Mănăstirea Oașa – refugiul sufletesc dintre munți și apă, cu vedere spre Cer

Fiecare mănăstire are istoria ei, povestea și frumusețea ei. Mănăstirea Oașa este unică prin cel puțin două lucruri.

A fost întemeiată de doi scriitori vestiți – Mihail Sadoveanu și Ioan Pop, și este amplasată într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, și „scăldată” de priveliștea unui lac care îți taie respirația.

Manastirea Oasa

Manastirea Oasa: Creștin Ortodox.ro

Mihail Sadoveanu spunea că acesta este unul din cele mai frumoase locuri din țară pe care le-a văzut, motiv pentru care a hotărât să zidească aici o bisericuță de lemn, în anul 1943.

Privind imaginile aeriene, nu putem decât să fim de acord cu faptul că este într-adevăr una din cele mai fermecătoare locații din România.

Pe vremea comunismului, aici a fost construit un lac de acumulare, care astăzi întregește frumusețea acestui loc. Din această cauză, biserica a fost strămutată pe mal.

Până în anul 2000, Mănăstirea Oașa a fost mănăstire de maici, însă din cauza altitudinii mari (1.400 m) și a condițiilor grele din timpul iernii, maicile au plecat, și au venit aici călugări.

În prezent, obștea mănăstirii are peste 20 de viețuitori. Călugării care viețuiesc în această zonă sălbatică sunt oameni foarte educați, cu studii superioare, care au lăsat toată slava lumească, dorind mai mult ca orice să se apropie de Dumnezeu.

Au ales o viață de liniște, de rugăciune și de multe bucurii duhovnicești, departe de zgomotul lumii. Pentru a ajunge în primul sat din zonă, trebuie să parcurgi 40 de km.

„Ce fericire să simți ritmurile naturii, să simți primăvara pământul reavăn, fărâmicios, să vezi cum plesnesc mugurii!” (Părintele Pantelimon)

Dintre viețuitorii Mănăstirii Oașa, cei mai „renumiți” sunt Părintele Sava, un american care s-a convertit de la catolicism la ortodoxism.

Din bancher a devenit călugăr în România, și Părintele Pantelimon Șușnea, care a salvat multe suflete tinere prin cuvintele sale foarte pătrunzătoare.

Tabăra duhovnicească de la Mănăstirea Oașa

De numele Mănăstirii Oașa este legată cea mai longevivă tabără duhovnicească din România. Este vorba despre Tabăra Națională Studențească “Părintele Teofil Părăian”.

De 22 de ani, Mănăstirea Oașa este gazda studenților ortodocși români care vin aici pentru a petrece câteva zile într-un cadru natural și duhovnicesc cu totul special.

Tinerii participă la slujbele Bisericești, dar și la muncile din cadrul mănăstirii, alături de călugări, care le sunt și îndrumători spirituali.

După trecerea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian, rolul de îndrumător al studenților a fost preluat de ucenicii Părintelui Teofil, Părintele Stareț Iustin Miron și Părintel Pantelimon Șușnea.

Unde se află Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa se află în județul Alba Iulia, comuna Șușag, la poalele Munților Șureanu. Este localizată la 57 km de Petroșani și la 70 de km de Sebeș, la 5 km de barajul Oașa, pe partea dreaptă a drumului forestier.

Complexul mănăstirii este construită pe Valea Frumoasei (un nume cu adevărat potrivit), pe un platou înconjurat de păduri de conifere, cu vedere spre lac.

Citeşte mai multe despre:

15 comentarii

  1. Trebuie sa fie tare idilic locul!

  2. Nu atiam de existenta acestui loc mirific Este o splendoare in mijlocul muntilor !

  3. este un loc minunat,mai putin cei din nauntrul manastiri,un fel de mafie ortodoxa,nu poti sa mai ai incredere in nimeni

  4. Este un loc deosebit.
    Merita vizitata manastirea Oasa!!!

  5. Sa le multumim călugărilor din acest colt de rai ca se roagă la dumnezeu pentru rominia pentru poporul romin eu cred ca cine are credinta in dumnezeu depăseste toate greutatile

    • Doamna Moise,noi le multumim,dar cum ramanen cu limba romana…ROMANIA,ROMAN,,DOAMANA ,GREUTATILE NI LE DUCEM NOI SI TOT NOI LE REZOLVAM ,SI NU CALUGARII,EI TRAIESC DIN BANII TURISTILOR S.M.D. E DREPT CA SUNT SI PERSOANE CU DUH,DAR BANUL E OCHIUL DRACULUI,PRECUM SI MONACII ,NU FAC NIMIC…..SE ROAGA…SI POPORUL LE DA DE MANCARE,IN ZIUA DE AZI DACA AI COPII SA-I FACI POPI,STOMATOLOGI,NOTARI,PRIMARI…..SI MAI ALES POLITICIENI,SI UITE-ASA FURA CU TOTII.SA NE RUGAM SA NU NE MAI FURE TOATA CLACA ASTA DE HOTI!!

  6. Nu ve-ți regreta !!!!

  7. Este un loc de vis! Am rămas cu o amintire vie, acelor locuri minunate! Păcat de pădurile defrișate care îți apar în fata, pana sa ajungi la mănăstire.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.