Cum să faci tinctură din flori de crin pentru dureri de oase, dureri de picioare, pete pigmentare, răni, infecții

Florile de crin se găsesc peste tot. Au un aspect ornamental, de aceea multă lume le plantează în grădini. Însă ele pot fi folosite și ca plante medicinale.

Crinul are beneficii pentru ten, dar și pentru oase. Din petalele sale putem prepara diverse creme, loțiuni și tincturi cosmetice sau terapeutice, pentru uz extern.

Cum sa faci tinctura de crin pentru dureri de oase, dureri de picioare, pete

Imagine sugestiva: Cum sa faci tinctura de crin pentru dureri de oase, dureri de picioare, pete

Florile de crin se taie dimineața, când florile încep să se deschidă. Trebuie să fie o vreme însorită și uscată. Florile nu trebuie să aibă rouă pe ele sau picături de ploaie.

Dacă nu aveți crin în grădină, puteți găsi aceste flori la piață. Atenție numai să nu fie stropite, ci naturale și proaspăt culese!

Cum se face tinctura din crin – rețetă

Ingrediente

 • flori proaspete de crin
 • alcool (țuică de casă, rachiu natural)

Mod de preparare

Se folosesc doar petalele și mugurii. Puteți folosi floarea cu tot cu polen. Puneți florile/petalele de crin într-un borcan de sticlă curat și uscat. Puteți face mai multe borcane. Umpleți borcanul pe trei sferturi sau complet, îndesând ușor florile, ca să intre cât mai multe.

Completați cu alcol și apăsați cu o lingură de lemn, astfel încât petalele să fie complet scufundate în alcool. Dacă mai este nevoie, mai adăugați alcool.

În cazul în care nu aveți țuică sau rachiu natural, puteți utiliza vodcă sau spirt de 96%. Însă acestea trebuie diluate în mod egal cu apă (1:1 alcool și apă).

Înfiletați capacul și puneți recipientul într-un loc întunecos și răcoros. Agitați borcanul de 1-3 ori pe zi. Crinul trebuie să stea la macerat 40 de zile. După această perioadă, poate fi folosită.

Nu strecurați tincturile. Cu cât mai mult stau plantele în ele, cu atât mai puternice vor fi din punct de vedere medicinal.

Tinctura de crin se poate muta în recipiente închise la culoare.  Rezistă ani de zile.

Utilizare și indicații terapeutice

Cu tinctura de crin se fac frecții pentru înlăturarea durerilor. O puteți aplica pe picioare, pe genunchi, pe spate, pe umăr, pe articulații, pe călcâi, pe tălpi etc.

Masaj sau frecții pentru:

 • dureri de articulații
 • dureri de picioare
 • dureri de încheieturi
 • boli de oase
 • picioare umflate
 • pete pigmentare
 • eczeme
 • acnee
 • seboree
 • dermatită
 • psoriazis
 • ciuperca unghiei
 • înțepături/mușcături de insecte
 • răni
 • infecții ale pielii

Comprese cu petale din tinctură

Pentru afecțiunile pielii, precum tăieturi, abcese, leziuni, dureri, luați câte o petală și aplicați-o direct pe zona afectată, ca o compresă.

Uz cosmetic – pentru ten

Tinctura de crin poate fi utilizată și în scop cosmetic. Se poate adăuga în diferite produse cosmetice. Dacă vreți să o aplicați pe ten, trebuie să o diluați cu apă în raport de 1:3.

Faceți acest amestec de tinctură de crin cu apă într-o sticluță separată strict pentru uz cosmetic. De exemplu, puteți folosi 50 ml de tinctură de crin și 150 ml de apă.

Se umezește un disc demachiant sau o bucată de vată/tifon în această soluție și se tamponează tenul. Se poate utiliza seara și dimineața, timp de 3-4 săptămâni.

Dacă vreți să continuați aplicarea, faceți o pauză de 1-2 săptămâni, apoi reluați.

Acest tratament ajută în pete pigmentare, pete solare, pisturi, cearcăne, riduri.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile sau interesante despre florile de crin: 

Cum să faci cremă din petale de crin pentru albirea tenului, luminozitate, pete, riduri, cearcăne
Negii și papiloamele se usucă și cad dacă le tamponați cu această soluție din crin alb
Floarea de crin – bună pentru dureri de oase, ciuperca unghiei
Crinii puși la icoana Maicii Domnului reînfloresc după uscare – o minune nedeslușită științific

Surse articol:

1. Secretita, DIY body care – white lily: https://secretita.com/diy-beauty-care-white-lily/
2. În Bucătărie la Zidana Uzakovna, Tinctura de crin: https://www.youtube.com/watch?v=NAiQA-iMNNs&ab_channel=INBuc%C4%83t%C4%83rielaZidanaUzakovnaRe%C8%9Beteu%C8%99oare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]