Pastile din condimente care reglează digestia și ajută eliminarea – remediu indian tradițional

Tulburările digestive sunt tot mai des întâlnite la populația actuală. Alimentația, antibioticele și stilul de viață nesănătos afectează microbiomul și sănătatea tractului gastrointestinal.

Corectarea acestor greșeli poate aduce soluționarea problemei. Însă un sprijin binevenit îl oferă și plantele medicinale și aromatice.

Pastile din condimente care regleaza digestia si ajuta eliminarea – remediu indian traditional

Pastile din condimente care regleaza digestia si ajuta eliminarea – remediu indian traditional

În medicina indiană tradițională Ayurveda există un remediu natural care ajută la reglarea digestiei și stimulează eliminarea scaunului.

Se prepară din trei condimente măcinate și transformate în pastile mici.

Pastile naturale pentru digestie – rețetă

 Ingrediente

• 120 g de pulbere de turmeric
• 2 linguri de cardamom
• 2 linguri de piper negru
• 1 lingură de apă de trandafir
• miere

Mod de preparare

Înlăturați cojile de la cardamom. Măcinați apoi boabele de cardamom și de piper într-un mojar cu pistilul. Dacă nu aveți aceste ustensile în casă, folosiți râșnița electrică de cafea.

Amestecați toate pulberile într-un bol. Adăugați apa de trandafir și amestecați. Puneți suficientă miere cât să rezulte o pastă groasă.

Pasta trebuie să fie modelabilă. Formați biluțe în palme, cât un bob de mazăre.

Păstrați pastilele obținute într-un borcan de sticlă cu capac. Luați câte una pe zi.

Beneficii

Fiecare din cele 3 mirodenii folosite în această rețetă are propriile sale beneficii digestive.

Turmericul

Turmericul este considerat condimentul de aur al indienilor. Acesta este folosit în sistemele de medicină tradițională din India, China și Occident în dureri abdominale, digestie lentă și distensie abdominală.

Începând cu anul 1999, OMS a aprobat utilizarea lui în flatulență, reflux de acid și dispepsia funcțională.

Citește și – Pulbere din 7 plante pentru digestie, metabolism, imunitate și sănătatea mentală – dr. Heidelberger

Studiile pe animale au arătat că turmericul are efecte bune în colita experimentală, datorită acțiunii sale antiinflamatoare. Este de asemenea util în boala inflamatorie intestinală.

Într-un studiu clinic din UK, pastilele cu turmeric au ameliorat simptomele de colon iritabil.

Alte studii indică utilitatea acestri plante în colita ulcerativă, cancerul de colon, cancerul de pancreas, hipercolesterolemie, ateroscleroză, pancreatită și artrită.

Cardamomul

Cardamomul este un condiment originar din India. Este folosit de mii de ani contra problemelor digestive.

Deseori este combinat cu alte mirodenii pentru reducerea disconfortului stomacal, a vărsăturilor și a senzației de greață.

Studiile au arătat că semințele de cardamom contribuie inclusiv la vindecarea ulcerului.

Într-un experiment pe șobolani cu ulcer stomacal indus de aspirină, administrarea unui extract din cardamom și turmeric a avut un efect protector.

Citește și – Rețete cu prune pentru digestie și constipație

Mai puține animale din cele care au consumat extractul au dezvoltat ulcer, comparativ cu grupul care a primit doar aspirină.

Un alt studiu pe șobolani a arătat că extractul de cardamom a redus cu 50% dimensiunea ulcerațiilor gastrice.

Testele în eprubetă sugerează că această plantă reduce riscul infecțiilor cu Helicobacter pylori.

Piperul

Piperul negru are dublu rol în această rețetă. În primul rând, asigură buna absorbție a curcuminei din turmeric. În al doilea rând, are propriile sale beneficii pentru digestive.

Dacă aveți hipoaciditate stomacală, consumați piper. Piperina, substanța sa activă, stimulează sucurile gastrice și circulația sângelui. Aceasta poate crește secreția sucurilor digestive cu 22%. Totodată crește absorbția nutrienților din alimente.

Citește și – Ceaiul de piper – bun pentru digestie, circulație, infecțiile gâtului

Prin faptul că stimulează enzimele pancreatice digestive, ajută la descompunerea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.

Includeți-l la masă pentru a vă ajuta să digerați mai ușor alimentele și să creșteți asimilarea de vitamine, minerale și fitonutrienți.

Piperul este folosit ca remediu anti-diaree în India și Africa. Aceste utilizări au fost confirmate în studiile pe animale.

Piperul este contraindicat persoanelor cu reflux de acid, ulcer peptic și hemoroizi. Acesta poate crește efectele medicamentelor, de aceea nu trebuie consumat împreună cu acestea, ci la o distanță de câteva ore.

Surse articol:

1. Judy Lieblein, Gutti pill, Matthew Eood Institute of Herbalism: https://www.matthewwoodinstituteofherbalism.com/pages/blog?p=guti-pills
2. Joel Le Blanc, Black pepper & digestion, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/507857-black-pepper-digestion/
3. Canadian Society of Intestinal Research, Many benefits of turmeric: https://badgut.org/information-centre/health-nutrition/many-benefits-turmeric/
4. Lizzie Streit, 10 health benefits of cardamom, backed by science, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.