CAPSULE cu SUNĂTOARE – îmbunătățesc MEMORIA, combat DEPRESIA, INFECȚIILE și CANCERUL
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este folosită ca remediu pentru afecțiuni interne și externe încă de pe vremea grecilor antici. De atunci, a rămas cunoscută și utilizată îndeosebi ca tratament pentru tulburările nervoase și afecțiunile pielii.
Suplimentele cu sunătoare sunt luate astăzi de milioane de oameni. În ultimii 20 de ani a devenit un tratament popular alternativ pentru depresie.
Cuprins
Sunătoarea – proprietăți și beneficii
A început să fie intens studiată încă din anii ’80. Investigațiile farmacologice arată că extractele de sunătoare au proprietăți neuroactive.
Principalele substanțe responsabile pentru acest efect sunt hipericina și hiperforina. Studiile recente au arătat că acțiunea antidepresivă a sunătoarei se datorează în special conținutului de hiperforină.
Planta conține și alți compuși cu activitate medicală, precum rutină, quercetină și kaempferol. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și neuroprotectoare.
Sunătoarea este eficientă în depresie, anxietate, tăieturi, arsuri, dar și în boli mai grave, precum cancer, afecțiuni inflamatorii, infecții bacteriene și virale.
Depresie
Numeroase studii realizate în Germania în perioada anilor 1990 arată că persoanele cu depresie ușoară spre moderată care au luat suplimente cu sunătoare au avut parte de o ameliorare mai mare a stării de spirit decât cei care au primit placebo. Aceste îmbunătățiri au fost la fel de mari ca cele experimentate de persoanele care au luat antidepresive de sinteză.
Alzheimer, tulburări de memorie
Extractele din sunătoare bogate în flavonoide pot ajuta la tratarea tulburărilor neurodegenerative asociate cu stresul oxidativ, precum Parkinson și Alzheimer.
Studiile pe animale au arătat că sunătoarea îmbunătățește memoria de recunoaștere și memoria de lucru și memoria spațială.
Proprietăți antibacteriene și antivirale
Proprietățile antibacteriene au fost raportate de cercetătorii ruși în anul 1959. Hiperforina inhibă creșterea anumitor microroganisme, îndeosebi a bacteriilor gram-pozitive. Stafilococul rezistent la meticilină, penicilină și alte antibiotice s-a dovedit sensibil la hiperforină.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3561, 3568, 5530, 4534′ button=’Cumpără aici’]
Cancer
Un studiu din 2002 a arătat că hiperforina inhibă creșterea celulelor tumorale in vitro și induc apoptoza (moarta programată a celulelor).
Alte studii in vitro au demonstrat că hiperforina în combinație cu anumiți antioxidanți au inhibat creșterea celulelor canceroase (leucemie, cancer la creier, gliom, neuroblastom, adenom, mesothelion, melanom, carcinom, sarcom, cancer nasofaringianm cancer endometrial).
Probleme gastrointestinale
Cercetări recente arată că extractele de sunătoare diminuează stresul oxidativ și previn în consecință neurotoxicitatea, inflamația și problemele gastrointestinale.
Sunătoarea are efecte gastroprotectoare și scade incidența ulcerelor gastrice.
Capsulele cu sunătoare susțin funcția hepatică și biliară, ajută la menținerea integrității mucoasei intestinale, induc o stare de liniște și pot fi utile în curele de dezalcoolizare.
Sunătoarea – contraindicații și interacțiuni
Dozele mari de sunătoare pot cauza fototoxicitate la persoanele sensibile, de aceea nu este indicată expunerea la soare după administrarea preparatelor din această plantă.
Sunătoarea poate interacționa cu o serie de medicamente, în special cele care afectează funcția ficatului și a enzimelor intestinale:
– antihistaminice nonsedative (pentru rinita alergică, uriticarie)
– digoxină și alte medicamente cardioactive din familia digitalelor
– imatinib
– amitriptilină
– ivabradină
– ciclosporină și tacrolimus
– antihipertensive
– sedative benzodiazepine
– anticoncepționale cu steroizi
– medicamente anti-HIV
– warfarină
– voriconazol
– antidepresive
– plante: gălbenele, mac, cătușnică, țelină, ginseng siberian, mușețel german, capsicum, gotu kola, hamei, kava, roiniță, salvie, gura lupului, traista ciobanului, urzică, valeriană, rădăcină de Ashwaganda, goldenseal
Sursă: Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah, and Michael Ritsick. Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/