Unguent de Castane Pentru Circulaţie, Varice şi Picioare Grele: Reţetă

Castanul (Aesculus hippocastanum) este un copac nativ din regiunea Europei de Sud-Est, care la noi se numeşte Balcani. Unguentul de castane a fost folosit din vechi timpuri pentru a calma durerile din muşchii de la picioare, de la nivelul articulaţiilor şi tendoanelor.

Castan (Aesculus hippocastanum)

Castan (Aesculus hippocastanum)

Castanul – Proprietăţi

Castanul nu produce castane utilizate frecvent pentru produsele alimentare. Frunzele, scoarţă şi florile sale sunt folosite în mod tradiţional pentru diferite preparate şi tratamente medicamentoase. De pildă, din frunzele de castan se face un sirop de tuse foarte bune, în timp de coaja de castan poate fi folosită la prepararea unui ceai pentru febră.

Preparatele cele mai comerciale din castan vândute în Occident folosesc acum numai seminţe de castan. Principalul ingredient activ din seminţele de castan este extractul de Aescin şi Escin.

Unguentul de castane – un anti-inflamator redutabil

Aescinul este un anti-inflamator puternic şi totodată un tonic venos foarte bun, proprietăţi care îl recomandă pentru întărirea venelor şi prevenirea sau tratarea varicelor. Adminstrat intern sub formă de capsule, extractul de castane poate tonifia venele deteriorare. Se poate folosi şi extern, sub formă de cremă. Unguentul de castane stimulează de asemenea circulaţia sângelui şi reduce inflamaţiile.

Unguentul cu extract castane este şi astăzi unul din cele mai bune remedii anti-inflamatoare pentru persoanele care suferă de diverse afecţiuni ale sistemului venos şi circulator.

Indicaţii terapeutice

Unguentul de castane ajută la elasticizarea venelor, la stabilizarea şi tonifierea sistemului venos. Se pot unge zonele afectata de varice sau edeme. Este un leac minunat şi pentru picioare grele şi obosite, dureri cauzate de mult stat în picioare.

Este recomandat în accident vascular, artroze, dureri musculare şi articulare, reumatism, afecţiuni ale venelor, varice, entorse, paralizie, echimoze, tromboze. Unguentul se foloseşte şi pentru tratarea picioarelor umflate, şi a aspectului de vene varicoase. Este de leac şi pentru spasmele şi crampele musculare dureroase.

Cum se foloseşte unguentul de castane

Se aplică de 3-4 ori pe zi, pe locul dureros sau afectate de varice. Imediat ce apar primele semne de ameliorare, tratamentul se va reduce treptat. În cazul unui accident vascular, se aplică unguentul cu un pansament pe coloana vertebrală, şi se acoperă cu un nailon, şi apoi cu ceva călduros. Se ţine 2 ore sau mai mult, cât poate suporta fiecare. Procedeul se repetă zilnic până la refacerea vaselor de sânge distruse.

Pentru varice, se poate amesteca făină de castane cu iaurt de casă, şi se aplică această pastă pe o bucată de pânză, apoi se pune pe varice. Deasupra se aşează o bucată de nailon şi a faşă elastică, timp de două ceasuri. Locul se spală apoi cu apă călduţă. Procedeul se face de obicei seara.

Castane (Aesculus hippocastanum)

Castane (Aesculus hippocastanum)

Reţetă unguent cu castane – cum se prepară

Se curăţă de coajă 100 g de castane, se mărunţesc, se dau prin maşina de tocat carne şi se pun la uscat. După ce s-au uscat, se macină mai fin, prin râşniţa de cafea. Se cern şi se obţine făina de castane. Făina se amestecă cu 200 g de untură de porc (nesărată) şi 100 ml de ulei şi se pun pe baie de apă. Când preparatul s-a încălzit, se adaugă 20 g de ceară de albine, şi se lasă pe foc până se topeşte ceara. Se ia de pe foc şi se lasă puţin la răcit, apoi se adaugă 2 linguri de miere de albine (polifloră) şi 20 g de tinctură de plante sau alcool de peste 70 de grade.

După ce s-a răcit, se pune în borcane mici, la frigider. Unguentul de castane astfel preparat are un termen de valabilitate de 3 luni.

Efecte adverse şi contraindicaţii

Medicii spun că preparatele de castan nu ar trebuie să fie asociate cu aspirină, deoarece utilizate împreună, pot avea un efect anticoagulant. Iar un exces de anticoagulanţi (diluanţi ai sângelui) poate cauza sângerări excesive sau vânătăi.

La unele persoane, unguentul de castane poate cauza reacţii alergice, mai ales pe pielea sensibilă. Femeile înărcinate, persoanele care urmează un tratament pentru boli de ficat sau de rinichi nu trebuie să folosească unguent de castan sau alte preparate din castan.

Este de altfel bine ca înainte de începerea oricărui tratament medical pe bază de plante să se ceară sfatul unui medic naturist.

Mulţi practicanţi ai medicinei din Vest folosesc unguentul de castan pentru tratarea venelor inflamate. Există mai multe remedii tradiţionale cu castan, gândite sub formă de comprese sau pachete de gheaţă. Masarea periodică a picioarelor şi exerciţiile fizice sunt metode simple, recomandate pentru menţinerea sănătăţii venelor, muşchilor şi articulaţiilor.

Citeşte mai multe despre:

16 comentarii

  1. rog articolele despre tratament varice pe email pt a le avea permanent la indemana.Multumesc

  2. Foarte interesante,daca mai aveti trimiteti.

  3. Datorita unor probleme de coagulare folosesc sintrom. Interactioneaza unguentul de castane cu acesta ?

  4. eu prefer pireul de castane care se face la Cluj

  5. Multumim! Trebuie incercat.

  6. Bogatu Mihaela

    este interesanta reteta ,nu se gaseste gata preparata?

  7. se gaseste la plafar

  8. L am incercat …la mine nu a mers!?…🤔

  9. Prea complicat. Eu am cumpărat și nu mi a folosit

  10. FOARTE BUNA .SE GASESTE LA PLAFAR

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.