Ouă vopsite cu coji de ceapă

Dacă vrei să vopsești natural ouăle de Paște anul acesta, poți încerca metoda cu coji de ceapă. Este cea mai cunoscută și cea mai reușită.

Vopselele din comerț conțin substanțe chimice care pot ajunge din coajă în albuș.

Oua vospite cu coji de ceapa

Oua vospite cu coji de ceapa

Majoritatea gospodinelor vopsesc ouăle în Joia Mare – cea mai emoționantă zi din Săptămâna Mare. Unele femei vopsesc ouăle cu varză roșie sau sfeclă roșie. Însă aceste legume le vor da însă o nuanță de roz, vișiniu sau mov.

Ouăle pascale trebuie să fie roșii, întrucât culoarea roșie este simbolul sângelui care s-a vărsat pe Cruce din rănile Mântuitorului.

Citește și: Ouă roșii murate cu sfeclă roșie – o rețetă inedită

Dacă vreți să dați ouălor vopsite un aspect și mai frumos, puteți lipi de ele diverse frunzulițe. Frunze de pătrunjel, de leuștean sau de mărar.

Pentru această metodă, umeziți ouăle, lipiți frunzulițele pe ele și îmbrăcați ouăle în ciorapi de mătase. Legați ciorapul strâns ca frunzulițele să rămână nemișcate. Apoi fierbeți ouăle folosind metoda de mai jos.  

Ouă vopsite cu coji de ceapă

Ingrediente pentru 20 ouă

  • cojile de la 6 cepe galbene
  • cojile de la 6 cepe roșii
  • 2 linguri de boia de ardei
  • 2 linguri de oțet
  • 1 linguriță de sare
  • ulei

Cum se vopsesc ouăle cu coji de ceapă

Dacă vreți ca ouăle să capete o culoare cât mai frumoasă și uniformă, folosiți pe cât posibil ouă albe.

Scoateți-le din timp din frigider și lăsați-le la temperatura camerei. Ouăle reci se vor crăpa mai ușor la fiert prin contactul cu apa clocotită.

Spălați-le ușor cu detergent lichid de vase și cu un burete. Clătiți-le bine cu apă.

Curățați cojile de pe cepe. Dacă nu aveți decât ceapă galbenă, nu-i nimic. Veți obține ouă de culoare grena sau spre maro. Ideal ar fi să folosiți doar ceapă roșie.

Citește și: Ouăle de Paşti – simboluri şi tehnici de încondeiere

După ce ați colectat frunzele de ceapă, puneți ouăle într-o cratiță încăpătoare. Adăugați boiaua de ardei, oțetul, sarea și cojile de ceapă. Turnați suficientă apă cât să acopere ouăle. Unii spun că oțetul împiedică distribuirea culorii în mod uniform pe ouă. Puteți renunța la oțet dacă vreți. Folosiți doar sare.

Oua vopsite cu coji de ceapa

Oua vopsite cu coji de ceapa

Puneți cratița pe foc. Lăsați să clocotească 8-10 minute, apoi opriți focul. Puneți capacul și lăsați ouăle la infuzat în apa colorată preț de 30 de minute. Preferabil peste noapte, pentru o culoare mai intensă.

Scoateți-le cu o paletă și puneți-le pe un platou. După ce s-au răcit și s-au uscat bine, ungeți-le cu o pensulă înmuiată în ulei. Uleiul le va da un luciu frumos.

Citește și: Soluții naturale pentru vopsit ouăle – sfeclă, coji de ceapă, cafea

Sursă: Postolache Violeta, Oua vopsite in foi de ceapa rosie: Caietul cu Retete: https://www.caietulcuretete.com/2019/04/oua-vopsite-in-foi-de-ceapa-rosie.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.