RECUPERAREA după un ATAC de CORD (alimentație)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Revenirea la o viață normală după un atac de cord este un obiectiv care poate fi împlinit prin câteva schimbări în stilul de viață și în alimentație: renunțarea la fumat, creșterea activității fizice, mâncatul natural, evitarea emoțiilor puternice și a stresului.

Fixarea priorităților pentru sănătatea fizică și emoțională este esențială în perioada de recuperare.

Dieta după un atac de cord

Recuperarea după un infarct

Un atac de cord este o experiență cu un impact puternic nu numai asupra organismului, ci și a stării psihice și emoționale. O persoană care trece printr-o asemenea încercarea se poate simți tristă, îngrijorată sau într-o oarecare măsură vinovată pentru ceea ce i s-a întâmplat.

Aceste emoții nu sunt de lungă durată, însă trebuie ținute sub control. Depresia, anxietatea, lipsa de suport social sau familial pot încetini procesul de recuperare, crescând totodată riscul altor probleme de sănătate.

O persoană care a suferit un atac de cord se poate întoarce în câteva săptămâni la activitățile zilnice obișnuite. Revenirea la serviciu, plecarea în călătorii, conducerea mașinii și alte activități cu grad ridicat de implicare fizică sunt aspecte care trebuie discutate și stabilitate cu medicul.

Mișcarea fizică zilnică este esențială pentru recuperarea organismului și scăderea riscului altor boli. Păstrarea sau dobândirea unei greutăți corporale optime ajută enorm la preîntâmpinarea altor complicații.

Dieta după un atac de cord

Dieta are de asemenea un rol important în recuperarea după un atac de cord și prevenirea unor probleme cardiace ulterioare. Este bine ca pacienții cu atac de cord să consulte un nutriționist, care să elaboreze un plan alimentar adecvat. Chiar și schimbările minore în alimentație pot avea un impact major.

A mânca sănătos este mai simplu decât pare la prima vedere. Cardiacii sunt sfătuiți să consume cât mai multe fructe, legume și verdețuri și să aleagă cerealele integrale în locul celor rafinate, să opteze pentru grăsimi sănătoase (mononesaturate sau polinesaturate) în schimbul celor procesate (hidrogenate, saturate).

Dieta lor trebuie să fie de asemenea mai săracă în sare (sodiu).

Sfaturi practice legate de alimentație

– Mâncați legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe în fiecare zi
– Asigurați-vă un consum de 5 porții de legume pe zi și 2 porții de fructe proaspete pe zi
– Alegeți grăsimi sănătoase și uleiuri vegetale (ulei de măsline)
– Alegeți carnea slabă (fără piele sau grăsime)
– Consumați 2-3 porții de pește și fructe de mare pe săptămână
– Consumați până la 6 ouă pe săptămână
– Includeți leguminoase la cel puțin 2 din mesele dintr-o săptămână (linte, mazăre, fasole, năut)
– Limitați consumul de prăjeli
– Evitați produsele de patiserie, plăcintele, covrigii, hamburgerii etc.
– Consumați pâine integrală, orez, cereale, paste integrale
– Minimalizați consumul de carne procesată (cârnați, crenvuști, salamuri, parizer, șuncă etc)
– Reduceți consumul de gustări bogate în sare, grăsimi și zahăr (chipsuri, biscuiți, bomboane, ciocolată etc)
– Alegeți produsele „fără sare” sau „sărace în sare”
– Consumați nuci și semințe fără sare
– Evitați să adăugați mai multă sare la masă
– La capitolul lichide, beți mai multă apă, evitând sucurile și alte băuturi îndulcite cu zahăr
– Beți cafea și ceaiuri cofeinizate cu moderație

Cumpără de aici suplimente pentru inimă:
[wcepe_products ids=’10823, 7056, 10826, 10936′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Heart Foundation.org, „How can I get back to living a normal life?” https://www.heartfoundation.org.au/after-my-heart-attack/heart-attack-faq/how-can-i-get-back-to-living-a-normal-life
2. Heart Foundation.org, „Heart attack recovery”: https://www.heartfoundation.org.au/after-my-heart-attack/heart-attack-recovery
3. Heart Foundation.org, „Meals and food”: https://www.heartfoundation.org.au/after-my-heart-attack/heart-attack-recovery/meals-and-food

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.