Roșii uscate în cuptor și conservate în ulei, usturoi și cimbru pentru iarnă

Legumele și fructele de sezon sunt întotdeauna o alegere sănătoasă.

Deși astăzi putem găsi roșii în magazine pe tot parcursul anului, cele din afara sezonului nu au deloc gust.

Rosii uscate in cuptor pentru iarna

Rosii uscate in cuptor pentru iarna: jules

Din fericire, există metode prin care putem păstra roșiile de vară până la un an, fără probleme.

Unii fac din ele bulion sau suc de roșii. Alții le folosesc la zarzavat.

Citește șiPatru moduri de a păstra roșiile de sezon la congelator (pentru ciorbe, pizza, salate, sosuri) 

Dacă vreți să aveți bucăți întregi de roșii pentru salate sau pentru a le servi ca atare, puteți alege varianta uscării.

Această metodă nu presupune utilizarea de conservanți sau alți aditivi nedoriți.

Toate ingredientele folosite sunt naturale.

Așadar, dacă aveți roșii de grădină sau roșii naturale în cantități mai mari și nu știți ce să faceți cu ele, încercați metodele de mai jos.

Roșii uscate în cuptor

Ingrediente

  • 5 kg de roșii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 30 ml de ulei de măsline
  • cimbru sau rozmarin (uscat sau proaspăt)

Metodă de lucru

Spălați roșiile și tăiați-le în două. Luați fiecare jumătate și tăiați-o în 2 sau 3 felii, în funcție de mărime.

Puneți hârtie de copt în tava cuptorului. Așezați feliile de roșii în tavă, una lângă alta. Presărați pe ele sare grunjoasă și cimbru sau rozmarin.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.

Lăsați-le o oră, să se înmoaie.

Între timp, spălați și uscați bine 3-4 borcane de 600 (sau mai multe borcane de 400 de grame).

Desprindeți cățeii de usturoi și lăsați-i să stea în apă câteva minute. Se vor curăța mai ușor.

Decojiți-i și tăiați-i bucăți mici.

Scoateți tava cu roșii din cuptor. Trebuie să le puneți în borcane cât sunt fierbinți.

Puneți 1 linguriță de usturoi mărunțit pe fundul borcanului. Adăugați și puțin cimbru. Acesta acționează ca un conservant.

Cu un clește, luați feliile din roșii din tavă și puneți-le în borcan.

Când acesta s-a umplut pe jumătate, puneți din nou 1 linguriță de usturoi tocat. Presărați și puțin cimbru.

Continuați să adăugați roșii, până la gura borcanului. Puneți din nou un strat de usturoi și cimbru.

Turnați apoi uleiul de măsline. Se folosește circa 30 ml de ulei la fiecare borcan.

Înfiletați strâns capacele. Întoarceți borcanele cu capacul în jos. Lăsați-le să stea în această poziție până a doua zi.

Sunt deja bune de consum. Se pot servi la micul-dejun sau se pot pune în salate ori mâncăruri.

Citește șiRoșiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Chiar dacă sunt fierte, roșiile își păstrează calitățile nutriționale. Mai mult, concentrația de licopen crește prin prepararea termică.

Roșii uscate la soare

O altă metodă de uscare a roșiilor este cea naturală, la soare. Feliile de roșii se pun pe o tavă întinsă și se lasă pe balcon.

În 3 zile ar trebui să fie uscate complet, dacă au suficient soare și căldură.

Rosii uscate la soare

Rosii uscate la soare: Klearchos Kapoutsis

Nu le lăsați în ploaie. Dacă par uscate dar încă au umezeală în mijloc, mai lăsați-le.

Roșiile uscate la soare se pun apoi într-o pungă, se leagă și se ține în frigider.

Se pot păstra de asemenea într-un borcan cu ulei.

Din roșiile uscate se poate face o salată delicioasă! Se amestecă într-un castron roșii uscate tăiate mărunt cu miez de nucă zdrobit, 2-3 căței de usturoi, ulei de măsline, miere și cimbru sau busuioc.

Roșiile uscate se pot folosi și la pateuri sau paste tartinabile, mixate în blender cu celelalte ingrediente.

Rosii uscate

Rosii uscate: Jeremy Atkinson

Citește șiRoșiile protejează oasele după menopauză 

Rețetă preluată din: EBRULİ MUTFAĞIM11 LEZZETLİ YEMEK TARİFLERİ, Nu cumpăr roșii în timpul iernii: https://www.youtube.com/watch?v=PdUTsKmQlbo&ab_channel=EBRUL%C4%B0MUTFA%C4%9EIM11LEZZETL%C4%B0YEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.