Ouăle de Paşti: Simboluri şi Tehnici de Încondeiere

Oul este unul din cele mai populare simboluri ale culturii româneşti, şi nu numai. El apare în numeroase basme şi legende, dar şi în opere de artă, întocmai ca un simbol care vorbeşte despre creaţie.

De pildă, Brâncuşi spunea despre ou că este un obiect perfect, asemănător creaţiei perfecte a lui Dumnezeu. Din perspectivă creştină, oul poate fi definit ca un obiect care reprezintă veşnicia.

Ouăle de Paşti: Simboluri şi Tehnici de Încondeiere

Referitor la Paşti, oul reprezintă un simbol al curăţirii, purificării şi reînnoirii sufleteşti. Acelaşi lucru putem spune referindu-ne la natură. Dat fiind faptul că Sărbătorile Pascale au loc întotdeauna primăvara, oul poate fi privit şi ca un simbol al regenerării, al noilor începuturi şi al inocenţei.

Vopsirea ouălor de Paşti este un ritual vechi, care are la bază idei la fel de frumoase: creaţie şi procreaţie, echilibru şi continuitate. La Paşti, ouăle se înroşesc pentru a readuce în atenţie patimile lui Hristos.

O legendă populară spune că Maica Domnului a aşezat un coş cu ouă la rădăcina crucii pe care era răstignit Fiul ei Preaiubit, şi acelea s-au înroşit de la sângele picurând din rănile Sale. În acest context, ouăle roşii ni se fac pildă de aducere aminte de răstignirea Mântuitorului şi jertfa Lui însângerată pentru mântuirea lumii.

Simbolurile culorilor folosite

Gospodinele care vor să aranjeze o masă festivă, multicoloră, pot alege pe lângă ouăle roşii şi alte culori. Să vedem care sunt simbolurile pentru fiecare culoare în parte.

Roşu – este simbolul sângelui, al focului, al dragostei şi al vitalităţii

Galben – este simbolul tinereţii, al luminii, al fericirii şi al ospitalităţii

Verde – este simbolul naturii, al prospeţimii, al speranţei, optimsmului şi al rodniciei

Albastru – această culoare semnifică cer, sănătate şi deschiderea inimii

Negru – reprezintă eternitate şi statornicie

Ouăle de Paşti: Simboluri şi Tehnici de Încondeiere

Femeile care doresc să vopsească ouăle după metodele tradiţionale, pot folosi culori vegetale obţinute din plante: coajă de măcieş şi măr dulce pentru roşu, frunze de nuc, coajă de arin şi floarea-soarelui pentru verde, coji de mălin şi de lemn pădureţ pentru galben, sau coaja de fructe de arin pentru negru.

Metode de încondeiere a ouălor de Paşti

Sărbătorile Pascale sunt un prilej de o extraordinară bucurie, care ne îndeamnă la mai multă creativitate şi deschidere către nou. Ouăle de Paşti ne pot stimula imaginaţia în a folosi mai multe figuri şi simboluri care să înfrumuseţeze şi mai mult opera finală. De pildă, ouăle pot fi împodobite cu simboluri vegetale din natură sau animale, linii şi forme geometrice sau religioase.

Ouăle de Paşti: Simboluri şi Tehnici de Încondeiere

Tehnica cea mai des folosită la încondeierea ouălor este tehnica închistrării, care constă în păstrarea culorii de fond şi pictarea pe ou a unor figuri, folosind ceară de albine topită. Se poate folosi chisita – un beţişor de lemn cu vârf de aramă şi un fir de păr de porc.

Ouăle se trasează cu linii şi modele sau se scriu folosind ceara. La urmă, oul se şterge cu o cârpă caldă pentru a îndepărta ceara şi se unge cu grăsime pentru un efect de strălucire.

Pentru un aspect multicolor, oul pictat se va înmuia pe rând în culori tot mai închise. În Bucovina există cea mai amplă şi frumoasă tradiţie de încondeiere a ouălor de Paşti.

Ouăle închistrate aici poartă mai ales motive creştine şi vegetale: crucea lui Hristos, floarea Paştelui, frunza de stejar, peştele, etc. Ouăle care se golesc mai întâi pentru a fi încondeiate sunt de regulă păstrate sau vândute ca obiecte de decor.

Ouăle de Paşti: Simboluri şi Tehnici de Încondeiere

În Occident, ouăle de Paşti sunt vopsite în toate culorile posibile, ca un simbol al trezirii la viaţă a naturii. Austriecii au de asemenea obiceiul să facă ouă imprimate cu frunze verzi. Ouăle vopsite se duc la biserică în Noaptea Învierii Domnului pentru a fi sfinţite şi apoi împărtăşite cu cei dragi la masa de Paşte.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.