8 alimente care protejează plămânii de boli

Plămânii sunt centrii respiratori ai corpului. Este vital să îi menținem într-o stare cât mai bună de funcționare și să îi ferim de boli.

Aceștia pot fi vătămați de sedentarism, de poluare, de un stil de viață nesănătos.

8 alimente care protejeaza plamanii de boli

8 alimente care protejeaza plamanii de boli

Unele alimente protejează plămânii și tractul respirator. Îmbunătățesc funcția respiratorie și previn bolile pulmonare.

 Alimente care protejează plămânii de boli 

Dieta are un rol important. Dacă tot avem posibilitatea să alegem ce să mâncăm, de ce să nu o facem într-un mod cât se poate de conștient și inteligent?

Trebuie să știm ce alimente pot îmbunătăți funcția pulmonară și să le includem mai des în meniu. Mai ales în sezonul rece, când suntem expuși la frig și virusuri.

Citește și – Ce vârstă au plămânii tăi? – Cum poți încetini îmbătrânirea lor

Cele mai bune alegeri sunt, bineînțeles, din categoria fructelor, legumelor și plantelor.

 Merele 

Zicala „un măr pe zi ține doctorul departe” se aplică și în cazul afecțiunilor pulmonare.

Un studiu apărut în „European Respiratory Journal” a arătat că merele încetinesc declinul pulmonar pe o perioadă de 10 ani, mai ales la persoanele fumătoare.

Aceste fructe conțin compuși antioxidanți care atenuează stresul oxidativ și inflamația.

 Ceaiul verde 

Planta de ceai verde este în topul plantelor cu cea mai mare capacitate antioxidantă.

Conține polifenoli importanți pentru plămâni, precum EGCG (galat de epigalocatechină). Studiile in vitro au arătat că acești compuși suprimă creșterea celulelor de cancer pulmonar.

Citește și – 9 plante benefice pentru plămâni

Un alt compus din ceaiul verde benefic pentru plămâni este teofilina. Aceasta are proprietăți bronhodilatatoare și ușurează respirația.

Servit cu regularitate, ceaiul verde reduce riscul de boli pulmonare progresive, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

 Verdețurile 

Plantele cu frunze verzi sunt bogate în clorofilă, un pigment care mărește vitalitatea și energia organismului. Aceasta contribuie la regenerarea globulelor roșii, detoxifierea organismului și prevenirea cancerului.

Spanacul este o plantă verde bogată în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care susțin activitatea plămânilor.

Studiile sugerează că legumele cu frunze verzi reduc incidența astmului la adulți, cancerelor pulmonare și bolilor cronice de plămâni.

 Usturoiul 

Antioxidant, detoxifiant, antiinflamator și antimicrobian, banalul usturoi ne poate apăra de multe boli.

Reduce stresul oxidativ din mai multe organe, inclusiv din plămâni.

Un studiu realizat de chinezi a dezvăluit că persoanele care mănâncă usturoi crude cel puțin de 2 ori pe săptămână au un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar în viitorul apropiat.

 Ghimbirul 

Un experiment pe șobolani a arătat că ghimbirul diminuează leziunile pulmonare și protejează împotriva daunele provocate de speciile de oxigen reactiv. În plus, are efecte antiinflamatoare.

Mai mult decât atât, extractul de ghimbir poate preveni daunele ADN și ale țesutului pulmonar cauzate de alcool.

 Turmericul 

Mult mai antiinflamator decât ghimbirul, turmericul protejează cele mai importante organe ale corpului, precum creierul, ficatul și plămânii.

Citește și – Turmericul protejează ficatul, colonul și plămânii de boli

În ceea ce privește aparatul respirator, turmericul și curcumina au efecte bune în astm, sindromul de detresă respiratorie acută, leziuni pulmonare, fibroză pulmonară și boala pulmonară obstructivă cronică.

 Somonul 

Este cea mai bună sursă de Omega-3. Acești acizi grași esențiali reduc inflamația sistemică. Studiile au arătat că îmbunătățesc fluxul sangvin pulmonar și pot fi benefici în unele boli respiratorii.

Cercetătorii brazilieni au descoperit că un aport mare de Omega-3 determină scăderea markerilor inflamatori la persoanele cu BPOC.

 Bananele 

Încheiem lista alimentelor benefice pentru plămâni tot cu un fruct. Banana este bogată în potasiu, un mineral care ajută plămânii să se contracte și să extindă optim. Acest lucru înseamnă o respirație mai bună.

Unele studii au arătat că bananele conservă funcția pulmonară și pot reduce riscul de respirație șuierătoare la copiii cu astm.

Pe site-ul nostru avem o rețetă de sirop de banane pentru tuse pe care o puteți încerca.

 Alimentele și ingrediente care afectează plămânii 

Evitați pe cât posibil consumul de alimente procesate, grăsimi trans, prăjeli, uleiuri rafinate, băuturi răcoritoare bogate în zahăr. Acestea sunt pro-inflamatoare și producătoare de radicali liberi.

Tot ce înseamnă procesat și cu adaos de zahăr trebuie exclus din dietă.

Citește și – Exerciții de respirație pentru curățarea și fortificarea plămânilor

Renunțați la fumat. Faceți mișcare fizică zilnică sau chiar sport. Evitați expunerea la poluanții din mediul înconjurător și din casă.

Sursă articol: Rachel Link, Best foods for your lungs, Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/best-foods-for-your-lungs/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.