Sucul de ceapă este un leac surprinzător de puternic împotriva depresiei – biologul Eugen Giurgiu

Nucile, semințele, fructele de pădure, avocado, leguminoasele, somonul și verdețurile sunt opțiuni alimentare benefice pentru persoanele deprimate.

Proprietăți antidepresive naturale – mai puțin cunoscute – are și ceapa!

Sucul de ceapa este un leac surprinzator de puternic impotriva depresiei - biologul Eugen Giurgiu

Sucul de ceapa este un leac surprinzator de puternic impotriva depresiei: Stockking

Această legumă poate fi considerată un aliment vindecător. Este folosită în scop terapeutic încă din antichitate.

Are acțiune antibiotică, antiinflamatoare, depurativă și diuretică, anti-diabetică și anticancerigenă.

Ceapa îmbunătățește starea de spirit

Cea mai cunoscută utilizare medicinală a cepei este împotriva tusei. Puțini știu că acest aliment banal stimulează sistemul nervos și memoria și îmbunătățește starea de spirit, fiind recomandată persoanelor care au depresie.

Un studiu publicat în 2008 în jurnalul „Bioscience, Biotechnology and Biochemistry” a arătat că ceapa are efecte antidepresive. Studiul a fost realizat pe șobolani cu modele comportamentale depresive.

Animalele au primit pudră de ceapă, câte 50 mg/kg corp pe zi, timp de 2 săptămâni. Acest tratament a redus semnificativ durata de imobilitate a șobolanilor.

Ceapa asigură sinteza de serotonină

Ceapa conține acid folic, un compus care atenuează simptomele de depresie, îmbunătățește somnul și dispoziția.

Acidul folic previne acumularea de homocisteină, un aminoacid care împiedică ajungerea nutrienților la creier.

Totodată, homocisteina interacționează cu producția de hormoni care asigură starea de bine, precum dopamina și serotonina.

Ceapa contribuie așadar la combaterea depresiei și îmbunătățirea sănătății mentale prin faptul că blochează compușii care împiedică sinteza serotoninei.

Cura cu ceapă împotriva depresiei

Această legumă este foarte versatilă și savuroasă în salate, sandvișuri și alte mâncăruri gătite. Din punct de vedere terapeutic, cel mai rapid rezultat îl dă sucul sau tinctura de ceapă.

Biologul și cercetătorul român prescrie consumul de ceapă persoanelor care se confruntă cu depresie.

Autorul susține că sucul de ceapă este „un leac surprinzător de puternic împotriva depresiei”.

Acesta recomandă 2-4 linguri cu suc proaspăt de ceapă, de 2 ori pe zi. Sucul se ia dimineața și seara, pe stomacul gol sau la o distanță considerabilă de masă.

„Stimulează puternic activitatea sistemului nervos central, inducând o stare de vioiciune, optimism, dorință de acțiune”.

Pentru a-l face mai tolerabil la gust, se poate asocia cu suc de lămâie și miere. Dr. Giurgiu recomandă amestecarea sucului de ceapă cu suc de portocale sau măr.

Surse articol:

1. Sakakibara H, Yoshino S, Kawai Y, Terao J. Antidepressant-like effect of onion (Allium cepa L.) powder in a rat behavioral model of depression. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Jan;72(1):94-100. doi: 10.1271/bbb.70454. Epub 2008 Jan 7. PMID: 18175926.
2. Brandi Swieter, 4 Advantages of eating onions, The Joint Chiropractic: https://www.thejoint.com/north-carolina/wilmington/wilmington-mayfaire-12017/256159-4-advantages-eating-onions
3. Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 41

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.