Castan Sălbatic – Tratamente Sistemul Circulator şi Nervos

Castanele sălbatice ascund numeroase reţete de vindecare naturistă, recunoscute de sute de ani de medicina românească populară. Deşi castanul este un arbore protejat de lege şi cultivat numai pentru decor pe aleile oraşelor, fructele castanului pot fi culese de pe jos, atunci când acestea ajung la maturitate şi cad la picioarele noastre.

Castan Sălbatic (Aesculus hippocastanum)

Castan Sălbatic (Aesculus hippocastanum)

Castan Proprietăţi

Fructele castanului sălbatic (Aesculus hippocastanum) sunt renumite pentru efectele miraculoase asupra sistemului circulator şi a bolilor vasculare: varice şi hemoroizi, răni, tumori sau chiar accidente cerebrale.  Conţin saponine, taniuri şi principii amare cu rol în menţinerea elasticităţii vaselor de sânge.

– Întăresc venele
– Repară rănile capilarelor
– Fluidifică sângele
– Îmbunătăţesc circulaţia de la nivelul creierului şi inimii
– Oxigenează creierul
– Combat depresia, atacul de panică şi ameţeala – extract fluid de castane – 4 luni
– Tratează durerile în piept, calmează tusea şi scade febra – fiertură de frunze de castan
– Vindecă rănile, zgârieturile
– Combat ridurile

Uz intern

• Anemie, slăbiciune, dificultăţi de concentrare

Pentru întărirea copiilor debili şi a musculaturii coprului, se recomandă sirop de castane, câte o linguriţă, de 6 ori pe zi pentru adulţi, şi de 3 ori pe zi pentru copii. Siropul de castane se prepară din 500 ml de decoct de castane şi 500 g de miere sau zahăr. Se amestecă şi se pune la încălzit până la dizolvarea zahărului.

• Varice, hemoroizi, insuficienţă venoasă

Se iau câte 20-30 de picături, diluate în apă, de 2-3 ori pe zi înainte de masă. Tratamentul se face 2-3 săptămâni, şi se poate relua după 7 zile de pauză. Are efecte remarcabile asupra hemoroizilor interni, varicelor şi creierului – în cazul unui atac cerebral sau operaţie pe creier.

• Retenţie urinară, adenom de prostată, dureri de cap

Se recomandă pulberea de castan sălbatic, câte o linguriţă pe zi, dimineaţa pe stomacul gol. Pulberea se ţine 3-5 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă. Tratamentul durează o lună, şi are efecte minunate asupra prostatei, durerilor de cap, ameţelii sau picioarelor umflate.

Tinctura de castan – preparare

Se prepară din 20 g de castane măcinate, adăugate într-un borcan, peste care se toarnă 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat 10 zile. Se agită de 3-4 ori pe zi.

• Febră, nevroză, dureri menstruale

Se recomandă decoctul de castan sălbatic, preparat din 2 linguriţe de castane uscate şi mărunţite la o cană cu apă. Se fierbe un sfert de oră. Se completează cu apă în timp ce scade, astfel încât să ajungă la cantitatea iniţială. Se iau câte 15-20 de picături de decoct pe zi.

• Flebită, dureri articulare, reumatism

Se recomandă vinul medicinal din castane, câte 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul durează 6 săptămâni. Vinul se prepară din 100 g de coajă de castane, puse la macerat 12 ore într-un litru de alcool de 70 de grade. Se amestecă apoi cu un litru de vin şi se lasă la macerat 10 zile.

Uz extern

• Varice, cârcei, crampe musculare, circulaţie deficitară

Se prepară o alifie din tinctură de castane şi tinctură de struguri roşii. Este un leac redutabil pentru bolile circulatorii. Se iau câte 20-40 de picături pe zi, înainte de culcare.

• Ulcere varicoase, fracturi, entorse

Se aplică extract fluid de castane sub formă de cataplasme, pentru durerile de ulcer varicos, degerături. Se fierb 100 ml de tinctură de castan sălbatic pe baie de aburi, până rămân 20-30 ml de lichid. Preparatul astfel obţinut se combină cu argilă şi se amestecă. Pasta se aplică pe locul dureros cu un tifon şi se ţine jumătate de oră.

• Hemoroizi externi, furuncule, arsuri

Se prepară un unguent din extract fluid de castane încălzit la foc, amestecat cu unt sau grăsime. Extractul fluid se prepară pe baie de aburi, până scade la o cincime din cantitate. Se fierb extractul fluid cu untul sau grăsimea şi se lasă la răcit pentru întărire. Se păstrează la rece, în frigider.

Un remediu vindecător pentru hemoroizi, varice, cuperoză, sau picioare grele este amestecul de tinctură de castan cu tinctură de hamelis. Tot pentru hemorozi, se pot face băi de şezut cu decoct din 50 g de castane mărunţine la un litru de apă.

• Hernie de disc, spondiloză

Sunt bune băile cu infuzie concentrată din 200 g de coaja maronie a castanelor şi 2 litri de apă. Băile se fac o dată la 2 zile, timp de 14 zile, de 4-5 ori pe an.

Castan Sălbatic (Aesculus hippocastanum)

Castan Sălbatic (Aesculus hippocastanum)

• Răni, crăpături ale pielii

Se poate folosi alifia de castan sălbatic, preparată din castane fierte şi pasate sub formă de pastă, amestecată apoi cu grăsime în cantitate egală. Alifia se ţine la rece şi se aplică direct pe piele.

• Ten sensibil, cuperoză

Se aplică seara şi dimineaţa comprese cu decoct din 5-6 castane verzi, curăţate de coaja verde, fierte 15 minute. Compresele se ţin pe faţă 5-20 de minute, şi se aplică 2-3 săptămâni.

Pentru tenul gras, se rad 4 castane curăţate de coajă şi se amestecă cu 2 lingurişe de miere. Se ţin pe ten 10 minute, apoi se spală pielea cu ceai de muşeţel.

• Depresie, melancolie

Despre castanele sălbatice se spune că sunt aducătoare de forţă şi energie, din acest motiv ele au fost dintotdeauna folosite ca talismane de buzunar. Silvoterapeuţii confirmă puterea tonificatoare a castanului asupra sistemului nervos şi a minţii.
Persoanele depresive sau veşnic triste n-au decât să se plimbe pe o alee cu castani, pentru a prelua din energia lor naturală.

Castan sălbatic – contraindicaţii şi precauţii

Tratamentele interne cu castane sălbatice nu sunt recomandate pe perioada sarcinii şi alăptării, nici persoanelor afectate de boli renale sau de ficat. Castanul nu se asociază cu medicamente de tip: aspirină, pentoxifilină, ticlopidină, clopidogrel sau alre coagulante.

Atenţie! Doar castanul sălbartic Aesculus hippocastanum este bun, alte speciii fiind otrăvitoare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.