Transformați florile de păpădie într-un unguent calmant pentru durerile articulare și reumatice

Nu lăsați sezonul păpădiei să treacă pe lângă voi fără să profitați de beneficiile acestei plante! Din florile ei putem prepara siropuri, tincturi și unguente utile în diferite afecțiuni.

Păpădia crește la discreție în natură și ar fi păcat să ignorăm darurile ei vindecătoare pentru noi.

Transforma florile de papadie intr-un unguent calmant pentru durerile articulare si reumatice

Imagine sugestiva – unguent papadie 

Dacă aveți probleme cu articulațiile, dacă suferiți de artrită sau reumatism, încercați să le remediați cu ajutorul unguentului de păpădie.

Pentru a obține acest preparat în casă aveți nevoie de flori de păpădie proaspete, ulei și ceară de albine. Se pot adăuga și unele uleiuri esențiale cu efect calmant și antiinflamator, care sporesc acțiunea analgezică a unguentului.

Prepararea unguentului constă din 3 pași: recoltarea florilor de păpădie, punerea la macerat în ulei și transformarea uleiului de păpădie în unguent.

Unguent din flori de păpădie – rețetă

Unguentul poate fi făcut din flori de păpădie proaspete sau uscate. Cel realizat din planta proaspătă are o durată de viață mai scurtă, de câteva luni.

Dacă folosiți flori proaspete, desfaceți doar petalele și puneți-le direct în borcane de sticlă. Umpleți borcanele pe jumătate. Completați cu ulei.

Dacă folosiți flori de păpădie uscate, umpleți borcanele pe trei sferturi. Turnați peste ele ulei, cât să le acopere complet. Amestecați în borcan și dacă mai este nevoie, mai completați cu ulei.

Înfiletați capacul și lăsați florile de păpădie la macerat pentru 4-6 săptămâni, într-un loc întunecos. Agitați recipientul zilnic.

Etichetați borcanul cu numele preparatului și data la care uleiul va fi gata.

Strecurați uleiul printr-o sită tapetată cu tifon. Strângeți tifonul din plante. Uleiul de păpădie obținut poate fi folosit la salate sau la prepararea de săpunuri.

Pentru a continua cu fabricarea unguentului, măsurați cantitatea de ulei. La (fiecare) 250 ml de ulei se folosește 1 lingură de ceară de albine rasă sau mărunțită.

Turnați uleiul de păpădie într-un bol sau vas larg. Adăugați ceara de albine și topiți-o pe bain marie (fără să fiarbă). Puneți bolul pe gura unei cratițe pe care se potrivește perfect. Cratița trebuie să aibă apă în ea și să clocotească.

Când ceara s-a topit complet, turnați amestecul de ulei și ceară într-un vas încăpător. După 5 minute, adăugați 10 picături de ulei esențial (dacă doriți).

Se poate utiliza ulei esențial de lavandă, ulei de salcie himalayană (wintergreen), de rozmarin, mentă, ghimbir, eucalipt, mușețel, lemn de santal, tămâie.

Turnați apoi amestecul în borcănele de sticlă. Lăsați-le să se răcească și compoziția să se solidifice complet.

Puneți capacele și etichetați borcanele cu denumirea produsului și data preparării.

Indicații terapeutice și utilizări

Păpădia are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Unguentul din flori de păpădie poate fi folosit pentru diverse dureri corporale și afecțiuni ale pielii:

  • articulații dureroase
  • dureri de picioare
  • oboseală musculară
  • dureri musculare
  • artrită
  • dureri reumatice
  • inflamații
  • piele uscată sau crăpată
  • acnee
  • eczeme
  • mâncărimi, erupții cutanate
  • tăieturi
  • vânătăi
  • zgârieturi

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu păpădie:

Cum să faci cremă din flori de păpădie pentru piele uscată, iritată, arsuri solare, dureri musculare, artrită
Spălați-vă fața cu ceai de păpădie și veți avea o piele fină, fără acnee
Cum să faci ulei de păpădie – bun pentru piele, dureri, inflamații
Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!
Balsam de păpădie pentru acnee, coșuri, pete, riduri, piele uscată sau crăpată

Surse articol

1. TIDBITS, How to make a healing dandelion salve: https://www.youtube.com/watch?v=LkX-eP7lGTc&t=421s&ab_channel=TIDBITS
2. Rose’s Allotment Adventures, How to maka dandelion salvie – excellent for aching muscles and arthritis: https://www.youtube.com/watch?v=faD_ecevcnc&ab_channel=Rose%27sAllotmentAdventures

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.