CIREȘELE ca medicament – cum să le consumi în cazul unor boli

Delicioase, răcoritoare și aromate, cireșele sunt considerate de cercetătorii americani veritabile medicamente ale verii. Cireșele fac parte din lista fructelor cele mai asiduu studiate de oamenii de știință pentru virtuțile lor terapeutice, alături de grepfrut, mere, afine și struguri.

Cireșe Beneficii

Cireșe Beneficii

Ce conțin cireșele

Cireșele sunt bogat în vitaminele A, E și K, dar mai mult decât orice, ele conțin toate vitaminele din complexul B, cu excepția vitaminei B12. Sunt o sursă importantă de vitamina C (18% din doza zilnică recomandată), și conțin cantități semnificative din celelalte vitamine. Cireșele ne oferă de asemenea 10% din aportul zilnic necesar de potasiu, și conțin de asemenea magneziu, calciu, fier, cupru, mangan și zinc.

Cireșele galbene sunt îndeosebi recomandate pentru detoxifiere și digestie. Cireșele roșii sau negre sunt mult mai bogate în antioxidanți și benefice persoanelor cardiace, vasculare, cu predispoziție la cancer sau boli degenerative. Cireșele amare sunt recomandate pentru tratarea durerilor musculare, inflamațiilor, bolilor de ficat, cancerului sau îmbătrânirii precoce.

Cum ne ajută cireșele la tratarea bolilor

Insomnie, depresie

Medicii neurologi au spus în nenumărate rânduri că cireșele pot fi un remediu natural pentru persoanele care suferă de insomnie sau tulburări de somn. Efectul sedativ și calmant al cireșelor se datorează melatoninei, un hormon care induce o stare de liniște și somn odihnitor. Cireșele amare au în special această capacitate de a îmbunătăți somnul de noapte.

Melatonina din cireșe este de asemenea responsabilă pentru reducerea stărilor de depresie, a epuizării psihice și a tulburări emoționale. Se recomandă consumul de cireșe proaspete, cel puțin jumătate de kilogram pe zi.

Diabet

Cercetătorii au descoperit că cireșele negre sau amare consumate ca atare sau sub formă de suc pe o durată de o lună, ajută la creșterea nivelului de insulină. Diabeticii care nu sunt dependenți de insulină trebuie să consume aceste fructe cu moderație, deoarece conțin cantități importante de zahăr.

Ischemie cardiacă

Cardiacii sunt sfătuiți să consume până la 1 kg de cireșe pe zi în perioada verii, pentru prevenirea formării de cheaguri de sânge, aterosclerozei, infarctului sau crizelor cardiace.

Colita de putrefacție

Se recomandă o cură de 2 săptămâni cu câte 500 g de cireșe pe zi, consumate înainte de masă. Pe durata curei, regimul alimentar trebuie să fie vegetarian. Această cură ajută la refacerea florei intestinale normale și eliminarea bacteriilor rele din colon.

Pietre la rinichi, infecții urinare, retenție de apă

O cură de o lună de zile cu câte 1 litru de suc de cireșe pe zi poate ajuta în litiază renală, și infecții renal sau retenție de lichide. Sucul se bea dimineața, pe stomacul gol, în paralel cu ceai de cozi de cireșe (câte 1-2 căni pe zi).

Dureri musculare

Sucul de cireșe ajută la reducerea intensității durerilor musculare și creșterea forței fizice.

Artrită reumatoidă, gută

Persoanele care suferă de reumatism trebuie să consume cât mai multe cireșe negre sau amare pe timpul verii. Aceste fructe ajută la reducerea inflamațiilor și a durerilor. Mai mult, consumul de cireșe crește mobilitatea articulațiilor, datorită flavonoidelor conținute. studiile au arătat că cireșele sunt mai eficiente în reducerea inflamațiilor și calmarea durerilor decât ibuprofenul și aspirina. Bolnavii de gută pot urma o cură de 3 săptămâni cu suc de cireșe amare, câte 1 pahar, de 5 ori pe zi.

Cancer la sân, cancer de colon

În ambele cazuri se recomandă cireșele amare, consumate pe stomacul gol, în cantități mari (500-800 g pe zi). Cura se face pe o durată de 6-8 săptămâni, sau mai mult. Ajută la reducerea riscului de cancer de colon și reducerea tumorilor deja existente.

Cancer renal, vezical, de prostată

Cireșele sunt deosebit de bune pentru cei care au probleme cu rinichii. Coaja cireșelor conține pigmenți puternici care poate preveni procesul de malignizare a celulelor sănătoase. 1 litru de suc de cireșe pe zi poate stimula diureza, reduce inflamațiile renale și preveni cancerul de rinichi, de vezică și de prostată. Sucul de cireșe se bea în cure de câte 1 lună.

Contraindicații la consumul de cireșe

Singurele persoane care trebuie să fie atente la consumul de cireșe sunt cele care sunt sensibile la stomac sau care suferă de colită de fermentație activă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. daca nu esti un norocos al sortii si nu ai gradina, le cumperi cu 15 ron kg. cine isi permite?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.