Ouă ROȘII murate cu sfeclă roșie – o rețetă inedită
Vă prezentăm o metodă naturală și ingenioasă de a „vopsi” ouăle pentru Paște. Pe post de colorant se folosește sfeclă roșie.
Ouăle fierte se pun la murat în apă fiartă cu oțet și mirodenii, alături de sfeclă roșie, iar rezultatul este un aperitiv extrem de atractiv și sănătos.
Ouă roșii murate cu sfeclă roșie – rețetă
Ingrediente
• 6 ouă
• 4 sfecle mici
• 1 litru de apă
• 1 lingură de sare mare
• 100 ml de oțet
• ½ linguriță de piper boabe
Ingrediente opționale:
• ½ linguriță de semințe de muștar
• 1 frunză de dafin
• 1 linguriță de ienibahar
• 1-2 cuișoare
Mod de preparare
Folosiți ouă proaspete, ecologice. Trebuie să fie la temperatura camerei. Spălați-le bine și puneți-le la fiert în apă cu sare. Lăsați-le circa 12-15 minute, apoi răciți-le în apă rece. Curățați-le de coajă și puneți-le într-un vas curat.
Spălați bine sfeclele și puneți-le la fiert în apă cu puțină sare, sau coaceți-le în cuptor, până se înmoaie. Curățați-le de coajă cât sunt calde, apoi tăiați-le felii subțiri. Nu aruncați sucul rezultat.
Puneți apa la fiert într-o cratiță, adăugând sarea, boabele de piper și ingredientele opționale (dacă folosiți). Așteptați să fiarbă câteva minute, apoi adăugați oțetul. Lăsați să mai dea câteva clocote și opriți focul.
Puneți ouăle și feliile de sfeclă în straturi alternative într-un borcan de sticlă mare. Turnați peste ele soluția fiartă și sucul rezultat după tăierea sfeclei. Închideți borcanul ermetic, și după ce s-a răcit la temperatura camerei, puneți-l în frigider. După câteva zile, ouăle vor prelua din culoarea sfeclei și se vor înroși în mod natural. cu cât le lăsați mai mult, cu atât mai roșii vor fi.
Tăiați ouăle în jumătăți sau felii, și serviți-le ca apetitiv pe un platou decorat cu frunze de salată, măsline, roșii și alte legume, pentru a obține un aspect mai elegant, potrivit pentru musafiri.
Au un gust ușor acru și picant, o culoare deosebită și o aromă dulceagă de sfeclă roșie.
…toate bune și frumoase,cate zile sunt bune de mâncat ouăle( termen de valabilitate)
Mulțumesc
Ouăle fermentate cu oțet (cum este în rețeta de mai sus) pot sta 1 lună la frigider. Cele doar în saramură 2 săptămâni. Dar verificați-le înainte. Mirosul ar trebui să vă spună dacă mai sunt bune sau nu.