CEAIUL de CRUȘIN – beneficii, preparare, administrare și contraindicații

Crușinul este unul din cele mai populare remedii pentru constipația cronică. Însă pe lângă efectele laxative, are mult mai multe beneficii.

Crușinul este utilizat de secole pentru curățarea organismului de toxine și tratarea afecțiunilor ficatului, a obezității și a bolilor pielii.

Ceai de crusin – preparare, administrare, precautii

 

Înainte de a apela la această plantă, este bine să cunoaștem modul corect de preparare și administrare, precum și efectele secundare asociate consumului greșit.

În scop terapeutic se folosește scoarța arbustului. Aceasta se recoltează de pe trunchiuri tinere, în perioada martie-aprilie.

Se usucă (1 oră la 100°C, apoi la 40-50°C). Se lasă să stea 1-2 ani, după care poate fi folosită la prepararea de ceaiuri și alte produse fitoterapeutice.

_____________________________

CRUȘINUL – INDICAȚII TERAPEUTICE

Crușinul are proprietăți coleretice, colagoge și vermifuge. Este antioxidant, energizant și revigorant. Previne bolile respiratorii și cardiaceEste indicat în următoarele afecțiuni:

– constipație cronică
– viermi intestinali
– organism intoxicat
– dischinezie biliară
– insuficiență biliară
– insuficiență hepatică cronică
– icter
– congestie hepatică
– cancer la ficat
– angiocolită
– hemoroizi
– dermatoze, prurit, negi, pecingine

Datorită efectului laxativ, stimulării tranzitului și acțiunii de eliminare a surplusului de apă, poate ajuta și la pierderea în greutate.

_____________________________

CEAI DE CRUȘIN – PREPARARE

Crușinul are proprietăți laxative dacă este folosit în doze mici, și purgative dacă este administrat în cantități mai mari. Spre deosebire de alte laxative, crușinul nu dă dependență.

• Decoct de crușin

Se folosesc 2 lingurițe de scoarță măcinată (pulbere), care se pun la fiert cu 500 ml de apă. Se lasă să clocotească la foc mic timp de 10 minute. După ce se stinge focul, se mai lasă la infuzat sub capac încă 4-5 ore.

După strecurare se poate îndulci cu miere. Se bea câte 1 pahar (200 ml) de ceai cald seara, înainte de culcare. Este indicat persoanelor cu constipație cronică.

• Infuzie de crușin

Pentru această rețetă se folosește un amestec de plante:

– coajă de crușin (20 g)
– flori de soc (20 g)
– fenicul (20 g)
– trei frați pătați (20 g)

Se amestecă toate plantele și se pun la infuzat în 750 ml de apă clocotită, timp de 15 minute. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, pentru constipație acută și boli de piele cronice.

 

Vezi și Cruşinul: Proprietăţi Medicinale şi Efecte Benefice

______________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Pulberea de scoarță de crușin nu trebuie consumată în stare proaspătă, ci doar fiartă sau infuzată, deoarece poate cauza greață, vărsături sau colici abdominale.

Administrată în exces, planta poate irita colonul, provocând scaune moi și tulburări metabolice.

Dacă este consumat în cantități mari, crușinul duce la demineralizarea organismului, cauzând amețeală, slăbiciune și oboseală, crampe intestinale, vărsături.

______________________________

Surse:

1. Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Crușinul, dușmanul toxinelor, Izvoare de sănătate din flora medicinală: http://ziarullumina.ro/crusinul-dusmanul-toxinelor-139148.html

2. Ziarul Adevărul, Pericolul din cel mai puternic laxativ natural. Cum ne poate îmbolnăvi ceaiul de cruşin şi ce efecte secundare are: https://adevarul.ro/locale/calarasi/pericolul-mai-puternic-laxativ-natural-imbolnavi-ceaiul-crusin-efecte-secundare-are-1_562e9c2cf5eaafab2c1092f2/index.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.