Cum ajuți o persoană care are un ATAC de CORD
Atacul de cord este responsabil pentru cele mai multe decese din cauza bolilor cardiovasculare din România. Este foarte important să știi ce să faci dacă cineva din familia ta sau o persoană din vecinătatea ta are un atac de cord.
Pentru a putea interveni într-o astfel de situație de urgență, trebuie să cunoști mai întâi simptomele unui atac de cord.
Cuprins
Ce simptome provoacă un atac de cord?
Un prim semn pe care o persoană care are un atac de cord îl poate manifesta este durerea în piept. Cei mai mulți pacienții o descriu ca o senzație de presiune, greutate, arsură, strânsoare, constricție sau smulgere. Unii o pot confunda cu arsurile stomacale sau cu o indigestie.
Durerea începe în mijlocul pieptului și poate radia spre gât, maxilar, urechi, brațe și încheieturi, spre spate, omoplați sau chiar zona stomacală.
Poate fi extrem de severă, sau poate începe ca o durere surdă. Unele persoane pot avea simptome cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni înainte de un atac de cord.
Alte semne care pot arăta că tu sau persoana de lângă tine are un atac de cord:
– stare generală de rău
– agitație, panică
– transpirații reci
– aspect palid sau
– dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare sau tuse
– inima bate foarte repede
– amețeală, leșin
– greață
Durerea în piept apare din cauza unui blocaj care împiedică sângele să aprovizioneze la mușchiul cardiac. Ea durează mai mult de 15 minute și nu se ameliorează în repaus sau în stare de odihnă.
Citește și Semne prevestitoare ale unui ATAC de CORD
Femeile nu au întotdeauna dureri în piept în momentul unui atac de cord, nici vârstnicii, nici diabeticii.
Chiar dacă nu ești sigur că este vorba despre un atac de cord, sună la numărul de urgență 112 dacă tu sau altă persoană acuză dureri în piept. Cu cât mai repede se intervine, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire.
Cum să intervii în cazul unui atac de cord
1. Sună la 112. Dacă nu face acest lucru, roagă o altă persoană din apropiere.
2. Ajută victima să se așeze jos sau să se întindă, pentru a reduce presiunea de pe inimă. Trebuie să stea într-o poziție confortabilă, cu capul și umerii bine susținuți. Desfaceți-i haina, cămașa. Este important să aibă gâtul, pieptul și talia libere.
3. Fă loc în jur, îndepărtează oamenii care stau pe margini și privesc la incident.
4. Vorbește cu victima, spune-i că ambulanța va veni în curând, încurajeaz-o, liniștește-o, încearcă să îi oferi siguranță și sprijin moral.
5. Dă-i pacientului o doză de 300 mg de aspirină (dacă nu este alergic la acidul salicilic sau are contraindicații din partea medicului). Roagă-l să mestece încet și să înghită pastila, astfel încât ea să se dizolve și să fie absorbită mai rapid în fluxul sanguin. Aspirina ajută la subțierea sângelui, la descompunerea unor posibile cheaguri de sânge formate și la reducerea daunelor musculare în timpul unui atac de cord.
6. Dă-i pacientului nitroglicerină, așa cum i-a recomandat medicul – dacă are această prescripție de la medic.
7. Dacă pacientul ia medicamente pentru angină, ajută-l să-și ia medicamentul.
8. Supraveghează pacientul. Asigură-te că ești conștient, că respiră. Verifică-i pulsul.
9. Dacă victima este inconștientă, verifică dacă respiră și pregătește-te să faci o resuscitare cardio-pulmonară. Cei de la 112 te pot sfătui cum să faci această manevră. Dacă nu ai pregătire în acest sens și nu ai mai făcut niciodată o resuscitare, medicii recomandă doar o compresie pectorală (100-120 de compresii per minut). Dispecerul te pot ghida ce să faci până la sosirea ambulanței.
10. Solicită un defibrilator automat extern, acest aparat se găsește în unele spații publice, precum gări sau centre comerciale. El ajută la corectarea ritmului cardiac. Este ușor de folosit. Atașează-l de corpul pacientului. Va emite un șoc doar dacă starea pacientului arată că este necesară această operațiune. Lasă aparatul pornit și atașat de pacient chiar dacă își revine.
Surse:
1. Mayo Clinic, Heart Attack: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-heart-attack/basics/art-20056679
2. The Healthym What to Do If Someone Is Having a Heart Attack: Must-Know First Aid: https://www.thehealthy.com/heart-disease/what-to-do-heart-attack/
3. Brittish Red Cross, Learn first aid for someone who may be having a heart attack: https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid/heart-attack
4. NHS Inform, What to do in an emergency: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/heart-and-blood-vessels/heart-emergencies/what-to-do-in-an-emergency