Mănăstirea BÂRSANA – frumusețe maramureșeană sculptată în lemn

Țara noastră a fost și rămâne o sursă bogată de inspirație pentru ctitorii de biserici și mănăstiri prin peisajele unice pe care le oferă.

Cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din lume sunt cu siguranță cele ridicate în mijlocul naturii, precum și cele care îmbină arta cu sacrul, eleganța cu rusticul, verdeața ierbii cu albastrul cerului și sculpturile în lemn.

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Mănăstirea Bârsana este una din cele mai bune exemple în acest sens. Aici totul pare desprins dintr-o poveste vie, atemporală. Fie că o vedem în realitate, fie doar în poze, Mănăstirea Bârsana ne atinge privirea și inimile și rămâne în amintirea noastră pentru totdeauna.

Mănăstirea Bârsana – localizare

Bârsana este un sat din Transilvania, situat pe malul drept al râului Iza. Această denumire este adesea asociată cu numele Mănăstirii Bârsana care se află în acest loc. Totodată, muntele din localitate se numește Bărsănescu.

Mănăstirea Bârsana se află la circa 20 de kilometri de municipiul Sighetul Marmației, în județul Maramureș. Pădurile bogate în fagi și stejari, susurul apei, pășunile și dealurile înverzite anticipează frumusețea pe care urmează să o descoperim pe măsură ce ne apropiem de mănăstire.

Mănăstirea Bârsana – descriere

Apreciată în țară și peste hotare pentru unicitatea complexului în care este așezată, pentru frumusețea cadrului pitoresc și a tradițiilor locale, Mănăstirea Bârsana a devenit una din cele mai căutate destinații pentru turiștii români și străini.

Cu o altitudine de 57 m., este una din cele mai înalte biserici de lemn din România și din Europa. Frumusețea ei este întregită de celelalte construcții din lemn realizate de mâinile celor mai pricepuți meșteri.

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Din ansamblul mănăstiresc fac parte Biserica nouă cu hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, Altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, turnul clopotniței, muzeul – care redă istoria, cultura și civilizația maramureșeană -, casa maicilor și casa părintelui duhovnic.

Toate construcțiile din complexul Mănăstirii Bârsana poartă stilul specific maramureșean. Este o arhitectură populară cu ornamente și dantelării deosebit de frumoase. Conține de asemenea elemente gotice și bizantine inedite.

Însăși Biserica a fost sculptată de unul din cei mai talentați meșteri populari din Maramureș. Biserica veche, din lemn, reprezintă punctul cel mai atractiv al întregului așezământ, încadrată în patrimoniul mondial UNESCO.

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Mănăstirea Bârsa – hartă și căi de acces

Mănăstirea Bârsana se află la ieșirea din sat, spre podul Slătioarei, la km. 17. Este la o distanță de 1 oră de Baia Mare, de 3-4 ore de Timișoara, de 2-3 ore de Cluj-Napoca.

Accesul se poate face pe mai multe căi:

– pe drumul județean 186: Sighetu-Marmației –Vadu Izei – Oncești – Bârsana
– pe drumul județean 186: Săcel – Bogdan Vodă – Rozavlea – Bârsana
– Cavnic – Budești – Călinești – Bârsana
– Stația CFR Sighetu Marmației

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

 

Mănăstire Bârsana cazare, prețuri

Turiștii și cei care vor să înnopteze în sat pentru a se bucura pe îndelete de frumusețea împrejurimilor pot alege una din pensiunile din apropiere.

• Pensiunea Sânziene – aflată la 3 km de Mănăstirea Bârsana (185 lei/noapte)
• Pensiunea Denisa – la 4,8 km de Mănăstirea Bârsana (100 lei/noapte)
• Pensiunea Măriuca – la 5 km de Mănăstirea Bârsana (90 lei/noapte)
• Popasul Ioana Oncești – la 6,6 km de Mănăstirea Bârsana (de la 125 lei/noapte)
• Pensiunea Baias (100 lei/noapte)
• Pensiunea Mălinul (70 lei/noapte)

Posibilități de cazare la Mănăstirea Bârsana există și la arhondaricul mănăstirii.

Mănăstirea Bârsana adresă, date de contact

Acces: Drumul județean 186 Marmației – Vadu Izei – Oncești – Bârsana

Adresa: comuna Bârsana, nr. 6437035, jud. Maramureș

Mănăstirea Bârsana program de vizitare, tarife

Mănăstirea Bârsana merită vizitată în zi de duminică sau de sărbătoare, pentru a vă gusta din plin din unicitatea și obiceiurile locului. Hramul este serbat pe data de 30 iunie.

La muzeele din cadrul complexului se intră cu taxă. Sumele sunt mici: 2 lei pentru adulți.

Mănăstirea Bârsana poate fi vizitată oricând. De luni până sâmbătă se oficiază slujba Acatistului, a Ceasurilor și a Sfintei Liturghii începând cu ora 7:00. Seara se citesc Ceasul 9, Vecernia, Utrenia și Ceasul 1.

În duminici și sărbători, Liturghia începe la ora 9:30 iar slujbele de după-amiază la ora 17:00.

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Mănăstirea Bârsana – obiective turistice în apropiere

Muzeul memorial din Sighet – Memorialul Durerii (victimelor comunismului și rezistenței), aflat în centrul istoric.

În perioada aprilie-octombrie este deschis de luni până duminică între orele 9:30 și 18:30, iar în perioada octombrie-aprilie este deschis de marți până duminică între orele 9:30 și 16:30. Prețul unui bilet pentru adulți este de 6 lei, iar pentru elevi și studenți de 3 lei.

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Stațiunea Borșa – la 62 km de satul Bârsana

Cascada Cailor – telescaun (8 lei adulți, 5 lei copii)

________________________________________

Surse bibliografice:

1. Tavel Guide România, Manastirea Barsana din Maramures: https://www.travelguideromania.com/ro/manastirea-barsana-din-maramures/

2. Creștin Ortodox, Manastirea Barsana: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-barsana-67952.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.