Ceai benefic pentru microbiomul intestinal, dureri articulare și inflamații

Un ceai benefic pe care îl puteți consuma cu regularitate dacă aveți dureri articulare sau probleme gastrointestinale este ceaiul verde cu ghimbir, scorțișoară, turmeric și ananas.

Toate aceste ingrediente au proprietăți antiinflamatoare. Dacă aveți diabet, excludeți ananasul și veți obține o băutură potrivită pentru voi.

Ceai benefic pentru microbiomul intestinal, dureri articulare si inflamatii

Ceai benefic pentru microbiomul intestinal, dureri articulare si inflamatii: Ededchechine

Un ceai potrivit pentru sănătatea intestinală este un ceai care ajută la îmbunătățirea microbiotei.

Microbiomul intestinal este alcătuit din populații diverse și nenumărate de microorganisme benefice sănătății. Orice ingredient care ajută la creșterea bacteriilor din intestin este binevenit în dieta noastră.

Ceai pentru microbiom și artrită – rețetă

Ingrediente

• ½ linguriță de turmeric
• 1 lingură de ghimbir tocat
• 1 lingură de ananas tocat
• 1 linguriță de ceai verde
• ½ linguriță de scorțișoară
• 2 căni de apă clocotită

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele într-un borcan. Turnați apa fierbinte și acoperiți. Lăsați la infuzat câteva minute, apoi puteți servi ceaiul.

Beneficii

Ananasul conține bromelaină, o enzimă care ajută la digerarea alimentelor bogate în proteine, precum carnea.

Consumul acestui fruct reduce balonarea și calmează un stomac deranjat. Este ideal pentru sprijinirea proceselor digestive.

Fibrele solubile din compoziția lui atrag apa în intestin și ajută la absorbția nutrienților din alimente. Totodată, asigură un tranzit intestinal foarte bun.

Citește și – Pastile din condimente care reglează digestia și ajută eliminarea – remediu indian tradițional

O recenzie apărută în „International Journal of Immunopathology” a arătat că bromelaina reduce inflamația din tractul digestiv.

Ananasul conține magneziu și potasiu, doi electroliți importanți pentru inimă. Datorită vitaminei C, ajută la întărirea imunității. Un studiu a arătat că ananasul consumat cu regularitate previne răcelile la copii.

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți – compuși care combat inflamația și ajută la prevenirea bolilor.

Studiile au arătat că ceaiul verde crește cantitatea de bacterii Bifidobacteria din intestin. Acest efect ar putea fi datorat acțiunii prebiotice ale plantei de ceai verde.

Bifidobacteria este un tip de probiotic care a fost corelat cu un risc mai mic de cancer la colon, constipație, diaree și colită ulcerativă.

Citește și – Probioticele – beneficii uimitoare, care depășesc sănătatea intestinală

Un studiu din 2020 a dezvăluit că ceaiul verde mărește de asemenea cantitatea de Akkermansia muciniphila, un microorganism care previne obezitatea și sindromul metabolic.

Potrivit unei recenzii publicate în 2021 în jurnalul „Molecules”, ceaiul verde corectează dizbioza intestinală întâlnită în obezitate, cancer și alte boli.

Compușii săi influențează creșterea unor specii de bacterii implicate în procesele inflamatorii.

Un studiu apărut în 2020 în jurnalul „Frontiers in Microbiology” suține că sucul de ghimbir crește numărul de specii de bacterii benefice din flora intestinală.

Acesta a îmbunătățit compoziția și funcția microbiotei intestinale la persoanele sănătoase care l-au consumat pe termen scurt.

Ghimbirul reduce greața și vărsăturile asociate cu sarcina sau cu chimioterapia.

Compușii pe care îi conține au proprietăți hipolipidemiante, antiglicemice și antiinflamatoare. Aceștia susțin sănătatea articulațiilor, mușchilor și inimii și contribuie la controlul greutății corporale.

Turmericul este un alt condiment benefic pentru intestin. OMS a început să îl recomande în anul 1999 ca remediu pentru refluxul de acid, flatulență și dispepsie funcțională. Toate aceste beneficii erau deja cunoscute în medicina Ayurveda.

Studiile recente au descoperit că turmericul previne dezvoltarea de celule canceroase în colon.

Citește și – Bea borș de putină! – te ajută să îți crești imunitatea și să refaci flora intestinală

Curcumina mediază procesele inflamatorii și poate ameliora colita experimentală la șoareci. Tabletele cu turmeric s-au dovedit eficiente în atenuarea simptomelor de intestin iritabil.

Studiile clinice au arătat curcumina utilă în polipoza adenomatoasă, boala inflamatorie intestinală, cancerul de colon, cancerul pancreatic, pancreatită, artrită, psoriazis, hipercolesterolemie și ateroscleroză.

Surse articol:

1. Ultimate Gut Healing, Pineapple and Ginger Green Tea: https://www.instagram.com/p/Cj8-VRpgVUO/
2. Emily Laurence, 5 benefits of pineapple for your gut, skin and immunity, Well + Good: https://www.wellandgood.com/benefits-of-pineapple/
3. Health Digest, How eating pineapple really affects your gut health: https://www.healthdigest.com/818504/how-eating-pineapple-really-affects-your-gut-health/
4. Drink Sound, The little-known link between green tea & gut health: https://drinksound.com/blogs/sip-on/green-tea-gut-health
5. Wang X, Zhang D, Jiang H, Zhang S, Pang X, Gao S, Zhang H, Zhang S, Xiao Q, Chen L, Wang S, Qi D, Li Y. Gut Microbiota Variation With Short-Term Intake of Ginger Juice on Human Health. Front Microbiol. 2021 Feb 23;11:576061. doi: 10.3389/fmicb.2020.576061. PMID: 33708178; PMCID: PMC7940200.
6. Pérez-Burillo S, Navajas-Porras B, López-Maldonado A, Hinojosa-Nogueira D, Pastoriza S, Rufián-Henares JÁ. Green Tea and Its Relation to Human Gut Microbiome. Molecules. 2021 Jun 26;26(13):3907. doi: 10.3390/molecules26133907. PMID: 34206736; PMCID: PMC8271705.
7. Canadian Society of Intestinal Research, Many benefits of turmeric: https://badgut.org/information-centre/health-nutrition/many-benefits-turmeric/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.