Prepară acest ceai pentru întărirea plămânilor, calmarea tusei uscate și a durerii în gât

Odată cu scăderea temperaturilor apar și primele semne de răceală. Fitoterapia ne pune la dispoziție o serie de plante medicinale pe care le putem folosi ca tonice respiratorii și imunitare.

Rețeta de mai jos este un bun exemplu în acest sens. Aceasta a fost preluată din cartea „Herbal Medicine for Beginners” (Remedii pentru începători).

Reteta de ceai pentru intarirea plamanilor, calmarea tusei uscate si a durerii in gat

Reteta de ceai pentru intarirea plamanilor, calmarea tusei uscate si a durerii in gat: Freepik.com

Plantele se folosesc în stare uscată, procurate de la magazinele naturiste. Dacă aveți posibilitatea să le culegeți din natură când sunt în sezon, cu atât mai bine. Acestea se pun la uscat și se depozitează peste iarnă.

Formulă de plante pentru plămâni – rețetă

Ingrediente

  • 1 cană de frunze de lumânărică
  • 1 cană de frunze de nalbă mare
  • ½ cană de semințe de fenicul
  • ¼ cană de rădăcină de lemn-dulce

Mod de preparare

Amestecați toate plantele într-un bol și păstrați-le într-un borcan de sticlă. Folosiți această formulă de ceai la nevoie.

Pentru a prepara o cantitate necesară într-o zi aveți nevoie de 1,2 litri de apă clocotită și 2-3 linguri de amestec de plante.

Plantele se pun într-un borcan, se toarnă apa peste ele și se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară. Se bea călduț, fracționat în mai multe rații, pe parcursul unei zile.

Beneficiile ingredientelor din ceai

Autorul acestei formule de ceai susține că plantele folosite relaxează plămânii și induc membranele mucoase să elibereze mai mult lichid.

Din acest motiv sunt potrivite pentru tusea seacă sau uscată și pentru un gât iritat, care necesită lubrifiere. Acest ceai facilitează eliminarea excesului de mucus din plămâni.

Lumânărica este un relaxant respirator. Ajută în mod deosebit la tratarea tusei neproductive, sâcâitoare. Subțiază și umezește mucusul din plămâni, ușurând astfel expulzarea acestuia.

Nalba mare este o plantă mucilaginoasă care umezește membranele mucoase și calmează țesuturile mucoase iritate, fie ale gâtului, fie ale stomacului.

În medicina tradițională, nalba este utilizată în tuse, astm, bronșită, răceală, boala inflamatorie intestinală (Crohn), indigestie, ulcerele stomacale și inflamații ale pielii. Ceaiul din frunze de nalbă este util ca gargară pentru tuse și dureri în gât.

Rădăcina de lemn-dulce este o altă plantă emolientă și calmantă pentru durerile în gât. Este folosită ca expectorant în tuse și catar bronșic.

Chinezii o utilizează ca tonic pentru inimă, pentru reducerea tusei, flegmei, spasmelor și a dispneei.

Tabletele sau bomboanele de lemn-dulce sunt recomandate în răceală, febră, dureri de cap, tuse, gură uscată, dureri în gât și probleme stomacale.

Planta conține glicirizină, acid glicirizinic, izoliquirtină și acid glicirizic. Acești compuși au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, anti-astmatice, antispasmodice și antidiabetice.

Acidul glicirizic, flavonoizii și izoflavonoizii reglează funcțiile sistemului respirator și imunitar și combat inflamația. Gargara cu ceai de rădăcină de lemn-dulce reduce cu 50% incidența durerilor în gât.

Feniculul are proprietăți medicinale diverse: antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, antimutagene, antipiretice, antispasmodice, cardiovasculare, hepatoprotectoare, hipoglicemiante și hipolipidemiante.

În medicina tradițională și modernă din Africa, Spania și Mexic, semințele de fenicul sunt folosite sub formă de infuzie sau decoct împotriva tusei și febrei.

Decoctul din semințe este utilizat în Italia în caz de răceală.

Precauții și atenționări

Perișorii pe care îi conțin frunzele acestei plante sunt iritanți, de aceea este indicat să strecurați bine ceaiul (eventual printr-un tifon des).

Nalba încetinește absorbția medicamentelor. Acestea trebuie luate la o distanță de o oră înainte sau la câteva ore după consumul ceaiului.

Lemnul-dulce poate duce la hipertensiune sau hipopotasemie dacă este administrat în doze mari sau pe termen lung.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Formulă de plante care susțin aparatul respirator, plămânii și respirația
Rășina de brad curăță plămânii ca un detergent
Nalba – balsamul gâtului, plămânilor, stomacului, pielii 
8 alimente care protejează plămânii de boli

Surse articol:

1. Sable So Savvy, Lung strenghtening tea, Healthy lungs, Herbal tea: https://www.youtube.com/watch?v=8hbnt4eZsaA&ab_channel=SableSoSavvy
2. Mount Sinai, Marshmallow: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/marshmallow
3. Mountain Rose Herbs, Marshmallow Leaf: https://mountainroseherbs.com/marshmallow-leaf
4. Badgujar SB, Patel VV, Bandivdekar AH. Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. Biomed Res Int. 2014;2014:842674. doi: 10.1155/2014/842674. Epub 2014 Aug 3. PMID: 25162032; PMCID: PMC4137549.
5. Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra(Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751. doi: 10.3390/plants10122751. PMID: 34961221; PMCID: PMC8703329.
6. Kwon YJ, Son DH, Chung TH, Lee YJ. A Review of the Pharmacological Efficacy and Safety of Licorice Root from Corroborative Clinical Trial Findings. J Med Food. 2020 Jan;23(1):12-20. doi: 10.1089/jmf.2019.4459. Epub 2019 Dec 23. PMID: 31874059.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.