Cum să scazi zahărul din sânge stând pe scaun

Articol bazat pe studii științifice

Un studiu recent a dezvăluit o metodă simplă prin care putem reduce zahărul din sânge atunci când stăm la birou.

Nu doar diabeticii și cei care au probleme cu glicemia ar trebui să acorde atenție nivelului de zahăr din sânge și să știe acest truc. 

Cum sa scazi zaharul din sange stand pe scaun

Cum sa scazi zaharul din sange stand pe scaun: Friendly Pharmacy 5

Exercițiul care te ajută să scazi zahărul din sânge după masă

Este vorba despre un mic exercițiu care se face din tălpi. Oamenii de știință îl recomandă în mod special persoanelor sedentare sau celor care lucrează la calculator sau petrec mult timp în poziție de șezut.

Experții spun că este bine să facem mici pauze de la munca pe calculator și să ne ridicăm la anumite intervale pentru a face puțină mișcare.

Dar dacă timpul sau tipul serviciului nu vă permite deloc să întrerupeți activitatea și să vă ridicați, aveți la dispoziție acest mic exercițiu.

Cui este recomandat?

Cercetătorii îl recomandă inclusiv celor care călătoresc mult, cu mașina sau cu avionul. Poate fi realizat și de persoanele care sunt accidentate și nu pot merge, dar își pot mișca doar picioarele.

Elevii și studenții care stau mult pe scaun la cursuri pot face acest antrenament din poziția de șezut.

Nu în ultimul rând, putem practica acest exercițiu chiar și atunci când ne relaxăm pe canapea, citind o carte. În loc să ne întindem în pat sau să stăm imobili complet după ce mâncăm, putem mișca picioarele.

Chiar dacă mișcăm doar tălpile sau mai bine zis vârfurile picioarelor, exercițiul are un impact semnificativ asupra glicemiei.

El îmbunătățește practic utilizarea glucozei din sânge și favorizează îndepărtarea zahărului din sânge după masă.

Citește și – De ce și când ar trebui să bei oțet dacă ai diabet, greutate excesivă, colesterol mărit

Așadar, cel mai oportun moment pentru a face aceste exerciții este după masă. Însă poate fi efectuat pe tot parcursul zilei, dând rezultate bune nu numai în ceea ce privește controlul glucozei sangvine. Poate fi folosit și ca mijloc de stimulare a circulației sangvine și prevenirea varicelor.

Nu ne costă nimic să îl facem. Este 100% gratuit, natural și lipsit de efecte secundare. Nici măcar timp nu ne consumă, pentru că îl putem realiza în timp ce desfășurăm alte activități de tip sedentar.

Problemele cauzate de nivelul  crescut al zahărului din sânge

De ce este important să reducem zahărul din sânge? Pentru că ori de câte ori mâncăm, pancreasul eliberează insulina. Zahărul și insulina circulă în fluxul sangvin și ajung în cele din urmă în celulele corpului.

La persoanele normale, fără diabet sau hiperglicemie, procesele metabolice se desfășoară fără probleme. După masă, nivelul zahărului din sânge crește. După ce intră în celule, nivelul lui scade înapoi.

Problemele apar atunci când pancreasul nu mai poate ține pasul cu cantitatea de zahăr ingerată. În diabetul de tip 2, ficatul varsă sângele în fluxul sangvin chiar și atunci când corpul nu are nevoie de zahăr.

Acest lucru se petrece la persoanele care au devenit rezistente la insulină. Statisticile arată că un procent mare din populație are insulinorezistență și nu știe.

Celulele nu mai preiau zahărul din sânge deoarece nu au nevoie de el și apare hiperglicemia. Corpul revine foarte greu la un nivel normal de zahăr în sânge.

Citește și – Chec fără zahăr și făină (keto, diabet)

Starea persistentă de hiperglicemie duce la creșterea hemoglobinei glicate (a1c) și implicit a riscului de diabet de tip 2, obezitate, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Așadar, zahărul nu trebuie să rămână în fluxul sangvin după masă, ci ar trebui să scadă la nivelul normal. Este important să știm că nu este normal ca dimineața, la trezire, să avem un nivel crescut de glucoză în sânge.

„Balet” pe scaun – exercițiul care scade glucoza sangvină

Studiul menționat mai sus a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Houston. Aceștia au descoperit că picioarele noastre au un mușchi care ajută la reducerea vârfurilor glicemice după masă.

Mușchiul se numește „soleus” și este pus în funcțiune atunci când mergem, atunci când stăm în picioare sau când alergăm. Acesta asigură corpului stabilitate și de aceea poate fi uzitat în mod repetat, de nenumărate ori sau continuu.

Spre deosebire de alți mușchi din corp, acesta nu obosește ușor. În realitate, el constituie doar 1% din masa corporală totală.

Partea bună este că îl putem „activa” chiar și atunci când stăm jos. Cu alte cuvinte, putem simula mersul pe jos stând pe scaun.

Cum se face exercițiul

Tot ce trebuie să facem este să stăm cu tălpile pe podea și să le ridicăm în sus, pe vârfuri. Mișcarea se face doar din laba piciorului, din poziție de șezut.

Ridicările se fac continuu, fie cu ambele picioare, fie alternându-le.

Scade glucoza și insulina din sânge cu 50%

Autorii studiului de mai sus au descoperit că utilizarea acestui mușchi „absoarbe” glucoza din fluxul sangvin și o folosește pentru energie. După ce este activat, utilizarea glucozei se desfășoară timp de câteva ore bune.

Participanții care au făcut „ridicări” pe vârfuri din poziția de șezut au avut parte de o scădere a zahărului din sânge și a insulinei sangvine.

După 4 ore de mișcare a picioarelor, glucoza lor sangvină a scăzut cu 50%. Creșterea glucozei sangvine după masă a scăzut cu 52%, iar hiperinsulinemia cu 60%.

În ciuda faptului că este un mușchi atât de mic, impactul lui asupra metabolismului glucozei este impresionant.

Efectul durează 2 ore

Îmbunătățirea glucozei a continuat să crească, iar nivelul glucozei a rămas scăzut pe o durată de 2 ore după masă la cei care au făcut acest exercițiu.

Chiar dacă 4 ore înseamnă mult, oricât de puțin putem face – 10 minute din când în când – ajută. Participanții nu au făcut exercițiul continuu, ci cu pauze.

Utilizarea acestui mușchi dă rezultate mult mai bune în acest sens decât mușchii bicepși sau alți mușchi din corp.

Dacă aveți diabet sau hiperglicemie, nu vă rezumați doar la acest exercițiu. Adăugați-l la rutina zilnică pentru beneficii și mai mari. Același sfat este indicat și persoanelor normon-glicemice.

Surse articol:

1. Friendly Pharmacy 5, Lower blood sugar at home easily for free: https://www.youtube.com/watch?v=B3mls0REc0I&ab_channel=FriendlyPharmacy5
2. Jessie Inchauspe: https://www.instagram.com/p/CoDMIg-oTin/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.