Crinii puși la icoana Maicii Domnului reînfloresc după ce s-au uscat – o minune nedeslușită științific
Bisericile din Grecia au parte de o minune copleșitoare care se repetă în fiecare an. Crinii așezați în fața icoanelor Maicii Domnului care s-au uscat, reînfloresc în chip minunat.
Aceste flori sunt aduse de credincioși primăvara.
Urmând rânduiala firii, florile se se ofilesc și se usucă, dar spre minunarea tuturor, acestea înfloresc din nou până la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Pe data de 15 august, crinii sunt complet înfloriți și răspândesc un miros proaspăt.
Cuprins
Simbolul crinului alb în iconografie
Maica Domnului este floarea aleasă a lui Dumnezeu. Ea este floarea neveștejită sau floarea nepieritoare.
În Icoana Maicii Domnului „Floare nepieritoare” buchetul de crini pe care îl poartă în mână reprezintă puritatea și pururea fecioria Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
„Tu ești rădăcina fecioriei și Floarea cea neveștejită a curăției”.
Crinul alb este simbolul inocenței, al castității și neprihănirii. Este de asemenea o floare cu trăsături imperiale, Maica Domnului fiind considerată Împărăteasa cerului și al pământului.
În tradiția creștină, crinii sunt asociați cu sărbătoarea Bunei Vestiri, atunci când Arhanghelul Gavriil îi dezvăluie Fecioarei Maria taina întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei prin lucrarea Duhului Sfânt.
De aceea vedem că în unele icoane ale Buneivestiri, îngerul Domnului are în mână o floare de crin alb. Credincioșii aduc aceste flori la biserici, iar acestea sunt așezate în fața icoanelor Maicii Domnului spre cinstirea ei.
Minunea reînfloririi crinilor uscați
În mai multe biserici din Grecia se petrece minunea reînfloririi crinilor. Una din aceste biserici se află pe insula Kefalonia, acolo unde se petrece o altă minune, anume aceea a șerpilor la icoana Maicii Domnului. Icoana din această biserică este intitulată în modul cel mai sugestiv „Maica Domnului cu crinii”.
Credincioșii au adus crini la Bunavestire și i-au așezat în vazele din fața acestei icoane. Nefiind aruncate de nimic, după 4 luni florile dădeau semne că își revin la viață.
După ce s-au uscat în mod normal, în apropierea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, tulpinile încep să înverzească, iar florile să se deschidă. Partea inferioară a ramurii rămâne uscată, ca semn al minunii).
În satul Pastra se află o altă biserică în care crinii așezați la icoana Maicii Domnului la Pogorârea Duhului Sfânt înfloresc din nou în august, de Adormirea Maicii Domnului. După terminarea Sfintei Liturghii, preotul împarte acei crini înfloriți credincioșilor, în semn de binecuvântare.
Această minune deosebită se petrece an de an și în insula Lipsos. Prima minune consemnată a avut loc în anul 1943, când o tânără a tăiat câte fire de crini albi și i-a pus înaintea icoanei Maicii Domnului.
După câteva zile florile s-au uscat, însă după câteva luni, acestea au început să dea alți boboci, ca și cum ar fi avut rădăcini. Pe data de 23 august de hramul bisericii, crinii au înflorit desăvârșit.
O altă biserică în care credincioșii sunt martorii minunii reînfloririi crinilor este biserica din insula Addros, satul Apikia. În această regiune se cultivă „crinii sălbatici ai Maicii Domnului”.
În luna mai, când sunt înfloriți, crinii se așează înaintea icoanei Preasfintei Născătoare, pentru a fi binecuvântați cu rod nou.
Tulpinile se usucă complet și toate părțile verzi cad, iar la începutul postului Adormirii Maicii Domnului tulpinile încep să înverzească din nou și până la marea sărbătoare au deja flori deschise.
În anul 1940, crinii nu au reînflorit. Creștinii au interpretat acest mesaj ca pe un avertisment. Într-adevăr, la două luni după aceea a izbucnit un război în Grecia intentat de italieni.
O minune care nu poate fi explicată științific
Minunea reînfloririi crinilor uscați s-a petrecut și în Ucraina, în localitatea Culevcea, regiunea Odesa, în anul 2007.
Minunea nu a fost trecută cu vederea de botaniștii din Odesa și Kiev. Aceștia au analizat fenomentul, dar nu au găsit nicio explicație științifică.
Doctorul biolog Dmitriy Gosse de la Grădina Botanică din Moscova a analizat o probă din acei crini reînfloriți și a confirmat că este vorba despre o minune:
„O floare nu poate rezista timp îndelungat în absența apei și a substanțelor nutritive, care sunt acumulate în bulb. După cum este natural, ele se usucă. Fenomenul prin care dintr-o tulpină uscată cresc lăstari tineri și muguri este necunoscut științei”.
Minunile nu pot fi explicate științific, nici înțelese cu rațiunea. Ele încalcă orice logică și întrec limitele naturii și ale firii.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți citi și despre alte minuni ale Maicii Domnului:
Şerpii Maicii Domnului din Kefalonia: Întâmplări şi Apariţii Minunate
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Înjunghiata”
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Apărătoarea de Foc” din Muntele Athos
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Izvorâtoarea de Untdelemn” în timpul foametei
Surse articol:
1. Doxologia, Icoana Maicii Domnului „Floare nepieritoare”: https://doxologia.ro/icoana-maicii-domnului-floarea-nepieritoare-15
2. Doxologia, Minunea înfloririi crinilor Maicii Domnului: https://doxologia.ro/minunea-infloririi-crinilor-maicii-domnului
3. Biologul Dmitriy Gosse despre crinii Maicii Domnului, Doxologia: https://doxologia.ro/biologul-dmitriy-gosse-despre-crinii-maicii-domnului-fenomenul-este-necunoscut-stiintei