Medic indian: Cum îți ajută turmericul tiroida

Turmericul este considerat condimentul de aur al Indiei. Locuitorii țărilor asiatice îl folosesc de milenii în scop culinar, cosmetic și medicinal.

Utilizările acestei plante datează de circa 4.000 de ani. Publicațiile științifice au confirmat multe din întrebuințările sale tradiționale. Sunt peste 3.000 de studii pe turmericul și curcumina realizate în ultimii 25 de ani.

Medic indian - Cum iti ajuta turmericul glanda tiroida

Medic indian – Cum iti ajuta turmericul glanda tiroida: Freepik.com

Cum ajută turmericul glanda tiroida

Turmericul este un antiinflamator puternic. Este folosit în sute de boli, precum artrită reumatoidă, infecții, boli de ficat, tulburări digestive, boli autoimune, diabet, cancer.

Turmericul ajută glanda tiroidă prin mai multe mecanisme. Dr. Anshul Gupta din India ne explică mai amănunțit cum anume îmbunătățește turmericul funcția glandei tiroide.

Dr. Gupta este considerat cel mai mare expert al lumii în boala Hashimoto.

Reglează sistemul imunitar

Un prim beneficiu al turmericului în bolile tiroidiene este efectul său imunomodulator, precum și cel antibacterian.

În tiroidita autoimună, sistemul imunitar este dereglat. Acesta fabrică anticopri pe care îi folosește pentru a ataca glanda tiroidă, considerând-o un organ stărin sau un invadator.

Combate infecțiile asociate cu bolile tiroidiene

Turmericul ajută la reglarea sistemului imunitar și totodată la creșterea imunității.

Pacienții cu boli tiroidiene au deseori infecții cronice, precum paraziți intestinali, infecții virale (virusul Epstein barr).

Da, studiile au arătat că afecțiunile tiroidiene pot avea la bază o infecție sistemică, în special infecția cu Epstein-barr. Turmericul este util în acest sens prin caracterul său antibacterian și antiviral.

Prin efectul echilibrant asupra sistemului imunitar, turmericul protejează glanda tiroidă.

Reduce inflamația de la nivelul tiroidei, articulațiilor, stomacului 

În al doilea rând, turmericul are o acțiune antiinflamatoare foarte puternică.

Atacul permanent al anticorpilor asupra glandei tiroide duce la umflarea sau inflamarea acesteia. Pacienții cu Hashimoto au nu doar tiroida inflamată, ci și alte inflamații în corp.

Mulți se plâng de dureri articulare, inflamații articulare și o stare generală de balonare sau umflare în corp. Aceste simptome pot fi ameliorate prin consumul de turmeric.

Turmericul s-a dovedit în studii la fel de eficient precum Ibuprofenul. Avantajul este că această substanță este 100% naturală și nu are efecte secundare precum antiinflamatoarele de sinteză.

Crește nivelul de energie

Al patrulea beneficiu al turmericului despre care vorbește dr. Gupta este cel legat de creșterea energiei corpului.

Turmericul este un puternic antioxidant. Compușii săi elimină speciile de oxigen reactiv, anume acele deșeuri care distrug tiroida, creierul și mitocondriile.

Turmericul îmbunătățește funcția creierului și înlătură senzația de ceață mentală, oboseală sau lipsă de energie. Aceste simptome sunt deseori întâlnite la pacienții tiroidieni.

Reglează metabolismul

Turmericul ajută glanda tiroidă și prin faptul că echilibrează funcția metabolismului.

Multe persoane cu afecțiuni tiroidiene au probleme cu greutatea corporală. Unele nu pot slăbi, altele nu își pot menține o greutate optimă. Acest lucru se întâmplă din cauza unei disfuncții metabolice.

Turmericul re-echilibrează mașinăria metabolismului, spune dr. Gupta. Prin faptul că mărește rata metabolică, turmericul ajută la scăderea în greutate.

Ajută la eliminarea toxinelor și metalelor grele

Pe lângă efectele sale antiinflamatoare și antioxidante puternice, turmericul este și un excelent agent detoxifiant.

„Toxinele sunt principala cauză ascunsă a afecțiunilor tiroidiene și a bolii Hashimoto”. Glanda tiroidă este foarte expusă la toxine, pe care le absoarbe ca un burete.

În decursul timpului, aceste toxine se acumulează în țesutul tiroidian. Acesta este unul din motivele pentru care cineva dezvoltă Hashimoto.

Turmericul mărește nivelul de glutation – cel mai important antioxidant din corp. Acesta este maestrul detoxifierii din ficat.

Glutationul elimină toxinele din mediu, poluanții, mucegaiurile și metalele grele.

Ajută intestinul

Turmericul este benefic în bolile autoimune, inclusiv în tiroidita autoimună sau Hashimoto și prin acțiunea sa binefăcătoare asupra organelor digestive, intestinului și colonului.

Acesta reduce inflamația și permeabilitatea intestinului – factori întâlniți la pacienții tiroidieni. Vindecarea intestinului este extrem de importantă pentru vindecarea tiroidei.

Scade tensiunea arterială

Unii pacienți cu boli tiroidiene au o tensiune arterială ușor crescută sau scăzută.

Turmericul scade tensiunea doar la persoanele hipertensive, nu și la cei cu hipotensiune. Așa că nu aveți de ce să vă îngrijorați dacă aveți hipotensiune și vreți să consumați turmeric sau curcumină.

Cum se consumă corect turmericul

Beneficiile turmericului sunt atribuite unui compus numit „curcumină”.

Pentru efecte terapeutice, dr. Gupta spune că trebuie să consumăm 300-500 mg de curcumină pe zi. Această cantitate se găsește în 5-10 lingurițe de pulbere de turmeric.

Din păcate, este greu să consumăm atât de mult turmeric zilnic. De aceea este mai bine să luăm un supliment. Chiar și la acest capitol sunt probleme. Curcumina are o rată scăzută de absorbție în corp.

Pentru a ajuta organismul să o asimileze, trebuie să o asociem cu piper negru.

Dacă luați suplimente cu turmeric sau curcumină, asigurați-vă că acestea conține și piperină din piper negru.

Dr. Gupta recomandă suplimente care au minim 500 mg de curcumină per capsulă.

La persoanele care au Hashimoto, curcumina poate reduce nivelul de anticorpi anti-tiroidieni și ameliora starea tiroidei.

Turmericul folosit ca și condiment în dieta zilnică nu este suficient de puternic din punct de vedere medicinal.

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole utile despre turmeric și glanda tiroidă:

Turmericul ameliorează simptomele de tiroidă autoimună (Hashimoto)
3 suplimente care te pot ajuta dacă ai tiroidă autoimună (Hashimoto)
Ai tiroidită autoimună? Turmericul ți-ar putea fi de folos!
Spirulina și turmericul ajută la micșorarea nodulilor tiroidieni
Turmericul poate ajuta la vindecarea tiroiditei autoimune și a psoriazisului

Surse articol:

1. Dr. Anshul Gupta, Benefits of turmeric for thyroid patients: https://www.youtube.com/watch?v=F3T_Cp9qqqg&ab_channel=AnshulGuptaMD
2. Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13.Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.