Sfecla previne infiltrarea grasă a ficatului și ajută ficatul să distrugă grăsimea depozitată – cum se face cura

Sfecla este un tonic hepatic minunat! Oricine dorește să aibă un ficat sănătos sau să-i îmbunătățească funcțiile, ar trebui să includă această legumă în alimentație.

Biologul Eugen Giurgiu dedică un capitol speciale acestui aliment, aducându-i laudele cuvenite.

Sfecla rosie previe infiltrarea grasa a ficatului

Sfecla rosie previe infiltrarea grasa a ficatului: Freepik.com

Sfecla roșie – detoxifiant cu vechime

Beneficiile sale erau cunoscute încă din secolul al 4-lea d.Hr. Medicul grec Dyphilos îl considera un bun energizant și protector al organismului.

Strămoșii noștri o foloseau pentru curățarea corpului. Ei nu aveau la îndemână medicamente scumpe și sofisticate. În unele sate, metoda de dezintoxicare folosită consta în postul negru și sfeclă fiartă sau coaptă.

Rădăcina stoarsă dă un suc depurativ fabulos. Acesta dacă se bea dimineața, pe stomacul gol, ajută la curățarea sângelui.

Sucul de sfeclă – o infuzie de nutrienți

Pe lângă faptul că purifică organismul, sucul de sfeclă îl și hrănește. Conține o mulțime de nutrienți: vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, PP, acid folic, biotină, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, zinc, iod, mangan, seleniu, fibre.

Este o sursă naturală de antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.

Sfecla roșie – stimulează și apără ficatul

Betaina pe care o conține este antioxidantul răspunzător pentru stimularea funcției ficatului.

Un alt element din sfeclă, benefic pentru ficat, este manganul. Acesta protejează celula hepatică împotriva distrofiei adipoase. Mai exact, previne inflitrarea grăsimilor în ficat.

Sfecla roșie curăță foarte bine și intestinale, datorită celulozei. Acest tip de fibră favorizează eliminarea toxinelor.

Stimulează tranzitul intestinal și metabolismul. Sfecla este o legumă excelentă pentru combaterea digestiei dificile, a constipației și a obezității. Stimulează secrețiile biliare și combate afecțiunile hepato-biliare.

Sfecla roșie ajută la formarea globulelor roșii de sânge. Combate anemia, spasmofilia, osteoporoza.

Distruge grăsimile stocate în ficat

Biochimistul Eugen Giurgiu spune că sfecla roșie are capacitatea de a distruge grăsimile depozitate în ficat. Astfel ea îmbunătățește funcția hepatică și tonifică acest organ.

Un studiu recent, publicat în augustu 2023 în jurnalul „Frontiers in Nutrition”, a confirmat acest lucru. Această cercetare a arătat că sfecla reduce ficatul gras.

Participanții au consumat un suc obținut din 250 mg de sfeclă, timp de 2 săptămâni, în cadrul dietei Mediteraneene sau nu. În ambele cazuri s-a înregistat o scădere semnificativă a steatozei hepatice.

Aceste rezultate sugerează că sucul de sfeclă roșie are potențial împotriva steatozei hepatice non-alcoolice (boala ficatului gras non-alcoolic). Efectele au fost și mai bune când participanții au urmat dieta mediteraneeană.

Un studiu apărut în 2021 în jurnalul „Biology (Basel)” arată că extractul metanolic de sfeclă protejează ficatul la șoarecii cu diabet indus, puși pe o dietă bogată în grăsimi.

Sfecla a prevenit stresul oxidativ hepatic, inflamația ficatului, steatoza hepatică și dislipidemia.

Cura cu suc de sfeclă pentru ficat și vezica biliară

Sfecla poate fi consumată sub formă de suc sau sub formă de salată. Salata se face din rădăcină de sfeclă rasă și se consumă câte 3 porții pe zi.

În ceea ce privește sucul, doza recomandată este de 100 ml, de 3 ori pe zi. Acesta poate fi combinat cu suc de morcovi și/sau ridiche neagră.

Cura cu sfeclă pentru afecțiunile hepato-biliare este de lungă durată.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre sfeclă și beneficiile sale:

Sucul de sfeclă stinge pofta de zahăr și dulciuri
Două rețete hrănitoare și dietetice cu sfeclă (de post)
Sucul de sfeclă dizolvă plăcile de aterom și elimină metalelor grele și radioactive
Cura cu sfeclă pentru reglarea digestiei și tensiunii arteriale – dr. Eugen Giurgiu

Surse articol:

1. Fateh HL, Rashid SA, Muhammad SS, Al-Jaf SH, Ali AM. Comparing effects of beetroot juice and Mediterranean diet on liver enzymes and sonographic appearance in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized control trials. Front Nutr. 2023 Aug 17;10:1181706. doi: 10.3389/fnut.2023.1181706. PMID: 37662597; PMCID: PMC10469647.
2. Al-Harbi LN, Alshammari GM, Al-Dossari AM, Subash-Babu P, Binobead MA, Alhussain MH, AlSedairy SA, Al-Nouri DM, Shamlan G. Beta vulgaris (Beetroot) Methanolic Extract Prevents Hepatic Steatosis and Liver Damage in T2DM Rats by Hypoglycemic, Insulin-Sensitizing, Antioxidant Effects, and Upregulation of PPARα. Biology (Basel). 2021 Dec 9;10(12):1306. doi: 10.3390/biology10121306. PMID: 34943221; PMCID: PMC8698622.
3. Eugen Giurgiu, Sfecla roșie, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 229-236

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]