Ceaiul de CEAPĂ scade tensiunea și colesterolul, crește imunitatea și reduce spasmele musculare

Nu foarte mulți dintre noi ne gândim la ceapă ca la un remediu pentru hipertensiunea arterială. Însă întocmai ca și vărul ei drept, usturoiul, ceapa are calități care s-au dovedit utile în controlul tensiunii arteriale crescute și a colesterolului mare.

Ceai de Ceapă

Ceai de Ceapă

În trecut, oamenii nu aveau foarte multe posibilități de a alege, sau metode sofisticate pentru a se trata de bolile lor, ci foloseau ceea ce aveau la îndemână, adică în principal alimente. Așa cum spune o vorbă înțeleaptă, oamenii săraci sunt mult mai inventivi și ingenioși, găsind soluții la toate problemele lor.

O altă calitate a oamenilor primitivi sau săraci – pe care omul modern a pierdut-o cu desăvârșire este economia. În trecut, oamenii nu iroseau nimic. De pildă, nu aruncau cojile de ceapă, așa cum facem noi astăzi, ci le foloseau atât în scop creativ (de pildă la vopsitul ouălor sau părului), cât și medicinal.

Ceaiul din coji de ceapă este unul din cele mai eficiente leacuri băbești pentru vindecarea tusei și a durerii în gât și în piept, pentru scăderea tensiunii, pentru infecții urinare sau spălarea rănilor.

Cum influențează ceapa tensiunea și colesterolul

Medicii cardiologi americani au confirmat faptul că ceapa poate reduce tensiunea arterială și grăsimile din sânge (colesterol), și poate preveni infarctul miocardic și tromboza.

Ceapa este o sursă bogată de quercetină, regăsită în mare parte în straturile exterioare și în coaja cepei verzi, sau de culoare galbenă și roșie (nu și în coaja cepei albe). Quercetina este un antioxidant flavonol puternic, asociat cu un risc redus de boli de inimă și atac de cord, care s-a dovedit de asemenea eficace în reducerea nivelului tensiunii arteriale. Atunci când persoanele cu hipertensiune arterială au luat câte 730 mg de quercetină pe zi, timp de 28 de zile, nivelul tensiunii lor arteriale sistolice a scăzut cu 2-7 puncte, iar tensiunea diastolică până la 5 puncte.

Alte studii au descoperit că 2-3 linguri de ulei esențial de ceapă pe zi poate reduce cu 25 de puncte tensiunea sistolică, și cu 15 puncte tensiunea diastolică.

Atât ceapa, cât și usturoiul conțin un compus numit adenozină, un relaxant al musculaturii netede. Prin reducerea rezistenței periferice, acesta ajută sângele să curgă mai ușor.

Ceapa conține de asemenea cantități mici de prostalglandinele A1 și E, substanțe cu efecte de scădere a tensiunii arteriale. Prostaglandinele sunt niște mesageri hormonali care comandă eliberarea sau închiderea unei substanțe chimice din corp. Aspirina este adesea folosită în tratamentul bolilor de inimă. Ea suprimă secreția unor prostaglandine din celule, care cauzează inflamații, durere și agregarea trombocitelor. Ceapa are o acțiune similară, însă fără efectele secundare pe care le are utilizarea continuă a aspirinei.

Alte beneficii ale cepei

Ceaiul de coji de ceapă are proprietăți anti-septice, expectorante, laxative, diuretice, și anti-cancerigene. Ceaiul din coji de ceapă ajută de asemenea la tonifierea activității cardiace, stimularea imunității și reducerea spasmelor musculare nocturne. Acționează totodată și ca un anti-inflamator natural.

– ateroscleroză, ischemie cardiacă, congestie cerebreală
– varice, circulație deficitară, insuficiență circulatorie periferică
– congestie pelviană sau prostatică
– astenie
– dureri în gât și în piept, tuse

Moduri de administrare

Pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale și a colesterolului seric, se recomandă consumul a câte 50 g de ceapă crudă pe zi. Ceapa crudă sau parțial gătită are un efect hipotensiv mult mai mare. Pentru tuse și dureri în gât, ceaiul de ceapă se prepară prin infuzarea unei cepe mici în 2 căni de apă clocotită. Se lasă până când se colorează apa în roșu. Ceaiul se poate prepara și numai din coji.

O altă variantă este să amestecați 1 lingură de suc de ceapă cu 1 lingură de miere și să consumați acest remediu de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Contraindicații

Atenție, ceaiul de ceapă (deoarece este concentrat) poate avea un efect de scădere a tensiunii chiar și la persoanele care nu suferă de hipertensiune. Este contraindicat hipotensivilor.

Ceapa trebuie de asemenea consumată cu moderație de persoanele care au gastrită, colonul iritabil sau colită de fermentație.

Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației produs de consumul de ceapă, se pot mesteca frunze de leuștean sau pătrunjel, sau coajă de portocală.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. bunica ne facea cand eram mici

  2. Leacuri batranesti fara Coldrex ,Frvex Teraflu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.