele pe calorifer sau pe un radiator, procentul de umiditate din interior poate crește și mai mult, cu 30 de procente.

Umiditatea excesivă este un mediu propice pentru dezvoltarea sporilor de mucegai. Un tip special de fungi care cresc în mediile pline de umiditate este Aspergillus.

Inhalarea sporilor de Aspergillus

Inhalarea sporilor de Aspergillus poate să ducă la apariția unor infecții pulmonare severe.

Un articol apărut pe site-ul Universității din Manchester prezintă cazul unui bărbat din Bolton care s-a îmbolnăvit de tuberculoză din cauza uscării hainelor în camera în care stătea.

Acesta avea deja câțiva ani buni de când obișnuia să pună la uscat în dormitor hainele ude, pe care le scotea din mașina de spălat.

Nici măcar nu bănuia că acest obicei aparent banal avea să îi vatăme plămânii. Bărbatul a făcut TBC, iar boala a dus la slăbirea unuia dintre plămâni. În plus, astmul pe care îl avea din copilărie s-a înrăutățit.

A observat că tusea și transpirațiile nocturne apăreau mai ales atunci când avea haine ude la uscat pe caloriferul din dormitor. A descoperit că are o infecție fungică la plămâni și a început să facă tratament.

Profesorul David Denning și colegii săi de la Centrul Național Aspergillosis din Manchester au atras atenția asupra acestui obicei periculos, după ce a tratat mai mulți pacienți care au inhalat spori de Aspergillus.

Când bărbatul a încetat să mai usuce hainele în casă, simptomele sale s-au ameliorat considerabil.

2 litri de apă se eliberează în aer când punem rufe ude pe calorifer

Dr. Denning spune cu îngrijorare că circa 87% dintre oameni usucă hainele în interior în timpul iernii. O singură tranșă de haine ude conține circa 2 litri de apă, care sunt eliberați în aerul din cameră.

Risc mare la persoanele cu imunitate scăzută, astm sau alte afecțiuni respiratorii

De ce nu toți se îmbolnăvesc? Pentru că mulți au imunitate la această ciupercă, sau au un organism sănătos care poate să combată infecția deja instalată.

Problemele cele mai mari apar la persoanele care au imunitatea scăzută, suferă de astm sau au cancer și fac chimioterapie.

La astmatici, inhalarea sporilor de Aspergillus induce tuse și respirație șuierătoare. La cei cu bolu autoimune, această ciupercă poate să producă aspergiloză pulmonară – o boală care afectează în mod ireparabil plămânii și sinusurile.

Sfatul medicului este să uscăm hainele afară, sau într-un alt spațiu interior, dar care este bine vential și aflat la distanță de dormitoare și camerele de zi.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Cum să reduci umiditatea din casă și să rezolvi condensul și mucegaiul
Simptomele unui organism expus la mucegai (și soluții non-toxice)
Mucegaiul din casă – soluții de la cititori

Sursă articol: Manchester University, Why drying wahsing indoors can pose a health threat: https://www.manchester.ac.uk/discover/news/why-drying-washing-indoors-can-pose-a-health-threat/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.