De ce și când ar trebui să bei oțet dacă ai diabet, greutate excesivă, colesterol mărit

Acidul acetic din oțetul de mere poate schimba vieți, spune medicul holistic Sten Ekberg.

Mai ales la cei care au probleme cu greutatea corporală, cu glicemia sau cu grăsimile din sânge.

De ce si cand ar trebui sa bei otet dacă ai diabet, obezitate, colesterol marit

De ce si cand ar trebui sa bei otet dacă ai diabet, obezitate, colesterol marit: Pchvector / Brgfx

Oțetul de mere scade zahărul și grăsimile din sânge

Beneficiile oțetului sunt bine documentate. Numeroase studii științifice au arătat că oțetul îmbunătățește rezistența la insulină.

Insulinorezistența are o influență negativă majoră asupra sănătății metabolice.

Rezistența la insulină provoacă diabet și sindrom metabolic. O persoană cu rezistență la insulină sau sindrom metabolic are probleme cu glucoza din sânge, hemoglobina glicată (A1C), colesterolul, trigliceridele și grăsimea abdominală.

Un studiu a arătat că un consum zilnic de oțet la mese, timp de 3 luni, a redus semnificativ toți acești markeri de boală.

Nu doar grăsimea de pe burtă a scăzut la cei care au inclus oțetul în dietă, ci și raportul dintre talie și șold.

La grupul de control, markerii au rămas neschimbați. Oțetul are efecte remarcabile în acest sens. Același lucru l-au arătat și cercetările efectuate pe acidul acetic care se găsește în oțet.

Cine ar trebui să consume oțet

Oțetul aduce beneficii majore persoanelor care au sindrom metabolic. Oricine are prediabet, diabet de tip 2, rezistență la insulină, colesterol crescut, hipertensiune arterială sau greutate excesivă ar trebui să consume câte puțin oțet în fiecare zi.

Dr. Ekberg spune că majoritatea populației are rezistență la insulină.

Când ar trebui să bei oțet pentru beneficii maxime

Studiile ne oferă motive convingătoare să includem oțetul în dieta zilnică. Când ar trebui să îl consumăm pentru beneficii maxime?

Sunt 3 momente prilenice din zi: înainte de masă, în timpul mesei și/sau seara.

Citește și – Oțet cu scorțișoară și busuioc – rețetă pentru reglarea zahărului din sânge

Dacă este consumat înainte sau în timpul mesei, oțetul va ajuta digerarea proteinelor și grăsimilor și va optimiza absorbția nutrienților.

Dacă ai diabet, seara, înainte de culcare

Însă dacă ai diabet, cel mai indicat este să consumi oțetul seara, înainte de culcare. De ce? Pentru că oțetul crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește funcția acestui hormon.

Mulți dintre noi avem un nivel crescut al zahărului din sânge la trezire. Acest lucru se datorează cortizolului care crește treptat în timpul nopții. La diabetici sau la cei cu rezistență la insulină, zahărul din sânge este și mai mare la trezire.

Citește și – Bea puțin oțet seara dacă vrei să slăbești și să ai glicemii mici

Studiil au arătat că dacă iei puțin oțet de mere seara, înainte de culcare, acesta va diminua acel exces de zahăr din sânge după perioada nopții.

Cât oțet trebuie să consumi pe zi

Doza folosită în studii și cea mai eficientă este de 14-30 ml de oțet pe zi, echivalentul a 1-2 linguri. Aceasta este o doză sigură. Nu depășiți această cantitate.

Este foarte important să folosiți oțet natural de calitate, nepasteurizat, nefiltrat. Dacă oțetul are reziduuri la fundul sticlei, agitați recipientul înainte de consum.

Rețeta doctorului Sten Ekberg

Dr. Ekberg are propria rețetă pe care o folosește pentru a include oțetul în dietă. Este vorba despre o limonadă pe care o consumă în timpul mesei:

  • 1-2 lingurițe de oțet de mere
  • 1-2 lingurițe de suc de lămâie
  • stevia după gust
  • 1 pahar cu apă

Medicul adaugă oțet și în salate și sosuri.

Citește și – Apa cu lămâie, oțet și scorțișoară te ajută să arzi mai multă grăsime abdominală

Precauții 

Fiind foarte acidic, oțetul poate eroda smalțul dentar și irita esofagul. Pentru a evita aceste efecte secundare, diluați oțetul cu un pahar de apă și folosiți un pai pentru a evita contactul cu dinții.

Sursă articol: Dr. Sten Ekberg, When to drink apple cider vinegar: best science-backed benefits: https://www.youtube.com/watch?v=CA8kys_DPds&ab_channel=Dr.StenEkberg

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.