Lumânărica – planta care calmează tusea, reduce inflamațiile bronșice și răgușeala

Articol bazat pe studii științifice

Lumânărica (Verbascum) este renumită pentru afinitatea sa pentru aparatul respirator. Are proprietăți expectorante și antiinflamatoare importante.

Lumanarica – planta care calmeaza tusea, reduce inflamatiile bronșice si raguseala

Lumanarica – planta care calmeaza tusea, reduce inflamatiile bronșice si raguseala

Lumânărica – planta aparatului respirator

Încă din secolul al 16-lea a fost folosită ca remediu pentru tuberculoză. Botanistul englez Nicholas Culpeper spunea că această plantă ajută în tusea persistentă, în inflamații al gâtului și în tumori.

Era cultivată în grădini special pentru tuse și afecțiuni pulmonare. Unii autori din vechime considerau lumânărica un remediu eficient pentru tusea cu sânge (hemoptizie) și tuberculoză.

În medicina tradițională spaniolă, planta este utilizată în afecțiunile respiratorii, digestive, circulatorii și cutanate, precum și în infecții.

Expectorant, fluidifiant bronșic

Farmaciștii români Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu menționează proprietățile sale expectorante, emoliente, sudorifice și fluidifiante ale secrețiilor bronșice.

Lumânărica este o plantă bogată în mucilagii și saponine. Aceste substanțe sunt responsabile pentru efectele ei calmante în tuse și vindecătoare în răgușeală.

Conține două clase principale de fitocompuși: terpeni și flavonoide. Apigenina și luteolina, quercetina și kaempferolul sunt principalii antioxidanți implicați în bolile inflamatorii, precum astm și rinită alergică.

Utilă în afecțiunile respiratorii bacteriene

Lumânărica are proprietăți antibacteriene, fiind utilă în infecțiile respiratorii cauzate de bacterii, precum Klebsiella pneumoniae, Stafilococul auriu, Stafilococul epidermis și E. coli.

Este de asemenea antivirală și antifungică, sedativă, ușor hipnotică, antioxidantă, analgezică și anticancerigenă.

În ce afecțiuni ajută lumânărica

Lumânărica este recomandată în următoarele afecțiuni:

  • tuse spasmodică
  • laringită
  • răceală
  • amigdalită
  • astm
  • bronșită
  • inflamații bronșice acute
  • afecțiuni pulmonare

În toate aceste afecțiuni se pot folosi infuzii, macerate sau siropuri pe bază de lumânărică. Rezultatele sunt și mai bune când este asociată cu alte plante, precum flori de nalbă și de păducel, cimbru, pin, rozmarin, mentă, pătlagină, tei sau podbal.

Cum se prepară ceaiul de lumânărică – rețetă

De la lumânărică se folosesc doar florile. Acestea se recoltează în perioada iunie-septembrie. Cel mai prilenic moment este dimineața, după ce se ridică roua, cel mai târziu până la ora 11-12.

Specialiștii recomandă purtarea de mănuși și îmbrăcăminte cu mâneci lungi în momentul manevrării acestei plante, deoarece conține perișori care pot inflama pielea, mucoasele sau ochii. Evitați atingerea corpului cu mâinile în timpul recoltării.  

Ingrediente

  • 1 linguriță de flori
  • 200 ml de apă clocotită

Mod de preparare

Florile de lumânărică se lasă la infuzat în apa clocotită 10 minute. Strecurați ceaiul printr-un tifon, pentru a înlătura toți perișorii. Se consumă câte 2 căni de ceai cald pe zi.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre lumânărică:

Lumânărica tratează bolile respiratorii, paraziții intestinali, infecțiile urinare, inflamațiile
Ceaiul de lumânărică – leac pentru afecțiunile gâtului, reumatism, boli inflamatorii și digestive
Lumânărica – planta bolilor de plămâni

Surse articol:

1. McCarthy E, O’Mahony JM. What’s in a Name? Can Mullein Weed Beat TB Where Modern Drugs Are Failing? Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:239237. doi: 10.1155/2011/239237. Epub 2010 Sep 19. PMID: 20953419; PMCID: PMC2952292.
2. Blanco-Salas J, Hortigón-Vinagre MP, Morales-Jadán D, Ruiz-Téllez T. Searching for Scientific Explanations for the Uses of Spanish Folk Medicine: A Review on the Case of Mullein (Verbascum, Scrophulariaceae). Biology (Basel). 2021 Jul 2;10(7):618. doi: 10.3390/biology10070618. PMID: 34356473; PMCID: PMC8301161.
3. Gupta A, Atkinson AN, Pandey AK, Bishayee A. Health-promoting and disease-mitigating potential of Verbascum thapsus L. (common mullein): A review. Phytother Res. 2022 Apr;36(4):1507-1522. doi: 10.1002/ptr.7393. Epub 2022 Jan 27. PMID: 35088467.
4. Turker AU, Camper ND. Biological activity of common mullein, a medicinal plant. J Ethnopharmacol. 2002 Oct;82(2-3):117-25. doi: 10.1016/s0378-8741(02)00186-1. PMID: 12241986.
5. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Lumânărica, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 98-99

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.