Maceratul de crin alb – leac pentru pete, pistrui, cuperoză, mâncărimi, dureri

Sezonul de crini este „în floare”. Dacă aveți aceste bijuterii în grădină, nu le lăsați să se ofilească!

Culegeți petalele de crin și puneți-le la macerat în alcool sau ulei. Sau le puteți usca pentru iarnă. Din ele se pot obține macerate, unguente, tincturi și alte preparate utile sănătății!

Maceratul de crin alb – leac pentru pete, pistrui, cuperoza, mancarimi, dureri

Maceratul de crin alb – leac pentru pete, pistrui, cuperoza, mancarimi, dureri

Crinul alb – floare cosmetică în cultura asiatică

Crinul alb (Lilium candidum) este mai mult decât o floare ornamentală. Are aplicații importante în tratamentul pielii, mai ales în țările orientale, precum Asia, China, Koreea și Japonia.

Acestea sunt incluse în diverse produse pentru piele, precum loțiuni de protecție solară, soluții de curățare a tenului, măști faciale, balsamuri.

Protector puternic al pielii

Crinul alb conține antioxidanți puternici, precum flavonoizi, acizi fenolici și polizaharide. Astfel se explică efectul protector al acestei flori împotriva daunelor provocate la nivelul pielii de radiații și alți factori nocivi. 

Cercetătorii au identificat peste 200 de flavonoizi în crinul alb. Antioxidanții și polizaharidele au proprietăți bacteriostatice, antiinflamatorii și anti-îmbătrânire. Acești compuși ajută la repararea pielii, tratarea rănilor și inhibarea cancerului.

În acest articol vă prezentăm rețeta uleiului de crin.

Cum se face uleiul de crin – rețetă

Uleiul de crin se poate prepara la rece sau la cald. Pentru metoda la rece puteți folosi petale uscate, însă pentru metoda la cald sunt mai potrivite petalele proaspăt culese.

Autoarea rețetei de mai jos a optat pentru prepararea la cald.

Ingrediente

  • 1 borcan de sticlă de 100 ml
  • petale proaspete de crin alb
  • ulei vegetal

Mod de preparare

Borcanul trebuie să fie curat și uscat bine. Umpleți-l cu petale de crin proaspete. Îndesați-le să încapă cât mai multe. Completați cu ulei până la gura borcanului.

Umpleți o cratiță cu apă pe un sfert și așezați borcanul în ea. Apa nu trebuie să depășească nivelul borcanului.

Puneți cratița pe aragaz la foc mic. Fierbeți uleiul la bain-marie timp de o oră.

După 60 de minute, scoateți borcanul din apă, ștergeți-l și înfiletați strâns capacul. Lăsați-l să stea la macerat încă 24 de ore într-un loc întunecos, ferit de lumina soarelui.

Unii autori lasă plantele în continuare în solventul folosit (ulei, alcool, oțet). Puteți strecura uleiul sau nu, după preferință. Cu cât stau mai mult petalele în ulei, cu atât mai bine.

Beneficiile crinului alb pentru piele

Crinul alb are proprietăți emoliente, hidratante, antiinflamatoare și cicatrizante. Este potrivit pentru tenul uscat, sensibil, înroșit, iritat, îmbătrânit sau brăzdat de riduri.

Femeile îl pot folosi pentru atenuarea petelor pigmentare care se accentuează vara din cauza expunerii la soare, dar și pentru petele de sarcină sau vergeturi.

Uleiul de crin hidratează și albește pielea. Reduce aspectul de piele înroșită, cuperoză, cearcănele, pistruii și petele maronii.

Contribuie la tratarea acneii și regenerarea părului.

Uleiul de crin este un remediu calmant pentru mâncărimile puternice ale pielii pricinuite de dermatite sau alergii.

În acest sens, poate fi folosit sub formă de frecții. Ajută de asemenea în eczeme și escoriații.

Este un ulei de masaj bun și contra durerilor articulare sau musculare.

Mod de utilizare

Luați puțin ulei de crin pe degete și masați zonele dorite. Poate fi folosit pe tot corpul, sau doar pe regiunile afectate.

Note și sugestii

Uleiul de crin poate fi folosit la prepararea de creme și unguente. În acest caz este mai potrivit să folosiți uleiul de migdale pentru macerarea petalelor de crin.

Pentru a păstra acest ulei mai mult timp, puteți adăuga 1-2 capsule de vitamina E în el.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de crin alb:

Floarea de crin – leac pentru dureri de oase, ciuperca unghiei
Cum să faci tinctură din flori de crin pentru dureri de oase, dureri de picioare, pete pigmentare, răni, infecții
Negii și papiloamele se usucă și cad dacă le tamponați cu această soluție din crin alb
Cum să faci cremă din petale de crin pentru albirea tenului, luminozitate, pete, riduri, cearcăne

Surse articol:

1. Daniela Handmade Craft&Soaps, Facem ulei de crin: https://www.youtube.com/watch?v=85Sx7PVRmk8&ab_channel=danielahandmadecraft%26soaps
2. Tang Y, Liu Y, Luo K, Xu L, Yang P, Ming J. Potential Applications of LiliumPlants in Cosmetics: A Comprehensive Review Based on Research Papers and Patents. Antioxidants (Basel). 2022 Jul 27;11(8):1458. doi: 10.3390/antiox11081458. PMID: 35892660; PMCID: PMC9332866.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]