Sâmburii de măsline scad glicemia – tratament pentru diabetici

Măslinele și derivații lor au proprietăți farmacologice importante. Sunt antiinflamatoare, cardioprotectoare, antidiabetice, antimicrobiene, laxative și anticancerigene.

Inclusiv frunzele de măslin sunt comercializate sub formă de supliment alimentar.

Samburii de masline scad glicemia - tratament pentru diabetici

Samburii de masline scad glicemia – tratament pentru diabetici

Sâmburii de măsline – sursă valoroasă de antioxidanți, proteine, fibre și grăsimi bune

Recent și sâmburii de măsline au fost propuși ca aliment funcțional, datorită potențialului lor nutritiv și terapeutic ridicat.

Aceștia sunt o sursă valoroasă de compuși fenolici bioactivi, care prezintă o activitate antioxidantă puternică.

Sâmburii de măsline au de asemenea cantități mai mari de acizi grași mononesaturați, acid oleic, proteine și fibre comparativ cu măslinele.

Compușii antioxidanți din sâmburii de măsline combat efectele distructive ale radicalilor liberi. Aceste molecule sunt un factor de îmbătrânire a corpului și factor patologic, fiind asociate cu boli cardiovasculare, boli oculare, metabolice, neurodegenerative și oncologice.

Compușii din măsline afectează pozitiv funcția sistemului imunitar, gastrointestinal și cardiovascular. Optimizează procesul de vindecare a bolilor de ficat și a cancerelor.

Oamenii de știință consideră că aceștia ar putea fi transformați în produse noi, cu aplicații importante în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.

Oleuropeina din măsline are efecte antidiabetice

Sâmburii ar putea fi utili în dieta persoanelor cu diabet. Măslinele conțin oleuropeină, un antioxidant puternic din clasa polifenolilor care combate stresul oxidativ și ajută la controlul vârfurilor glicemice.

Studiile sugerează că acest compus ajută la creșterea secreției de insulină și poate preveni diabetul în primă fază.

Sâmburii au mai mulți polifenoli decât uleiul de măsline

Conținutul de polifenoli din sâmburii de măsline este de 100 de ori mai mare decât cel din fructe, din ulei și din frunzele de măsline!

Concentrația mare de fibre din sâmburi ajută de asemenea la controlul diabetului. Acestea încetinesc eliberarea zahărului în sânge.

Cum se folosesc măslinele în diabet

În Turcia, ingerarea sâmburilor de măsline ajută la reducrea simptomelor de ulcer duodenal și tulburări gastrice. Această practică poate fi însă periculoasă.

Sâmburii de măslin pot fi consumați în condiții mai sigure dacă sunt măcinați înainte. Pulberea poate fi consumată sub formă de ceai. Un astfel de tratament a apărut prin anul 1998 în Formula As și pe care îl recomanda și Valeriu Popa persoanelor diabetice.

Cura cu ceai din sâmburi de măsline 

După consumarea măslinelor, sâmburii colectați se spală bine și se lasă la zvântat. Se dau apoi în cuptor pentru a se usca complet.

Următorul pas este să se macine într-o pulbere fină. Se poate folosi în acest scop râșnița electrică de cafea sau un robot puternic.

Pulberea obținută după măcinarea celor 200 de sâmburi se păstrează într-un borcănel. Se folosește 1 linguriță de pulbere la o cană cu apă. Se fierbe 10 minute, apoi se filtrează.

Mod de administrare

Se consumă câte 2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici. Această cură se ține până la terminarea cantității de pulbere. Se poate repeta după 4-6 luni de pauză.

Tratamentul cu sâmburi de măsline ajută la scăderea zahărului din sânge. Autorul rețetei susține că acesta aduce glicemia la un nivel normal.

Pulberea sau făina din sâmburi de măsline poate fi folosită și la gătit, în locul făinii obișnuite. Este foarte hrănitoare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole de interes despre diabet:

Alarmant! 70-90% din diabetici au lipsă de această vitamină
Semințele de schinduf tratează și previn diabetul – efecte uimitoare
Alimente care creează diabet sau duc boala în remisie
Pelinul – o plantă medicinală cu activitate antidiabetică

Surse articol:

1. Elytis Hospital, Diabetul poate fi vindecat cu sâmburi de măsline: https://elytis-hospital.ro/2016/04/01/diabetul-poate-fi-vindecat-cu-ajutorul-samburilor-de-masline/
2. Galitsopoulou A., Salepi C., Karagianni F. Transforming olive pits into functional foods: evaluation of phenolic, antioxidant, nutritional and microbiological properties. Functional Foods in Health and Disease 2022; 12(11): 614-626. DOI: https://www.doi.org/10.31989/ffhd.v12i10.1011
3. Alam Zeb, Michael Murkovic, Chapter 100 – Olive (Olea europaea L.) Seeds, From Chemistry to Health Benefits, Editor(s): Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson, Vinood B. Patel, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, Academic Press, 2011, Pages 847-853, ISBN 9780123756886, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10100-8 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886101008)
4. Reis R, Sipahi H, Zeybekoğlu G, Çelik N, Kırmızıbekmez H, Kaklıkkaya N, Aydın A. Hydroxytyrosol: The Phytochemical Responsible for Bioactivity of Traditionally used Olive Pits. Euroasian J Hepatogastroenterol. 2018 Jul-Dec;8(2):126-132. doi: 10.5005/jp-journals-10018-1278. Epub 2019 Feb 1. PMID: 30828554; PMCID: PMC6395479.
5. Chris Centeno, Could an obscure compound in oluves prevent diabetes? Regenex: https://regenexx.com/blog/diabetes-prevention-olives/
6. Anushree Gupta, Type 2 diabetes management: can olives control blood sugar levels? Times Now News: https://www.timesnownews.com/health/article/type-2-diabetes-management-can-olives-help-control-blood-sugar-levels/654314
7. Speranța Anton, Tratament cu sâmburi de măsline, Incursiune în Medicina Naturistă, Ediția a VIII-a, Vol. II,  Editura Polirom, 2003, p. 212

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.