Mucegaiul din casă – soluții de la cititori

Mucegaiurile sunt microorganisme care pot crește pe aproape orice suprafață, acolo unde este multă umezeală.

Mucegaiul din casă apare de regulă în baie, pe pereții exteriori, în jurul geamurilor.

Solutii pentru mucegaiul din casa

Solutii pentru mucegaiul din casa: Toshiyuki IMAI

De ce apare mucegaiul

În baie și în bucătărie, mucegaiul se poate forma din cauza umidității provocate de apa fierbinte sau de gătitul la aragaz fără capac.

În camere, mucegaiul se poate datora ghivecelor cu plante sau pereților neizolați la exterior.

Mucegaiul de pe tavane se poate datora unor scurgeri de pe acoperiș, din cauza ploilor.

Orice încăpere sau parte a casei poate fi predispusă la mucegai dacă stă în umezeală.

Muceagiul poate avea diverse culori: pete negre, albe, verzi, portocalii sau maro. Mucegaiul poate avea aspect de pânză sau blană.

Sporii de mucega răspândiți în aer, deși sunt invizibili, i ne pot afecta sănătatea. Pot provoca alergii, astm, infecții sau alte probleme resoiratorii.

Citește șiSimptomele unui organism expus la mucegai (și soluții non-toxice)

Cum scăpăm de mucegai

Singura soluție împotriva mucegaiului este îndepărtarea cauzei, anume corectarea umidității excesive.

Păsați camerele cât mai uscate posibil și bine aerisite. Reparați zonele prin care se infiltrează apa.

Folosiți hota când gătiți și aparate dezumidificatoare în camerele predispuse la mucegai.

Nu aerisiți când aerul de afară este umed și foarte rece.

Mucegaiul deja format se îndepărtează cu o perie aspră sau cu o cârpă uscată.

Nu folosiți apă direct pe zonele cu mucegai.

Spălați apoi porțiunea afectată cu apă și săpun sau detergent, apoi cu apă și o soluție anti-mucegai.

Mucegaiul din casă – soluții de la cititori

Citește șiCum să reduci umiditatea din casă și să rezolvi condensul și mucegaiul

Dezumidificator, cea mai bună soluție, testat” – Valentin Popa.

„Mucegaiul pe pereți se face de obicei (unul din motive) dacă s-a văruit cu lavabilă. Acesta închide porii și nu mai lasă să circule aerul prin perete (varul ce se folosea odată lasă peretele să respire). Recomand, când văruiți, să căutați „lavabila” transpirantă, e un var care se poate spăla și ca lavabilă obișnuită, dar e făcut divers, lasă peretele să respire. În Italia de exemplu nu există lavabilă, ci doar Transpiranta și la câtă umiditate e aici, nu sunt probleme cu mucegaiul” – Ștefan Ștefan.

„Eu am dat pe mucegai cu Savo împotriva mucegaiului (găsiți în supermarket) după care după ce se usucă puteți să dați cu tifel Oskar ceramic cel puțin 2 straturi (găsiți la Dedeman) care după uscare va face o peliculă ceramică pe perete care nu mai dă voie mucegaiului să iasă din nou. După aceea, țineți în camera respectivă un aparat care colectează excesul de umiditate. Garantez că scăpați de mucegai” – Re Giani.

Dezumidificator. Consumă curent, dar este cea mai garantată soluție pentru a rezolva această problemă. Și veți avea și un aer purificat în casă” – Corina Avram.

„Oriunde ar fi, trebuie dat cu piatră de vară, apoi rigips anti-umezeală, apoi plastă tonic sau glet, apoi lavabil anti-mucegai. Doar așa scăpați definitiv de el. Și toate astea trebuie făcute vara, să se usuce foarte bine și să se aerisească” – Marcela Eugenia.

Dezumidificator. Am scăpat de mucegai și mirosul neplăcut. Înainte de a achiziționa un așa aparat aveam umiditatea în casă peste 80% (stând la parter). L-am setat la 65%. Am scăpat complet de mucegai, iar iarna nu mai găsesc geamurile transpirate dimineața. Având și 5 copii, pentru mine este chiar minunat” – Sandu Mariana.

„Clorul nu elimină, ci doar îl ascunde, reapare. Bicarbonat cu oțet și foarte puțină apă, aerisit bine zilnic, dezumidificator pe lângă toate astea” – Pușa Ela.

Apă oxigenată cu bicarbonat de sodiu. Îl faci ca un var și dai cu bidineaua o mână. După ce ai curățat, se usucă bine, apoi repeți. Apa să fie 10 vol. concentrația” – Mariana Jana Birsan.

„Eu am dat cu AS (are clor). Am pus în pulverizator. Am stropit locul cu mucegai și am lăsat așa, fără să șterg. Dispare total mucegaiul” – Lucica Bota Nicu.

Citește și – 3 soluții naturale care ucid mucegaiul din casă

Sursă articol: Wanda Olson, McGregor Pearce, Dick Stone, Dealing with and preventing mold in your home, Extension.umn.edu: https://extension.umn.edu/moisture-and-mold-indoors/dealing-and-preventing-mold-your-home

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.