Mănăstirea Ponor – „Athosul românesc” unde trebuie să ajungi vara asta!

Dacă ești iubitor de rugăciune, de liniște și de slujbe bisericești, programează-ți o drumeție în satul Ponor. Acolo vei găsi o mănăstire care te va impresiona din toate punctele de vedere.

Dacă vrei să petreci ca pe Muntele Athos, nu trebuie să treci granițele țării și să mergi în Grecia. În județul Alba se află o mănăstire care se aseamănă întru totul cu mănăstirile din Athos.

Manastirea Ponor – Athosul romanesc unde trebuie sa ajungi vara asta

Manastirea Ponor – Athosul romanesc unde trebuie sa ajungi vara asta: Alba24

Mănăstirea Ponor – „Athosul românesc”

Mănăstirea Ponor este supranumită pe bună dreptate „Athosul românesc”. Încă de la întemeierea ei, starețul a avut în gând să instituie aici o viețuire monahicească la fel de înaltă precum cea din mănăstirile atonite.

Unde se află Mănăstirea Ponor

Mănăstirea Ponor se află la 5 km. distanță de satul Ponor din județul Alba, fiind amplasată la o înălțime de circa 1.400 m. Are două hramuri: unul de vară – „Înălțarea Domnului” și unul de toamnă – „Sfântul Nectarie”.

Satul Ponor este retras, situat la circa 40 de kilometri de orașul Aiud, în Munții Trascăului. Întreaga regiune constituie un obiectiv turistic foarte frumos. Este o atracție deosebită pentru persoanele interesate de relieful carstic, floră și faună.

Accesul femeilor este strict interzis

În Mănăstirea Ponor viețuiesc călugări. Este un lăcaș destinat exclusiv bărbaților. Femeile au accesul interzis în mănăstire, la fel ca în Muntele Athos.

Părintele Irineu a petrecut mult timp în Schitul Prodromu de pe Muntele Athos. Această experiență l-a determinat să construiască o mănăstire unde călugării să se simtă în siguranță, neîngăduind femeilor să pătrundă aici.

Lucrarea rugăciunii este foarte fină și solicitantă. Nimic nu trebuie să îți distragă atenția de la ea. Cu atât mai puțin prezența femeilor.

Ispita începe de multe ori de la ochi, iar „vederea îți poate vătăma mintea”, spune starețul.

Această interdicție nu trebuie înțeleasă ca o aversiune sau ca un dispreț față de partea feminină. Ci mai degrabă ca o protecție a obștii împotriva unor ispite nedorite și ca pe un ajutor în lucrarea de liniștire și curățire a călugărilor.

„Suntem slabi! Ochiul ne poate vătăma când vede femei. Eu admir călugării, și bărbați, și femei, și vreau să fie cât mai curați, ca să primească rugăciunile”.

Ideea de început a acestei mănăstiri a fost de fapt un metoc. Scopul acestuia ar fi fost găzduirea părinților care vin din Muntele Athos și au nevoie de un loc retras. În cele din urmă a zidit două mănăstiri, una pentru călugări și una pentru maici.

Până la sfințirea mănăstirii pentru călugări (27 iulie 2014) au putut intra și femei. După această dată, accesul le-a fost interzis complet.

Pictura a fost realizată de călugări. Starețul a considerat de asemenea că este bine să restricționeze accesul meșterilor din afară.

Nu poți intra pe poartă în picioare 

Există o singură poartă prin care se intră și se iese din curtea mănăstirii. Accesul se face la modul cel mai smerit, pentru că poartă este scundă. Nu îți permite să intri în picioare.

De fapt, întreaga construcție arată ca o cetate, în centrul căreia se află biserica.

Pe lângă faptul că aici nu intră femei, Mănăstirea Ponor are și alte rânduieli întâlnite în Muntele Athos.

O masă pe zi, multă rugăciune și privegheri 

Călugării nu mănâncă deloc carne, nici pește. Există o singură masă pe zi, care se servește la ora 15:00.

Monahii nu consumă băuturi alcoolice, decât numai apă. Doar la hramuri se dă dezlegare la vin.

În zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă se fac slujbe de priveghere care durează până a doua zi la ora 8:00. Începând cu ora 17:00 și până la ora 22:30 – când începe privegherea, monahii se odihnesc.

Zilnic se săvârșesc Ceasurile, Vecernia, Miezonptica, Utrenia și Sfânta Liturghie.

Este un program duhovnicesc destul de greu și solicitant. Însă, așa cum consideră părintele stareț, Protosinghelul Irineu Curtescu, starețul acestei mănăstiri, consideră că îndeletnicirea de bază a unui monah este rugăciunea. Iar privegherile sunt necesare și vitale pentru călugăr.

„Cinul monahal e greu. Privegherea e pentru monah. E cea mai importantă pentru călugăr, fie că e bărbat sau femeie. Este greu, însă ar fi și mai greu dacă nu am mai face privegheri. Monahului îi place să stea singur, el e singuratic. Ca să se poată ruga pentru el și pentru lume, pentru păcatele noastre, ale lumii, pentru mântuirea tuturor”.

Monahului îi place să stea singur, el e singuratic. Ca să se poată ruga pentru el și pentru lume, pentru păcatele noastre, ale lumii și pentru mântuirea tuturor.

Munca monahilor este rugăciunea

Obștea Mănăstirii Ponor nu crește animale, nu au alte activități decât cele de tip gospodăresc.

„Munca unui călugăr trebuie să fie rugăciunea. Nu avem trebuință de ce vom mânca. Dumnezeu ne hrănește!”

Starețul vădește multă credință din aceste cuvinte. El însuși a mărturisit că mănăstirea nu are datorii și Dumnezeu îi ajută. În weekend vin câteva sute de oameni și nimeni nu pleacă de acolo cu mâna goală. Fiecare primește cărți și icoane.

Mănăstirea a fost și trebuie să rămână un loc exclusiv al practicii rugăciunii.

„Mănăstirea trebuie să fie cel mai viu exemplu de trăire ortodoxă. Să nu uitați vreodată: dacă noi, călugării, nu avem trăire și curățenie, voi, credincioșii, scădeți cum scade apa într-o găleată cu apă”.

De aceea, călugării trebuie să aibă timp pentru rugăciune. Nu trebuie să fie distrași, nici să se risipească în tot felul de treburi extra-duhovnicești.

„Noi trebuie doar să ne rugăm. Dacă noi, călugării, ne ocupm cu ce vă ocupați dvs., cu S.A și S.C., suntem pierduți”.

Copii nu se preocupă de ce vor mânca sau cu ce se vor îmbrăca, știind că părinții se îngrijesc de acestea.

La fel și monahii adevărați. Dumnezeu le poartă de grijă ca un Părinte iubitor. Dumnezeu este „dator” să îl ajute pe acela care se lasă în voia Lui și nădăjduiește în mila Lui.

Mănăstirea de maici de la Ponor

Mai jos de mănăstirea călugărilor se află mănăstirea de maici, unde pot intra doar femeile. Bărbații nu au acces înăuntru.

Același program și aici, aceeași rânduială ca la mănăstirea de călugări.

Sursă articol: Taifasuri, Mănăstirea Ponor, supranumită Athosul românesc: https://www.taifasuri.ro/index.php/taifasuri/religie/9564-manastirea-ponor-supranumita-athosul-romanesc-va-fi-sfintita-la-27-iulie-dupa-aceasta-data-doar-barbatii-vor-avea-acces-in-lacas-parintele-irineu-curtescu-munca-unui-calugar-trebuie-sa-fie-rugaciunea-nr484-sapt24-30-iul-2014

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.